Samice ma cynamonową a młode wychodzą po nich takie
Mutacje barwne rozelli
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- dred
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Mutacja rozelli białolicej :)
Jaka to moze byc mutacja tego samca bo mi sie wydaje ze jest to diulet czy jakos tak sie pisze :)

Wygląda jak dilute(czyli pastelowy popularnie tu mówiąc) ale jeszcze rozjasniony więc może to być kombinacja dilute z cynamonową. Ja widziałem też podobnie wyglądającą kombinację dilute z dominującym dilute(białoskrzydłą) Czy te młode są cynamonowe(czy można to jednoznacznie określić)? Czy wszystkie młode z lęgu takie wyszły, to znaczy czy mniej wiecej są jednakowe? Jak wyglądają lotki po rozłożeniu skrzydła, czy są jednolite czy miejscami rozjaśnione(zdjęcie byloby dobre do określenia tego)? To na razie tyle pytań. Pozdrawiam
A czy Paweł masz jeszcze te młode? Czy możesz dla porównania zrobić zdjecie tych lotek u "białoskrzydłych"? Chodzi mi o zdjęcie jednoczesne(robione w tym samym czasie) lotek "białoskrzydłych " i lotek tego samczyka cynamonowego (jak rozumiem ma całkiem inne lotki od innych ). Czy te młode po spierzeniu nie są takie jak samiczka,? czy niektóre różnią się od niej znacznie(nie chodzi mi o to że jedna jest czerwona ale chodzi mi o znaczną różnicę w intensywności zieleni i szarobrązu. Pytam tak bo jeżeli dobrze rozpoznaleś te różnice to może być kilka możliwości wystąpienia takiej sytuacji. Pozdrawiam
Mutacje barwne rozelli http://www.gencalc.com/#down
1 Rozella białolica
Cynamonowa
Złota
Ino
Melanistic (czarna)
Opalinowa
Kombinacja: opalinowa, ino
Kombinacja: opalinowa, cynamonowa
2 Rozella królewska
Akwamarynowa
Kombinacja: akwamarynowa, ino
Kombinacja: niebieska, cynamonowa
Kombinacja: niebieska, dominujący szek
Kombinacja: niebieska, ino
Dominujący szek
Ino
Niebieska
3 Rozella żółtlica
Niebieska
1 Rozella białolica
Cynamonowa

Złota

Ino

Melanistic (czarna)

