jajko zalezone a zarodek sie nie rozwijał ?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
jajko zalezone a zarodek sie nie rozwijał ?
samica zniosł 4 jajka 2 po 4 dniach wszystkie miały zarodek ale nie rozwiniety samica 1 leg?
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Po czym stwierdziłeś że zarodek sie nie rozwinął? Pytasz dlaczego sie nie rozwijał? Jeśli tak, to przyczyn może być wiele-nie były wysiadywane, była za mała wilgotność powietrza itp. Musisz napisać coś więcej i sprecyzować o co Ci chodzi, bo z twojego postu nie bardzo można coś wyczytać.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Nie w budce lecz w jej otoczeniu (dotyczy ogrzewanych mieszkań lub hodowli zamkniętych)) się zwiększa wilgotność .
W sezonie grzewczym na kaloryferach wiesza się ceramiczne pojemniki, w których non stop musi być woda.
- możesz kłaść mokre materiały, które poprzez parowanie zwiększą wilgotność powietrza,
- możesz kupić elektryczny nawilżacz powietrza,
- na dnie klatki możesz ustawić większy (powierzchnia parowania) ale płytki pojemnik z wodą . Ptaki instynktownie wyczuwają kiedy mają za sucho i w razie potrzeby wilgotnymi po kąpieli piórkami odpowiednio same nawilżą jaja w budce.
W sezonie grzewczym na kaloryferach wiesza się ceramiczne pojemniki, w których non stop musi być woda.
- możesz kłaść mokre materiały, które poprzez parowanie zwiększą wilgotność powietrza,
- możesz kupić elektryczny nawilżacz powietrza,
- na dnie klatki możesz ustawić większy (powierzchnia parowania) ale płytki pojemnik z wodą . Ptaki instynktownie wyczuwają kiedy mają za sucho i w razie potrzeby wilgotnymi po kąpieli piórkami odpowiednio same nawilżą jaja w budce.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Odstaw samca do innej klatki, samica sama powinna wykarmić - obserwuj czy karmi i jak czesto. Ewentualnie zabierz wszystkie maluchy i sam karm recznie.
Być może samiec za młody był na lęgi......
Jeśli jest starszym osobnikiem, nigdy więcej nie dopuszczaj go do lęgów bo za każdym razem możesz miec kłopoty.
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0 masz o recznym karmieniu dwie strony
Być może samiec za młody był na lęgi......
Jeśli jest starszym osobnikiem, nigdy więcej nie dopuszczaj go do lęgów bo za każdym razem możesz miec kłopoty.
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0 masz o recznym karmieniu dwie strony
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Pisklak nie pożyje długo , jest za bardzo okaleczony.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: aleksandrette obrożna
Tak sobie teraz myśle co będzie jeśli z tego wyjdzie,jak będzie spożywał pokarm bez górnej części dzioba ale ważne jest też jak on będzie wyglądał!?Wszystkie młode ptaki muszą być wydane!Co ze skubaniem,żyć z wiecznie otwartym dziobem i widoczną krtanią.Czy nie będzie podatny na infekcje z powietrza.Czy podczas upadku z wys 1 m na dno klatki nie doznał obrażeń wewnętrznych.Nie wiem na ile uszkodzenia dzioba prawie pod same nozdrza wpłyną na jego życie i jego właścicieli.Mam mieszane odczucia.Zdrowy rozsądek podpowiada mi że natura nie powinna dać żyć takiemu osobnikowi ,lecz sumienie to, że palcem nie kiwne do zabicia-nawet nie wiem jak miałbym to zrobić.Mamy z żoną burze mózgów.Mija kolejna doba ,czekamy ale czas nie działa chyba na jego korzyść.Jest mniej ruchliwy i zdecydowanie mniejszy od pozostałej dwójki pomimo że to 1 piskle.Jak ktoś ma jakieś pomysły,chętnie poczytamy ,na tą chwile tylko czekamy-pytanie jak długo.Poniżej fotka
Tomek
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Przecież ten ptak się męczy! Być może nie może pobierać pokarmu. On umiera a wy "burzą mózgów" przedłużacie jego agonię. Na poprzednich zdjeciach wygląda, jakby miał oddziobany również kuper. Weterynarz go uśpi.
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
Podłącze się do tematu .. Dzisiaj zabrałam jaja moim aleksom wielkim samica 08 , chłopaczek 08 para złożona od 2011 roku zimy pierwsze lęgi. W sylwestra zobaczyłam pierwsze jajo Tobi kolejne po 2 dniach a ostatnie po 4.Jaja nie były przeswietlane bo samica nie pozwalała się zbliżyć i miała bude w klatce co ograniczało mozliwość ucieczki przed wściekłym ojcem .Samice pieknie siedziała żadko schodziła bardzo żadko ją przez miesiac widziałam , samiec czesto siedział z nią i bardzo jej doglądał.Dzisiaj postanowiłam że w końcu wyciagne jaja bo piszą że do 30 dni wyciadują czas ten zaokragliłam ostro .Oczywiście jaja prześwietliłam jedno było puste , jedno dziobem przekłute z zawiązkiem pisklaka , a trzecie z pisklakiem ktory zamarł najwyraźniej. Młody wyglądał jakby był dużo młodszy pilnowałam jaj nie możliwe jest by tobi jedno zbiła a następnie doniosła .Pierwsze podejrzenie to wilgotnosc a drugie to moje pytanie czy matka poprzez nad opiekuncze przewracanie jaj mogla male utopic? . Co myslicie? Rodzice to ptaki bez problemowo jedzace wszystko jajka, kielki, warzywa,owoce,zielonki kompletnie wszystko dostawaly calci lux do wody.