Rudosterka brązowoucha

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw kwie 30, 2009 17:47

Ptaszek codziennie siedzi sobie na klatce pod pergolą, z klatki na ramię lub glowę,wędruje po stole i ławkach. Czasami poleci do woliery aby pokłócić się z innymi ptakami.To faktycznie strasznie klótliwe i agresywne ptaszyska :mrgreen: Wystarczy wtedy podejść i wraca na ramię.
Oczywiście nigdy bym się na takie wypuszczanie nie zdecydowala mieszkając w bloku,lub wyprowadzenie ptaka poza teren który zna.Wydaje mi się,że pergolę i teren pod nią traktuje jako swoją klatkę.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn paź 19, 2009 16:43

Spacery się skończyły.Ptaszek zrobil się nieposłuszny, zaczął rządzić, odlatywał daleko i długo nie wracał. Na wołania nie reagował. Dla jego bezpieczenstwa siedzi w klatce. Poprawił się stan jego upierzenia, pomógł sprey pieprzowy.Piórka na skrzydlach już prawie całkiem odrosły. Zrobił się nieufny w stosunku do obcych, szczególnie nie lubi moich wnuków :mrgreen: widocznie są za głośni i za szybko biegają.
Nie lubi pieszczot, no chyba że on ma ochotę to wtedy łaskawie przyjdzie do ręki ,ale tylko mojej .Innych rąk unika, nawet smakołyka nie chce z niej brać :cry:
Ma swój charakter i jest bardzo uparty. Teraz karmię ręcznie zeberki i widzę jaki jest zazdrosny o nie. Gdy je karmię to siada na ramieniu i coś gada do ucha a jak mu nie odpowiadam i zajmuję się małymi to boleśnie szczypie.Ale i tak jest miłym ptaszkiem, nie sprawia kłopotów i gdy zostaje sam to nie krzyczy.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn paź 19, 2009 19:27

Co do tych pieszczot to u mnie jest tak samo tylko,że ja już się nauczyłam nie pchać łap bo szanuje to że za tym nie przepada,ale często głaszcze go policzkiem ,a co do tego zajmowania to też jest tak że jak siedzi na ramieniu i długo nic nie mówię to skubnie mnie w ucho-przez to musze nosić rozpuszczone włosy a po domu nie lubie :mrgreen: widać charakterki mają bardzo podobne :-P a myślałaś nad towarzystwem dla niego?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt paź 20, 2009 15:12

Boguśka, W przyszłym roku chyba dostanie partnera-kę. Znalazlam hodowcę w pobliżu i gdy będzie miał młode ,już dobrze wyrośnięte to prawdopodobnie ptaszek pójdzie do niego na jakiś czas aby wybrać sobie towarzysza. Inna ew. to badanie DNA aby określić jego płeć i potem szukać mu towarzystwa.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » wt paź 20, 2009 17:57

Moja rudosterka totalnie sie różni!Tak jak była przylepą tak jest nadal!Po dworzu równiez z nim chodziłem i to po zoo,gdzie słyszał inne papugi.Zapraszam do wiwarium,jak karszeruje wybiegi to zawsze siedzi na ramieniu grzecznie. Nadal akceptuje tylko mnie.Musiałem zabierac go ze sobą wszedzie bo po 5 dniach mojej nieobecnosci zaczyna wyrywac sobie piórka!Od sierpnia polaczyć go chciałem z drugą rudosterka i konczyło sie to na strasznych bijatykach.Akceptuje gołabki diamentowe,kanarki,ale rudosterek absolutnie!Łączyłem go juz z dwiema i nic z tego nie wyszło.Na przyszły rok chce zabrac go do woliery kolegi który bedzie miał młode to moze tam sie jakos dobierze.Jesli nie,trudno,namawiac go nie bede!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr paź 21, 2009 17:28

szkot, Moja zostala wykarmiona przez rodziców, byla nieoswojona gdy ją dostałam. Mam nadzieję, że to pozwoli na połączenie z partnerem.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr gru 16, 2009 15:08

