Ogromny Problem <Śmierć>

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Ogromny Problem <Śmierć>

Post autor: walh » pn lut 11, 2008 21:46

Witam.
od pewnego czasu przytrafiaja mi sie przykre rzeczy. Otóż w pomieszczeniu gdzie trzymama papugi pojawila sie łasica, Początkowo stracilem pare nimf gdyz skonczylo sie odgryzieniem głów, proboqwalem ja przegonic lub wytepic kupowalem odstraszacze i trucizny roznego rodzaju, wczoraj znalazlem modrolotke ktora wysiadywala jajka w budce bez glowy a dzis zobaczylem ze jedna z moich par rozel ktora wlasnie miala na dniach kluc mlode , zagladam do budki a samica takze bez glowy naszczescie dorwalem lasice. i juz nie bedzie tak zle.
Tylko otóż mam problem zadzwonilem do znajomych zeby zalatwic 2 samice wolne do mojego samca jest jeszcze jakas szansa zeby doszlo do polaczenia pary i zeby rozpoczely leg w tym roku?? czy to dobry pomysl zeby dac mu 2 partnerki do wyboru samiec widocznie jest pobudzony i glosny. To dla mnie wielka strata gdzy 2 legi zmarnowane jaja zniszczone.
Prosze o Pilna odpowiedz :-( :-(

Patryk1
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Patryk1 » śr lut 13, 2008 14:58

Jak masz dalej tą łasica to kup sobie świnkę morską i włóż ją do papug. Nie bój sie nic im nie zrobi a łasica już nie podejdzie gwarantuje.
Miałem ten sam problem w zeszłym roku wytępiła mi wszystkie gołąbki diamentowe i nimfy i taki starszy hodowca powiedział żebym kupił świnkę i od tego czasu mam spokój
Patryk

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » czw lut 14, 2008 14:35

a co takiego swinka robi, ze lasica przestaje przychodzic? Wydziela jakies zapachy, czy atakuje?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw lut 14, 2008 15:50

Zapach :lol: y to raczej nie :-D ale jest większa od łasicy i ta nie chce ryzykować, bo kto to wie, co ta świnka może, mi zrobić, mysli łasiczka :-|

Patryk1
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Patryk1 » pt lut 15, 2008 17:56

to nie jest dokładnie tak.Świnka morska odstrasza swoim ''kwikiem'',ale umi zaatakować.Ja widziałem jak zabija szczura.Świnki od razu rzucają sie do krtani.A słyszałem że nawed do kota sie postawi
Patryk

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » sob lut 16, 2008 22:46

Łasica jest juz wytepiona, zmontowałem drzwi wreszcie do pomieszczenia gdzie trzymam papugi. Samica juz sie zgrala z samcem;] zrobilem tak jak radziliscie do nowej klati wpuscilem samice a pozniej po jakims czasie wpuscilem samca. Hodowca od ktorego kupilem samice powiedzial ze jest z maja 07r ale mnie to wyglada na troche starsza niz z 07r bo jest calkowicie wypierzona..... i dobrze zbudowana... Wedlug mnie..

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » czw cze 05, 2008 13:02

Co do świnki morskiej to macie racje!Ostatnio na uczelni<studiuje zoologie>wykładowca opowiadał nam jakie to miluskie swinki morskie potrafią zachować sie jak prawdziwy drapieżnik!Problem widze tylko jeden: odchody!Słyszałem ze odchody myszy zjedzone przez papuge powodą śmierć,ale jak to jest z odchodami swinek to tego nie wiem<jeszcze>
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla rozelli”