Nimfa- trudności z chodzneiem
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Mewki japońskie
Nimfa- trudności z chodzneiem
Hej. Od kilku dni zauważyłam jak moja papuga dziwnie utyka .. nie wiem dlaczego przemywałam nóżki rumiankiem i obejrzałam je dokładnie ale nie ma śladów żadnych ran itp. Jedynie co to traci piórka z goleni ,a te pare wydają się mokre .. nie mam pojęcia czym to może być spowodowane.. Papużka ma już 12 lat ogólnie nie widać żeby ją bardzo bolało zachowuje się normalnie jest radosny jak zawsze, nigdy nie chorował i na pierwszy rzut oka wydaje się zdrowy ,lecz jak się dłużej go poobserwuje to widać ,że chodzenie sprawia mu trudność i nieraz się wywraca.. Proszę o pomoc
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
Takie utykanie papugi może świadczyć o chorej wątrobie, papuga ma 12 lat i jej życie chyli się ku końcowi. Miałem też taką papugę. Też była żywotna do ostatniej chwili. Zrywając się do lotu padła na podłogę i to był już koniec. Z 12 letnią nimfą to do weterynarza bym już nie jechał. Po co ją dodatkowo stresować.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Mewki japońskie
wczoraj była osowiała przez pół dnia ,a dzisiaj normalnie zachowuje tyle co tylko ta jedna nóżka jest jakby sztywna przy czym chodzenie wygląda lepiej. Byłam po poradę u swojego zaufanego wterynarza z tym że on nie ma specjalizacji w chorobach ptaków ale powiedział ,że możliwe że może mieć problem ze stawami. Lecz wczoraj dużo myślałam lecz nie wiem czy to ma jakieś zbytnio znaczenie wielkie, że może zaszkodziło mu to że przez dwa tygodnie nie miał wapna bo wtedy się to zaczęło .. narazie mam zamiar odczekać jeszcze 3 dni i potem może jednak wybiorę się już z nim do weterynarza choć jeżeli piszecie ,że to nic nie da to już wsumie nie wiem co robić. Mam bezczynnie czekać ?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Może artretyzm albo inne dolegliwości stawów? Moja nimfa ma problem z prawa nuzka, jestt nieco szytwa i jak ląduje to znosi ja na prawą stronę. Po konsultacji lekarz stwierdził, że to artretyzm prawdopodobnie spowodowany urazem mechanicznym, kiedyś ja nadepnalem. Dopóki nie będzie się pogarszalo ma tak żyć.