ŚWIEŻE OWOCE
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
Właśnie chcę powiedzieć,że mój ALFIK pożera doslownie wszystko tzn,owoce:czereśnia bez pestek,winogrona nie za często,maliny,brzoskwinie,morele,jablka no więc wszystko co jest w tej chwili,nie mówiąc o kukurydzy Mnóstwo owoców już zamroziłam nawet bób i ostatnio fasolkę .A właśnie co będzie jesienią i zimą?Gdzie można dostać owoce głogu,jarzębiny.i co podawać zimą?ALF jest niezłym żarłokiem zmiata wszystko.dostaje równiez mnóstwo granulatu a ziarno jest dodatkiem . ponadto świeże gałązki wierzby kielki itp.Tak więc myślę, że jest nieżle odżywiony . Co należaloby jeszcze zgromadzić na zimę > Pozdrwiam Marina
Marina
-
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Bób surowy jest wręcz trucizną... Po rozmowie z madrzejszym ode mnie ja zupełnie zrezygnowałam z podawania gotowanego bobu. W tej chwili nie pamiętam co w nim jest takiego szkodliwego, ale wolę "dmuchać na zimne". Fasolka mung w postaci skiełkowanej i czasem fasola gotowana bez soli - rosliny strączkowe które podaję moim pierzakom.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
-
- finnabair
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
mam problem ...Benek nie lubi owoców...w zasadzie na razie zjada tylko jabłuszka. Olewa mlecz, banany, truskawki....dzisiaj spróbuję z brzoskwinią...a co sądzicie o orzechach włoskich?
sama nie wiem co mu podtykać...
wybredniak.
sama nie wiem co mu podtykać...

-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Przede wszystkim się nie poddawaj !!! Mojego ptaka rok przekonywałam do arbuza - taki był straszny że do klatki nie wchodził gdy coś czerwonego tam było...Teraz na widok arbuza czy czerwonej papryki w locie chcą sie pozabijać tak pędzą...
Jak sie trochę oswoi "podtykaj pod dziób", sama przy nim konsumuj, "ciamkaj", "chlip", zachwalaj, zmieniaj, urozmaicaj, krój na kawałeczki,paseczki, kółeczka, podawaj w całości, rób z warzywek zabawki, rób szaszłyki albo sałatki, próbuj na surowo, albo gotowane możesz nawet stawać na głowie o ile to pomoże
, ale rób wszystko żeby ją nauczyć. Im więcej ją nauczysz zjadać wartościowych produktów, tym zdrowszego będziesz mieć ptaszora. Więc kombinuj ile się da byle efekt końcowy był zadowalający.
Spróbuj od zielonych gałązek wierzby lub brzozy - ptaki kochają je obgryzać, potem zacznik małe kawałeczki na nich wieszać najpierw ulubionego jabłuszka, potem jakiś nowych rzeczy.... Spróbuj z brokułem -one sa przysmakiem wielu papug... I głowa do góry - bedzie Ci jeszcze pożerał wielkie ilości naturalnych witaminek- nie poddaj się tylko...
Pozdrawiam
Jak sie trochę oswoi "podtykaj pod dziób", sama przy nim konsumuj, "ciamkaj", "chlip", zachwalaj, zmieniaj, urozmaicaj, krój na kawałeczki,paseczki, kółeczka, podawaj w całości, rób z warzywek zabawki, rób szaszłyki albo sałatki, próbuj na surowo, albo gotowane możesz nawet stawać na głowie o ile to pomoże

Spróbuj od zielonych gałązek wierzby lub brzozy - ptaki kochają je obgryzać, potem zacznik małe kawałeczki na nich wieszać najpierw ulubionego jabłuszka, potem jakiś nowych rzeczy.... Spróbuj z brokułem -one sa przysmakiem wielu papug... I głowa do góry - bedzie Ci jeszcze pożerał wielkie ilości naturalnych witaminek- nie poddaj się tylko...
Pozdrawiam
Iwona
-
Ja z kolei patrzę jak moj Alfik pożera wszystko w zastraszającym tempie i ilościach i nieraz myślę, gdzie on to wszystko ładuje a ma dopiero 8 m-cy. Mam pytanie? co jaki czas można podawać czosnek ,gdybym mu dała 2, 3 ząbki to napewno by zjadł. ile mozna mu dać aby nie przedobrzyć .Dziś dostal po raz pierwszy jeżyny / do malin już się przyzwyczaił /on czarny,ściana czarna i siedząca obok nimfa też opryskana jeżynami.Ale wcinał aż się kurzyło. Troszkę mu juz zamroziłam.Ale sprawa czosnku jest dla mnie ważna . Pozdrawiam
Marina
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Mój Ferdek też je dużo warzyw i owoców ale ostrężyn czarnych nie tknął,obawiam się ,że nawet nie spojrzał na to coś czarne w miseczcze,ale najbardziej lubi arbuza,kalarepke, gruszki, jabłka,niektóre śliwki-ale za chiny nie wiem dlaczego jedne mu smakują a inne nie,bardzo też lubi kukurydze,wszelakie zielska,gałązki i bardzo lubi skiełkowane ziarno.Co do czosnku to niech się wypowie jakiś hodowca bo ja czytałam różne opinie-jedni podają inni nie i nie polecają
- Planeta Zoo
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Nasza Żabka uwielbia granaty i winogrona. Jedno i drugie kroję na połówki i z winogron oczywiście usuwam pestki. Nie trzyma niestety owoców w łapce ( obie ma zdeformowane ), ale i tak świetnie sobie radzi. Do jej przysmaków należą też pomarańcze i jabłka. 

Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Z winogronami ze sklepu uważaj!!! To owoc miękki bardzo podatny na zepsucie stąd uchodzi za najbardziej pryskany ze wszystkich mozliwych. Takiego pryskania nie da się zmyć, taka chemia nie zostaje a skórce, ani nie gromadzi się w pestkach - nią jest skażony caluski owoc...
Winogrona /razem z pestkami/ mozna podawać z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka pod warunkiem, że nie robione były żadne opryski i ogródek nie znajduje się w pobliżu autostrady. Z powodzeniem mozna próbować sadzić na własnych balkonach. Mam- pieknie rosnie, ale póki co jeszcze nie owocuje...
Pozdrawiam
Winogrona /razem z pestkami/ mozna podawać z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka pod warunkiem, że nie robione były żadne opryski i ogródek nie znajduje się w pobliżu autostrady. Z powodzeniem mozna próbować sadzić na własnych balkonach. Mam- pieknie rosnie, ale póki co jeszcze nie owocuje...
Pozdrawiam
Iwona