Opalinowa

Kombinacja: opalinowa, ino

Kombinacja: opalinowa, cynamonowa

2 Rozella królewska
Akwamarynowa

Kombinacja: akwamarynowa, ino

Kombinacja: niebieska, cynamonowa

Kombinacja: niebieska, dominujący szek

Kombinacja: niebieska, ino

Dominujący szek

Ino

Niebieska

3 Rozella żółtlica
Niebieska

- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Witam to moze ja cos napisze o mutacji Gold, gdyz mam od hodowcy z Francjii informacji i kilka fotek ktore mi podeslal. Podaje mail ktory jest napisany w jezyku angielskim postaram sie to przetlumaczyc na polski w najblizszym czasie.
Treść:
The gold mutation is very new and rare.
They are at present time 19 birds in the world... And 4 of them are
unfertile...
In my breeding I have 2 of them and it is possible I'll get one more in
three weeks. I have also some split and possible split.
The inheritance is autosomal recessive.
I'are working with this mutations (which occurs in 1995) with three
friends.
We probably will sale the first birds this year (8.000 ? for one GOLD and
4.000 ? for one split).
You may get some phorographies on
http://thierry.duliere.free.fr/rosella/index.htm
I join also some pics from my youngs birds...
Kind regards
Thierry
[ Dodano: Wto Mar 25, 2008 20:59 ]
nie wiem co jest grane ale moge tylko dodawac po 3 fotki
[ Dodano: Wto Mar 25, 2008 21:06 ]
nastepne
Treść:
The gold mutation is very new and rare.
They are at present time 19 birds in the world... And 4 of them are
unfertile...
In my breeding I have 2 of them and it is possible I'll get one more in
three weeks. I have also some split and possible split.
The inheritance is autosomal recessive.
I'are working with this mutations (which occurs in 1995) with three
friends.
We probably will sale the first birds this year (8.000 ? for one GOLD and
4.000 ? for one split).
You may get some phorographies on
http://thierry.duliere.free.fr/rosella/index.htm
I join also some pics from my youngs birds...
Kind regards
Thierry
[ Dodano: Wto Mar 25, 2008 20:59 ]
nie wiem co jest grane ale moge tylko dodawac po 3 fotki
[ Dodano: Wto Mar 25, 2008 21:06 ]
nastepne
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Złota mutacja jest bardzo młoda i jest rzadkością. W chwili obecnej jest na świecie 19 ptaszków... i 4 z nich są niepłodne.
W mojej hodowli mam dwie sztuki i możliwie, że dostanę jeszcze jedną w przeciągu trzech tygodni. Mam jeszcze kilka (Split? Wyraz ten znam jako rozłączyć, rozdzielić.) Dziedzicznośc autosomalna recesywna. Pracujemy z tą mutacją od 1995 z trzema przyjaciółmi.Prawdopodobnie sprzedamy pierwszego ptaka jeszcze w tym roku (wezmiemy 8.000 za jedna Złotą i 4000 za jeden Split) Dostępne zdjęcia na http://thierry.duliere.free.fr/rosella/index.htm
Załączam kilka zdjęc moich młodych ptaków.
Wyrazy szacunku thierry
W mojej hodowli mam dwie sztuki i możliwie, że dostanę jeszcze jedną w przeciągu trzech tygodni. Mam jeszcze kilka (Split? Wyraz ten znam jako rozłączyć, rozdzielić.) Dziedzicznośc autosomalna recesywna. Pracujemy z tą mutacją od 1995 z trzema przyjaciółmi.Prawdopodobnie sprzedamy pierwszego ptaka jeszcze w tym roku (wezmiemy 8.000 za jedna Złotą i 4000 za jeden Split) Dostępne zdjęcia na http://thierry.duliere.free.fr/rosella/index.htm
Załączam kilka zdjęc moich młodych ptaków.
Wyrazy szacunku thierry
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Nie to nie zmojej hodowli... ale planuje zakupic mloda pare w tym roku lub w nastepnym bo rozele zoltoglowe sa dosyc drogie .... ceny mieszcza sie tak samo jak rozele krolewskie mutacja zolta
[ Dodano: Sro Mar 26, 2008 20:05 ]
Ta z awatarku jest to hybryda(rozeli krolewskiej czerwonej z rozela bialolicą ale nie wiem jakiej mutacji) Moj znajomy przez przypadek stworzyl hybryde i plodną rozeli ktora miala policzki jasnoniebieskie ktore przebijaly na biale a brzuszek miala zolty a cala byla czerwona byla wieksza od rozeli krolewskiej rodzice pary to byly rozela krolewska samiec a samica rozela bialolica standart ubarwienie. ptak ciekawy narazie zrobil 2 takie pary do hybryd gdyz chce utrwalic mutacje poprzez polaczenie dwóch takich samych tzn o tym samym ubarwieniu lub podobnycm. Ten mlody byl polączony z rozela krolewska ale mlode wychodzily krolewskie wiec nie przekazywal cech dziedzicznych. I probuje zrobic pare w tym ubarwieniu.
[ Dodano: Sro Mar 26, 2008 20:05 ]
Ta z awatarku jest to hybryda(rozeli krolewskiej czerwonej z rozela bialolicą ale nie wiem jakiej mutacji) Moj znajomy przez przypadek stworzyl hybryde i plodną rozeli ktora miala policzki jasnoniebieskie ktore przebijaly na biale a brzuszek miala zolty a cala byla czerwona byla wieksza od rozeli krolewskiej rodzice pary to byly rozela krolewska samiec a samica rozela bialolica standart ubarwienie. ptak ciekawy narazie zrobil 2 takie pary do hybryd gdyz chce utrwalic mutacje poprzez polaczenie dwóch takich samych tzn o tym samym ubarwieniu lub podobnycm. Ten mlody byl polączony z rozela krolewska ale mlode wychodzily krolewskie wiec nie przekazywal cech dziedzicznych. I probuje zrobic pare w tym ubarwieniu.
Skąd wiesz że ta z awatarku o hybryda? Tak było napisane może tam skąd to masz , czy to twoje domniemanie?
Jeżeli u twojego znajomego hybryda pochodzi od samca królewskiego(standarda) i samicy białolicej standardowej to nie można mówić u niej( u hybrydy) o mutacji i jej utrwaleniu a o ubarwieniu hybrydowym.
Tak, po takiej hybrydzie z pary z rozellą królewską młode jak piszesz wychodzą królewskie, ale to ciągle są hybrydy i w nastepnych pokoleniach mogą się ujawnić cechy białolicej. Uczciwie byłoby uprzedzać potencjalnych przyszłych właścicieli z jakimi ptakami naprawdę mają do czynienia. Powiedz to znajomemu. Takie hybrydy nie są pożądane w hodowli. Pozdrawiam
Ps. Ciekawe że taka hybryda wyszła większa od rozelli królewskiej, no no.
Jeżeli u twojego znajomego hybryda pochodzi od samca królewskiego(standarda) i samicy białolicej standardowej to nie można mówić u niej( u hybrydy) o mutacji i jej utrwaleniu a o ubarwieniu hybrydowym.
Tak, po takiej hybrydzie z pary z rozellą królewską młode jak piszesz wychodzą królewskie, ale to ciągle są hybrydy i w nastepnych pokoleniach mogą się ujawnić cechy białolicej. Uczciwie byłoby uprzedzać potencjalnych przyszłych właścicieli z jakimi ptakami naprawdę mają do czynienia. Powiedz to znajomemu. Takie hybrydy nie są pożądane w hodowli. Pozdrawiam
Ps. Ciekawe że taka hybryda wyszła większa od rozelli królewskiej, no no.