Ponieważ doszła nowa papuga która z braku miejsca jest w domu, ma klatkę obok rudosterki.Razem latają po domu, nie przyjażnią się, każda lata oddzielnie.raczej nie zwracają na siebie uwagi. Na początku w czasie pierwszego wspólnego wypuszczenia, rudosterka podeszla bliżej do aleksy ta otwarla dziób groznie krzyknęla i na tym się skonczyło.Siedzą razem na szafie ale w pewnym oddaleniu od siebie. Oczywiście obie latają tylko w naszej obecności.
jedyna zmiana w zachowaniu rudosterki to :mrgreen: strasznie zaczęła się do nas tulić co przedtem robiła sporadycznie. Chyba jest zazdrosna .

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz cze 06, 2010 18:36

Niestety ptak nie zakceptował żadnej papugi , więc wrocił do domu. jest bardzo grzeczny i znow wychodzi na spacery
Obrazek

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » ndz cze 06, 2010 19:33

A co ona taka postrzepiona?Pierzy sie czy skubie?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn cze 07, 2010 15:55

I to i to, w czasie szukania partnera / bezpowocnie/ u hodowcy, chyba przeżyła stres i zaczęla spowrotem skubać sobie pokrywy skrzydeł. Na zdjęciu jest po kąpieli i dlatego tak wygląda.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 15, 2010 07:55

Muszę przyznać,że to jednak bardzo inteligentne ptaszyska, bardzo szybko kojarzą.
Ponieważ codziennie jest na ogrodzie wypuszczona z klatki i lata sobie gdzie chce.Więc są kłopoty aby chciala do niej wrocić z powrotem, do ręki nie przyjdzie bo wie ,że ją zamkne. Kiedyś wolalam ją na ramię i wchodzilam z nią do pustej woliery lub budynku gospodarczego , zamykalam drzwi i pozwalala wziąśc się do ręki. Teraz gdy zrobie kilka kroków w kierunku budynków, zaraz odlatuje spowrotem Ptaszysko jedynie głodem można zmusić do wejścia do klatki :mrgreen:

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lip 18, 2010 17:51

Zwiedzanie ogrodu :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sie 12, 2010 19:04

Maniek pomaga w zbiorze śliwek
najpierw poszukał dobrej
Obrazek
potem konsumpcja na miejscu
Obrazek

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » czw sie 12, 2010 19:07

I gdzie mu bedzie lepiej niż u Ciebie :mrgreen: lata gdzie chce wkoło same smakołyki żyć nie umierać....

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » czw sie 12, 2010 21:29

No dobra, zmotywowałaś mnie do spaceru z Frankiem :-D

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 07, 2010 09:14

Od dziś jestem posiadaczką drugiej rudosterki, też oswojonej :mrgreen: adam1557 przywiózł ją dziś rano
Teraz siedzi w klatce obok klatki Mańka i się obserwują, troszkę atakowały się przez pręty.Ale mam nadzieję,że się dogadają, bo za dużo klatek na stole :lol:

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » czw paź 07, 2010 10:00

Al trzymam kciuki bo też myśle nad towarzystwem dla Ziomka :mrgreen: Od jakiegoś czasu tylko ja jestem w domu regularnie a moi panowie tylko na weekend więc Ziomuś troche nad tym cierpi.Czy nowy nabytek też jest brązowouchy?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 07, 2010 10:53

Boguśka, Tak też brązowouchy, jak widzę oba ptaki są spragnione kontaktu z człowiekiem.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw paź 07, 2010 12:36

Al, trzymam za Was kciuki, aby udało się tak jak i u mnie :-D
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 07, 2010 17:34

Mają zupełnie inne charaktery, Maniek to indywidualista, przychodzi kiedy chce i tylko z laski :-) pozwala się dotknąć. Nowy-nowa to straszna "przylepa' chce cały czas siedzieć na ramieniu i się przytulać, bez problemu wchodzi na palec i pozwala się głaskać.
Jak narazie ptaki się ignorują, Maniek jest troszkę zadrosny :mrgreen:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”