Czy papugi sa chore
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Czy papugi sa chore
Witam. Dwa dni temu zakupiłem z sklepie zoologicznym dwie papużki faliste. Od momentu wpuszczenia ich do klatki papużki sa bardzo osowiałe. Siedzą tylko w jednym miejscu i mozna powiedzieć ze się ogóle nie przemieszczają. Samiczka bardzo sie stroszy i co jakiś czas sie skubie. Mam wrażenie ze mocno oddycha i kiwa ogonkiem.Zauważyłem ze ma brudny kuper. Natomiast samczyk też jest osowiały mało sie rusza i jest bardzo przestraszony. Jak myślicie ptaki sa chore? Czy tak reagują na zmianę otoczenia. Pozdrawiam.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Obserwuj, zmiana otoczenia zawsze jest stresująca. Nie kręć się koło klatki tylko jak będziesz zmieniać wodę i ziarno podaj im świeża natkę pietruszki, to mój trik dla nowych papug. Oczywiście możliwe że są chore, to je obserwuj i czekaj może ktoś inny coś poradzi.
W sklepie wyglądały na zdrowe. Sytuacja sie nie zmieniła od wczoraj. Dalej są jakieś przestraszone. Samica co chwile sie drapie nogami po kuperku. Cos to oznacza?
Sytuacja sie polepszyla. Papugi zaczęły sie zachowywać jak zdrowe. Pozdeawiam