Rośliny, które możemy sami wyhodować w domu...

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » wt lut 26, 2008 09:13

Nic zmarnować sie nie może - nawet "piętka" marchwi czy pietruszki świetnie sie nadaje na "zielonkę" dla ptaszorów -radość ptasią trudno opisać ;-)
Dla zapracowanych uwaga - wyprodukowanie takiej zielonki nie kosztuje żadnego wysiłku...
Załączniki
marchewka.JPG
Iwona

Diana
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Diana » wt lut 26, 2008 12:06

ja również wzięłam się za kiełkowanie i sianie trawy dla ptaków i gdzie mogę to stawiam naczynia , na których rosną lub kiełkują różne nasionka, ale korzyść z tego jest ogromna ,na razie jest jedna papuga ,więc wiadomo, że nie przeje tego co rośnie, ja zjadam nadwyżkę i przyznam się ,że coraz bardziej kiełki mi smakują szczególnie fasola mung :-D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn cze 16, 2008 19:43

Udało mi się ukorzenić wierzbę na dwie takie donice-niestety dzisiaj musiałam przesadzić je pod balkon do ziemi bo coś jej nie służyło bycie w doniczce.Jak tylko się tam przyjmie i będzie rosła to wtedy będe ścinać i dawać papugą do wazonu.Czy begonie są szkodliwe jakby papugi je dziubały?
Załączniki
wierzba mandzurskaa.JPG

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn cze 16, 2008 20:26

Begonię spokojnie możesz trzymać przy papugach a nawet pozwalać na dziobanie.
Nie jest rośliną szkodliwą :-D

quote="Boguśka"]Polećcie mi co jeszcze moge posadzić na balkonie na stałe.Już nie długo będę urządzać balkon tylko dla papug więc zamiast tradycyjnych kwiatów musze posadzić coś tylko dla nich.Czy jakieś kwiaty oprócz tych co poleca Wojtek się jeszcze nadaje?Balkon jest na południową strone i od ok. 12-30 jest słońce aż do wieczora.[/quote]

Aksamitka, nasturcja, groch jadalny, słonecznik, rumianek, rzerzucha, mięta, majeranek, gardenia, dracena, mniszek lekarski, pokrzywka (coleus), poziomki, róże, koperek,

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt cze 17, 2008 10:44

O prosze!!Potrzeba było odświerzyć temat by dostać wyczerpującą odpowiedż.Super Krysia -najbardziej się ciesze z begoni bo to mój ulubiony kwiat balkonowy,a jeszcze jak się mają stokrotki?te tradycyjne i te większe?Na pierwszym zdjęciu stoją miedzy wiszącymi begoniami.A jak się sprawa ma do sukulentówi małych bratków?
Załączniki
kwiaty.JPG
kwiatyy.jpg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt cze 17, 2008 12:39

Wszystkie kaktusy są szkodliwe . Natomiast bratki, fiołki, stokrotki, czerwoną i białą koniczynę - kwiaty możesz spokojnie posadzić i nie zapomnij o buraczkach :mrgreen:
Jako zielsko wyrośnie Ci też gwiazdnica :-D

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt cze 17, 2008 17:00

Z koniczyną trzeba uważać, niektóre jej odmiany mogą być szkodliwe.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » wt cze 17, 2008 18:32

Hej Haaszek,piszesz,że koniczyna<niektóre gatunki>sa szkodliwie,a mozesz napisać o które gatunki Tobie chodzi?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr cze 18, 2008 18:02

Hej, Szkot! :-D Czytałam, że szkodliwa może być koniczyna biało-różowa i biała. Najbezpieczniejsza jest czerwona.

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » śr cze 18, 2008 18:50

Wszystkie te trzy gatunki są dobre!Tym bardziej ,że koniczyny to rosliny motylkowate majace sporą wartośc LW:łąkowa - 9, biała - 10, białorózowa - 9!Są to naprawde dobre i zdrowe rosliny!

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr cze 18, 2008 19:46

Czy aby jednak dla papug?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr cze 18, 2008 19:49

http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2007/155.pdf - chodzi zwłaszcza o młode liście.

