OBRĄCZKA!!! problem ze ściągnięciem
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: rozelle
OBRĄCZKA!!! problem ze ściągnięciem
Moja papuga ma problem z obrączką. Obrączka zaczęła ją uciskać i w konsekwencji czego spuchła jej łapka :(
próbowałem ściągnąć obrączkę ale opuchlizna jest zbyt duża, nie chce ryzykować nieumiejętnego przecięcia jej żeby nie zranić papugi.
Widzę że ją to boli bo unika stawania na tą łapkę, ale jeśli chodzi o stan ogólny ptaka to myślę że jest ok bo normalnie je, śpiewa itp.
Proszę o jak najszybszą pomoc
może jakieś rady w jaki sposób można usunąć taką obrączke, abo gdzie się zgłosić z takim przypadkiem i jak najlepiej go rozwiązać.
dodam że chodzi o papugę rozella białolica a ja mieszkam w okolicach wrocławia
próbowałem ściągnąć obrączkę ale opuchlizna jest zbyt duża, nie chce ryzykować nieumiejętnego przecięcia jej żeby nie zranić papugi.
Widzę że ją to boli bo unika stawania na tą łapkę, ale jeśli chodzi o stan ogólny ptaka to myślę że jest ok bo normalnie je, śpiewa itp.
Proszę o jak najszybszą pomoc
może jakieś rady w jaki sposób można usunąć taką obrączke, abo gdzie się zgłosić z takim przypadkiem i jak najlepiej go rozwiązać.
dodam że chodzi o papugę rozella białolica a ja mieszkam w okolicach wrocławia
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Spróbuj łapkę natrzeć oliwką lub na mokro dobrze namydlić i wtedy z poślizgiem próbować zdjąć ale nie na siłę.
Jednak marnie to widzę
Jeśli obrączka jest bezszwowa i na dodatej opuchlizna jest duża, to raczej bez wizyty u weta (we Wrocławiu b.dobry Dr. Piasecki http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=71) się nie obejdzie.
Jednak marnie to widzę

Jeśli obrączka jest bezszwowa i na dodatej opuchlizna jest duża, to raczej bez wizyty u weta (we Wrocławiu b.dobry Dr. Piasecki http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=71) się nie obejdzie.
-
- Ptaki które hoduję: Rudosterka
idz do weta, jak radzi Krysia
jak zaczniesz kombinowac ze zdejmowaniem to mozesz papudze noge uszkodzic,
wprawdzie tego nigdy nie robilem, ale widzialem "instrukcje" zakladania obraczki u nierozlaczek i wymaga to niezlej wprawy, bo trzeba odpowiednio palce ulozyc, dwa w przod dwa do tylu, nie wyobrazam sobie zdejmowania jak juz lapka urosla
dodatkowo, podobno rozelki nie lubia byc dotykane, wiec jak jej zafundujesz probe sciagania lub usuwania obraczki, to cie moze znielubic na dluzszy czas
jak zaczniesz kombinowac ze zdejmowaniem to mozesz papudze noge uszkodzic,
wprawdzie tego nigdy nie robilem, ale widzialem "instrukcje" zakladania obraczki u nierozlaczek i wymaga to niezlej wprawy, bo trzeba odpowiednio palce ulozyc, dwa w przod dwa do tylu, nie wyobrazam sobie zdejmowania jak juz lapka urosla
dodatkowo, podobno rozelki nie lubia byc dotykane, wiec jak jej zafundujesz probe sciagania lub usuwania obraczki, to cie moze znielubic na dluzszy czas
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
jasin88, z tego co piszesz wynika iż rozella miała założoną zbyt mały rozmiar obrączki (powinien być 5,5 mm) lub ptak poprostu coś sobie zrobił w łapkę i ta spuchła.Nie kombinuj z żadną oliwką czy mydłem nie próbuj sam jej zdejmować (przecinać bo tylko to wchodzi w rachubę jeśli obrączka jest stała) bo uszkodzisz ptakowi nogę
Jeśli opuchlizna nie zejdzie nie unikniesz wizyty u weta.Nie zwlekaj z nią(wizytą) bo taki przypadek może doprowadzić do amputacji nogi

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zdejmując samemu obrączkę (co jest rzeczą niemożliwą przy obrączce nominalnej dla danego gatunku) bardzo łatwo można złamać ptakowi nogę. Zastosuj się do rady Coco i jeszcze dzisiaj idź z ptakiem do lekarza
Co do samej instrukcji zakładania obrączki to jest lepsza technika niż pisał Lary, tą samą techniką można zdjąć obrączkę ale o numer większą i to też można uszkodzić ptakowi nogę.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Właśnie o tym myślałem
Moim zdaniem to dobra technika obrączkowania.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- ansag
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
- Kontakt:
Ile taki "zabieg" kosztuje? Mój Młody ciągle szarpie tę swoją obrączkę, aż tak, że "pstryka" mu dziób, widzę, że mu przeszkadza, ale nie pomyślałam o zdjęciu, dopiero dzisiaj mama zapytała, czy nie dałoby rady jej zdjąć. Może nie robi tego ciągle, ale odkąd przestał się skubać, to zaczął walczyć z obrączką... Czy u dr Ledwoń da się to zrobić?
Tak mysle ze jesli sciagniesz obraczke,to papuga moze znalesc co innego np.pazurki bedzie obgryzac.Ma tendencje do nalogow roznego rodzaju.A zdjecie obraczki to mozna samemu-ptaka przytrzymac,druga osoba obcina obraczke,potrzebne ostre ,solidne nozyce do metalu i tylko pyk i obcieta.Radze jednak walczyc z nalogami u papugi-zajmowac ja czym innym w tym czasie szarpania obraczki. 

Pozdrawiam. Artur
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Może wstrzymaj się ze zdjęciem obrączki , takie rzeczy robi się w szczególnych i ostatecznych przypadkach. Postaraj się zapewnić papudze inne rzeczy do zabawy i obserwuj co robi. Po zdjęciu obrączki możesz mieć kłopoty u jakiegoś nieznającego się na rzeczy urzędnika, przy identyfikacji ptaka.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455