Czy papugi sa chore

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

coldi
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Czy papugi sa chore

Post autor: coldi » pn lut 24, 2020 18:28

Witam. Dwa dni temu zakupiłem z sklepie zoologicznym dwie papużki faliste. Od momentu wpuszczenia ich do klatki papużki sa bardzo osowiałe. Siedzą tylko w jednym miejscu i mozna powiedzieć ze się ogóle nie przemieszczają. Samiczka bardzo sie stroszy i co jakiś czas sie skubie. Mam wrażenie ze mocno oddycha i kiwa ogonkiem.Zauważyłem ze ma brudny kuper. Natomiast samczyk też jest osowiały mało sie rusza i jest bardzo przestraszony. Jak myślicie ptaki sa chore? Czy tak reagują na zmianę otoczenia. Pozdrawiam.

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » pn lut 24, 2020 19:12

Obserwuj, zmiana otoczenia zawsze jest stresująca. Nie kręć się koło klatki tylko jak będziesz zmieniać wodę i ziarno podaj im świeża natkę pietruszki, to mój trik dla nowych papug. Oczywiście możliwe że są chore, to je obserwuj i czekaj może ktoś inny coś poradzi.

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » wt lut 25, 2020 08:26

Pytanie jak zachowywały się w sklepie ?? Obserwowałeś je zanim kupiłeś ?? Wstaw zdjęcia to chociaż zobaczymy czy są młode, czy stare.

coldi

Post autor: coldi » wt lut 25, 2020 14:59

W sklepie wyglądały na zdrowe. Sytuacja sie nie zmieniła od wczoraj. Dalej są jakieś przestraszone. Samica co chwile sie drapie nogami po kuperku. Cos to oznacza?

coldi

Post autor: coldi » czw mar 05, 2020 02:18

Sytuacja sie polepszyla. Papugi zaczęły sie zachowywać jak zdrowe. Pozdeawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”