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » śr cze 18, 2008 20:05

Hmmm,można by sprawdzić czy te substancje są czy nie są szkodliwe!Z drugiej strony koniczyny łatwo pomylić,ale jesli ktoś już będzie chciał karmić koniczyną to:koniczyna łąkowa ma delikatne włoski na lisciach,łodyga białorózowej jest pusta w środku,a biała ma liscie zakonczone ząbkami,jednak przy wielu odmianach rozroznianie to bywa mylne.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr cze 18, 2008 20:09

Od czasu jak trzymam papugi i po rozmowach ze starymi hodowcami kończyna była zawsze uważana jako roślina szkodliwa dla papug. Wiem że są ludzie którzy podają kończynę swoim papugom , jednak ja do nich nie należę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » śr cze 18, 2008 20:12

No to teraz już wiadomo jak sytuacja stoi co do ptaków!Zastanawia mnie tylko jaka to substancja szkodzi papugom?

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr cze 18, 2008 21:54

Ta sama co w pestkach jabłek, śliwek, wiśni - kwas pruski. Stężenie jest różne, ale szkodliwe.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw cze 19, 2008 05:06

Pisząc o koniczynie miałam na myśli tylko same kwiaty. Zreszta po co podawać liście skoro o tej porze jest cała masa zdrowych zielenin choćby koper, rumianek czy tasznik, że już nie wspomnę o owocach.
Zresztą papuga to nie koza i nie musi pochłaniać aż taaaaaaaakich ilości zielska.

benzulli
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: benzulli » ndz gru 02, 2012 12:26

A są jakieś rośliny drzewiaste, które w miarę szybko rosną do miejsca zacienionego, tj. pokój północny? Mogę doświetlać żarówką, tylko, żeby papudze nie szkodziła.

Awatar użytkownika
Wiktor_1995
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Wiktor_1995 » ndz gru 02, 2012 23:03

Jeśli chodzi Ci o nasze rodzime gatunki Drzew to na dłuższą metę żadne w pomieszczeniu Ci się nie uchowają. Co najwyżej możesz "pędzić" w donicy czy w naczyniu z wodą gałązki - np. Wierzby która wypuszcza liście, czy gałęzie Jabłoni - które w flakonie zakwitają (Papugi zazwyczaj lubią zjadać Ich kwiaty). Z doniczkowych możesz trzymać np. Cytrusy - nie są szkodliwe dla Papug, czy Oliwki, nie wiem jak z Palmami typu Daktylowiec - czy są bezpieczne dla Papug.
Pozdrawiam Serdecznie, Wiktor

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn gru 03, 2012 13:47

benzulli, aaaależ Ty jesteś wymagający :mrgreen:
O bezpiecznych dla papug roślinach, na dodatek szybko rosnących, które w formie drzewek uprawianych w mieszkaniach, na dodatek bez światła słonecznego (doświetlanie żarówką nic Ci nie da ze wzgledu na brak promieni ultrafioletowych) raczej zapomnij. A te, najczęściej hodowane wszelkie odmiany fikusów, krotonów, difenbachii, są niestety trujące lub szkodliwe.
Oczywiście możesz próbować uprawiać w dużej donicy
Wierzbę babilońską odmianę mandżurską, wierzba mandżurska (Salix babylonica var. pekinensis) odmiana :
Tortuosa` – drzewo, odmiana o bardzo ozdobnych, poskręcanych spiralnie gałęziach.
Co prawda jest światłolubna, ale choć powoli, to może jednak jakoś urosnie.
Możesz wypróbować pnącza, np. szybko rosnący(w ogrodach) rdest auberta, rdest bucharski, cytryniec chiński, męczennicę (passiflora),
Każda roślina do wzrostu potrzebuje światła słonecznego, mało jest cieniolubnych.
W Twoich warunkach chyba pozostaje Ci uprawiać kwiaty w doniczkach lub skrzynkach, ewentualnie robić zielonki siejąc np.nasiona z mieszanki dla papug, trawy, słonecznik, lub coś z wymienionego w tym temacie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”