druga papuga....

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

druga papuga....

Post autor: fotorobart » pt paź 26, 2012 16:05

W najbliższym czasie planuje zakup drugiej Rudosterki, w związku z tym mam pytania:
- czy druga musi być innej płci (wiadomo najlpiej ale czy koniecznie) i czy może to być inny gatunek Rudosterki?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt paź 26, 2012 16:45

fotorobart pisze:W najbliższym czasie planuje zakup drugiej Rudosterki, w związku z tym mam pytania:
- czy druga musi być innej płci (wiadomo najlpiej ale czy koniecznie) i czy może to być inny gatunek Rudosterki?

Nie musi być to ptak przeciwnej płci(może być tej samej, bo zapewne o to Ci chodzi). Nie musi być ten sam gatunek, ale ja np. preferuję trzymanie gatunków parami (mam tutaj na myśli że minimum 2 osobniki tego samego gatunku).
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pt paź 26, 2012 16:51

dzięki, sam nie wiem co lepsze, z jedenej strony parka, myśe że to dla papug lepiej... z drugiej strony ewentualne potomstwo może być problemem..., z drugiej strony dwa samce, to może być walka o ustalenie hierarchii.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob paź 27, 2012 02:37

fotorobart pisze:z jedenej strony parka, myśe że to dla papug lepiej
Też tak uważam
fotorobart pisze:z drugiej strony ewentualne potomstwo może być problemem...
Niekoniecznie. Potomstwo zawsze możesz sprzedać/oddać. A ptaki bez stymulacji i odpowiednich warunków stosunkowo rzadko do nich przystępują.
fotorobart pisze:z drugiej strony dwa samce, to może być walka o ustalenie hierarchii.
I tak, i nie. Nawet wśród ptaków zdarzają się przypadki homoseksualizmu i próby kopulacji(były nawet opisywane na forum). Nie wiem jak z Hypoxanthami (chociaż wydaje mi się że powinno to być mniej więcej jak u Zielonolicych) dlatego na temat terytorializmu się nie wypowiadam ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » sob paź 27, 2012 11:31

Zdecydowanie lepiej zakupić parkę tzn samiec+ samiczka.Tak jak pisze powyżej GoldAngelo, ptaki bez stymulacji rzadko przystępują do lęgów chociaż tesz są takie przypadki.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob paź 27, 2012 12:11

Ja zdecydowałam się na zakup drugiej kiedy moja samiczka zaczeła znosić jajka-praktycznie nie było problemu z połaczeniem choć moja była ręcznie karmiona i ma już 3 lata.Samczyk zoztał pozytywnie przyjęty :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”