Aleksandretta obrożna -pierzenie czy choroba?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Pierzenie
Witam!
Od jakiegoś czasu mam Aleksandrettę zieloną - z moich informacji wynika,że około 2 lat.
Od jakiegoś tygodnia gubi upierzenie - czy jest to czas pierzenia u tych papug? Ciężko mi znaleźć tego typu informacje na tym forum...
Jest jeszcze jedna sprawa - czasem sama sobie wydłubie jakieś piórko, a czasem wypadają jej po prostu same (np. przy lataniu).
Apetyt dobry, dieta urozmaicona (ziarna,słonecznik,warzywa,owoce).
Jeśli można to proszę o szersze informacje na temat pierzenia: np. ile powinno trwać, ile upierzenia zwykle ptak gubi itd.
Z góry dziękuję.
Od jakiegoś czasu mam Aleksandrettę zieloną - z moich informacji wynika,że około 2 lat.
Od jakiegoś tygodnia gubi upierzenie - czy jest to czas pierzenia u tych papug? Ciężko mi znaleźć tego typu informacje na tym forum...
Jest jeszcze jedna sprawa - czasem sama sobie wydłubie jakieś piórko, a czasem wypadają jej po prostu same (np. przy lataniu).
Apetyt dobry, dieta urozmaicona (ziarna,słonecznik,warzywa,owoce).
Jeśli można to proszę o szersze informacje na temat pierzenia: np. ile powinno trwać, ile upierzenia zwykle ptak gubi itd.
Z góry dziękuję.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Dorosłe osobniki pierzą się dwa razy w roku ( przynajmniej u mnie) takie intensywne pierzenie jest zawsze po odbytych lęgach. Twoja papuga też musi się pierzyć ( nawet nie mając lęgów) więc nie ma powodu do zmartwień. Dokładnie widać jakie pióra gubi papuga i na ich miejsce wyrastają nowe. Praktycznie ptapugom pióra wypadają przez całe życie (przez cały rok) tylko że w okresie intensywnego pierzenia widać to bardzo dobrze po ilości wypadanych piór. Natomiast w pozostałym czasie ptak gubi tylko pojedyńcze małe piórka a na ich miejsce wyrastają nowe. Przy całkowitym pierzeniu papugi , wymianie podlegają wsztstkie pióra włącznie z lotkami i sterówkami, jednak nie może to nastąpić jednocześnie tylko stopniowo i trwa to o koło dwóch miesięcy. Czasami dochodzi do wypadnięcia dość dużej ilości piór i pozostają całkowite gołe place, jeżeli tak się dzieje to jest coś nie wporządku, ptak ma jakieś braki w organiźmie( zła dieta, bądź brak witamin i mikroelementów) ale do takich przypadków dochodzi bardzo rzadko.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Ja mam też problem z aleksą. Daostałam wyskubana aleksę na całym brzuchu i troche na ;ramionach; i choć mam ją już prawie rok, nic sie nie poprawia. czasami wychodzą jej kepki nowych piórek, i choć w klatce pusto, traci te pióra i nadal jest łysa. Daje jej dobre karmy, zielenine orzechy,marchew itd, straciłam nadzieje, co robic? nie jest sma, dałam ja do rozelek, jest bardzo dzika i nie wolno sie do niej zbliżać.może ktos poradzi, co dalej? 

W życiu musi być coś więcej niz samo życie.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Napisz coś więcej , czy te pióra jej wychodzą
a moze ptak je sobie wyrywa
Być może spowodowane to jest jakimś bardzo ciężkim stresem , nie można też wykluczyć choroby.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Nie, u ptaków trzymanych w domu pierzenie nie jest związane z porami roku. Jeśli już, to z sezonem grzewczym
- kiedy zaczynają grzać kaloryfery ptaki często zaczynają się pierzyć.
Ma na to też chyba wpływ długość dnia.

Ma na to też chyba wpływ długość dnia.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Wystarczy to co napisałaś , jednak są specjalistyczne preparaty wzmacniające ptaki podczas pierzenia , możesz poczytać tu: http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=62
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Pietr
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
- Kontakt:
mam takie pytanie...
moje ptaki jakis czas temu zaczely sie pierzyc... wypadaja im piora- te mniejsze jak i wieksze...wiadomo... ale...
czy ptak w tym okresie moze gorzej latac
dokladnie nie chodzi mi tutaj o ogon bo wiadome jest ze jak niema czesci pior na tylku
to gorzej mu sie steruje... chodzi mi o skrzydla czy sa one mniej "wydajne"...
czy gorzej sie lata takiemu ptakowi
Pozdrawiam
Piotr
moje ptaki jakis czas temu zaczely sie pierzyc... wypadaja im piora- te mniejsze jak i wieksze...wiadomo... ale...
czy ptak w tym okresie moze gorzej latac

Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Jeśli brakuje mu piór długich na skrzydłach, to też będzie żle latał. W stanach jest moda chyba od zawsze na podcinanie piór ptaka, żeby właśnie nie latały. Oni np. wycinają co drugie lub co trzecie pióro i wtedy papuga po paru nie udanych lotach się zniechęca do latania. Jest to nie dobre dla psychiki papugi i nikomu tego nie polecam.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Moja Aleksandretta zaczęła gubic piórka po tym co zaobserwowałam są to piorka ze skrzydeł zgubila 2 duze i 2 małe. Czy to cos złego??
- Pietr
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
- Kontakt:
dzis poznalem pewnego chlopaka, ktory ma Alekse Wieksza...
niestety ma ona podciete lotki... ale nie o tym... otoz ma ja juz rok u siebie i tu moje pytanie co z pierzeniem
papuga jest wieku dwoch lat i nic... nie wypadaja jej sterowki... nic... w ogole sie nie pierzy...
temat wyszedl dlatego bo mowilem mu by juz nie podcinal jej lotek gdy zaczna odrastac, a ten na to, ze sie nie pierzy.... i co z odrastaniem pior
i tu wspomne moze od razu o mojej papudze...
Kiwiemu ladnie poszlo pierzenie, piora odrosly wszystkie jak burza, a Mangowi nie.
wypadly mu sterowki (zostala tylko jedna) i po dwie lotki z kazdej strony i nie odrosly
dzis nawet zobaczylem ze jak rozlozy skrzydla to ma na ich koncach leciutko lysawe
dlaczego
jedza owoce i warzywa, maja dostep do wanienki z woda...
Pozdrawiam
Piotr
niestety ma ona podciete lotki... ale nie o tym... otoz ma ja juz rok u siebie i tu moje pytanie co z pierzeniem

temat wyszedl dlatego bo mowilem mu by juz nie podcinal jej lotek gdy zaczna odrastac, a ten na to, ze sie nie pierzy.... i co z odrastaniem pior

i tu wspomne moze od razu o mojej papudze...
Kiwiemu ladnie poszlo pierzenie, piora odrosly wszystkie jak burza, a Mangowi nie.
wypadly mu sterowki (zostala tylko jedna) i po dwie lotki z kazdej strony i nie odrosly

dzis nawet zobaczylem ze jak rozlozy skrzydla to ma na ich koncach leciutko lysawe

jedza owoce i warzywa, maja dostep do wanienki z woda...
Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!