ŚWIEŻE OWOCE

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

techniczny
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: techniczny » pt sie 03, 2007 18:50

Właśnie chcę powiedzieć,że mój ALFIK pożera doslownie wszystko tzn,owoce:czereśnia bez pestek,winogrona nie za często,maliny,brzoskwinie,morele,jablka no więc wszystko co jest w tej chwili,nie mówiąc o kukurydzy Mnóstwo owoców już zamroziłam nawet bób i ostatnio fasolkę .A właśnie co będzie jesienią i zimą?Gdzie można dostać owoce głogu,jarzębiny.i co podawać zimą?ALF jest niezłym żarłokiem zmiata wszystko.dostaje równiez mnóstwo granulatu a ziarno jest dodatkiem . ponadto świeże gałązki wierzby kielki itp.Tak więc myślę, że jest nieżle odżywiony . Co należaloby jeszcze zgromadzić na zimę > Pozdrwiam Marina
Marina

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob sie 04, 2007 16:15

Jarzębine możesz zamrozić tak samo jak i owoce,kukurydze można ususzyć,po zatym w zimie z jabłkami,gruszkami nie ma problemu,reszte to już tylko mrożonki
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz sie 05, 2007 11:08

Jarzębinę można znaleźć w parkach i lasach podczas spaceru można nazbierac ważne tylko aby nie pochodziła z drzew rosnących przy drogach
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

techniczny

Post autor: techniczny » ndz sie 05, 2007 11:59

Czy to jest potwierdzone, że bób i fasola są szkodliwe? Pierwszy raz o tym słyszę a mam papugi od 14 lat. Pozdro.Marina
Marina

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » ndz sie 05, 2007 23:07

Fasole można podawać tylko ugotowaną, co do bobu się nie wypowiem bo nie jestem pewna, czy można podawać gotowany, bo w stanie surowym pewnie nie można podawać.

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn sie 06, 2007 10:38

Bób surowy jest wręcz trucizną... Po rozmowie z madrzejszym ode mnie ja zupełnie zrezygnowałam z podawania gotowanego bobu. W tej chwili nie pamiętam co w nim jest takiego szkodliwego, ale wolę "dmuchać na zimne". Fasolka mung w postaci skiełkowanej i czasem fasola gotowana bez soli - rosliny strączkowe które podaję moim pierzakom.

Pozdrawiam
Iwona

techniczny

Post autor: techniczny » wt sie 07, 2007 11:14

Serdeczne dzięki w wypowiedziach na temat bobu. Został już wyrzucony, a co do fasoli to trochę młodej zamroziłam i w zimie tak dla urozmaicenia po parę szt. ugotowanej podam Pozdrawiam ! Marina
Marina

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt sie 07, 2007 13:01

Ja kupuję gotową mieszankę fasoli do gotowania, podaję im to w "papuzim chlebku", bo wtedy mam pewność, że cwaniaki zjedzą :-)

Awatar użytkownika
finnabair
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: finnabair » pt sie 10, 2007 12:39

mam problem ...Benek nie lubi owoców...w zasadzie na razie zjada tylko jabłuszka. Olewa mlecz, banany, truskawki....dzisiaj spróbuję z brzoskwinią...a co sądzicie o orzechach włoskich?
sama nie wiem co mu podtykać... :shock: wybredniak.

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pt sie 10, 2007 13:10

Orzechy włoskie papugi uwielbiają lecz nie należy przesadzać z nimi nie wolno ptakom ich za wiele dawać gdyż są bardzo"tuczące"
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pt sie 10, 2007 13:35

Przede wszystkim się nie poddawaj !!! Mojego ptaka rok przekonywałam do arbuza - taki był straszny że do klatki nie wchodził gdy coś czerwonego tam było...Teraz na widok arbuza czy czerwonej papryki w locie chcą sie pozabijać tak pędzą...
Jak sie trochę oswoi "podtykaj pod dziób", sama przy nim konsumuj, "ciamkaj", "chlip", zachwalaj, zmieniaj, urozmaicaj, krój na kawałeczki,paseczki, kółeczka, podawaj w całości, rób z warzywek zabawki, rób szaszłyki albo sałatki, próbuj na surowo, albo gotowane możesz nawet stawać na głowie o ile to pomoże ;-) , ale rób wszystko żeby ją nauczyć. Im więcej ją nauczysz zjadać wartościowych produktów, tym zdrowszego będziesz mieć ptaszora. Więc kombinuj ile się da byle efekt końcowy był zadowalający.
Spróbuj od zielonych gałązek wierzby lub brzozy - ptaki kochają je obgryzać, potem zacznik małe kawałeczki na nich wieszać najpierw ulubionego jabłuszka, potem jakiś nowych rzeczy.... Spróbuj z brokułem -one sa przysmakiem wielu papug... I głowa do góry - bedzie Ci jeszcze pożerał wielkie ilości naturalnych witaminek- nie poddaj się tylko...

Pozdrawiam
Iwona

techniczny

Post autor: techniczny » pt sie 10, 2007 19:50

Ja z kolei patrzę jak moj Alfik pożera wszystko w zastraszającym tempie i ilościach i nieraz myślę, gdzie on to wszystko ładuje a ma dopiero 8 m-cy. Mam pytanie? co jaki czas można podawać czosnek ,gdybym mu dała 2, 3 ząbki to napewno by zjadł. ile mozna mu dać aby nie przedobrzyć .Dziś dostal po raz pierwszy jeżyny / do malin już się przyzwyczaił /on czarny,ściana czarna i siedząca obok nimfa też opryskana jeżynami.Ale wcinał aż się kurzyło. Troszkę mu juz zamroziłam.Ale sprawa czosnku jest dla mnie ważna . Pozdrawiam
Marina

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob sie 11, 2007 09:00

Mój Ferdek też je dużo warzyw i owoców ale ostrężyn czarnych nie tknął,obawiam się ,że nawet nie spojrzał na to coś czarne w miseczcze,ale najbardziej lubi arbuza,kalarepke, gruszki, jabłka,niektóre śliwki-ale za chiny nie wiem dlaczego jedne mu smakują a inne nie,bardzo też lubi kukurydze,wszelakie zielska,gałązki i bardzo lubi skiełkowane ziarno.Co do czosnku to niech się wypowie jakiś hodowca bo ja czytałam różne opinie-jedni podają inni nie i nie polecają
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
mbk

Post autor: mbk » pn sie 20, 2007 15:09

Ja dwa razy w roku daje do 1 l wody ząbek czosnku i papugi to piją.

Awatar użytkownika
Planeta Zoo
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Planeta Zoo » ndz wrz 02, 2007 22:30

Nasza Żabka uwielbia granaty i winogrona. Jedno i drugie kroję na połówki i z winogron oczywiście usuwam pestki. Nie trzyma niestety owoców w łapce ( obie ma zdeformowane ), ale i tak świetnie sobie radzi. Do jej przysmaków należą też pomarańcze i jabłka. ;-)
Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo

Awatar użytkownika
qbass
Ptaki które hoduję:

Post autor: qbass » ndz wrz 02, 2007 22:47

ja mam takie pytanie. w sklepie można kupić zamrożone truskawki czy można je podać aleksie???oczywiście odmrożone.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz wrz 02, 2007 22:51

Mrożone truskawki (ale raczej rozmrożone ) podać można ale czy te sklepowe( bo swoje bez problemu można podać) nie są szprycowane chemią( wtedy bym sie zastanawiał czy podać) to nie wiem. Pozdrawiam

Audrey
Ptaki które hoduję:

Post autor: Audrey » pn wrz 03, 2007 15:27

Planeta Zoo, dlaczego usuwasz pestki z winogron? Ja swojemu daję rzadko winogrona ze sklepu, ale z pestkami.
Słodki uparciuch - Tupcia (na pewno chłopak)

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » wt wrz 04, 2007 08:39

Z winogronami ze sklepu uważaj!!! To owoc miękki bardzo podatny na zepsucie stąd uchodzi za najbardziej pryskany ze wszystkich mozliwych. Takiego pryskania nie da się zmyć, taka chemia nie zostaje a skórce, ani nie gromadzi się w pestkach - nią jest skażony caluski owoc...
Winogrona /razem z pestkami/ mozna podawać z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka pod warunkiem, że nie robione były żadne opryski i ogródek nie znajduje się w pobliżu autostrady. Z powodzeniem mozna próbować sadzić na własnych balkonach. Mam- pieknie rosnie, ale póki co jeszcze nie owocuje...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
qbass
Ptaki które hoduję:

Post autor: qbass » wt wrz 04, 2007 08:43

ja właśnie podałem swojemu winogrona z własnego ogródka, kroje na połówki i pestki również usuwam ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”