-Pokarm- dobry dla zako-!!??
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Witam serdecznie. Czy mogłabym prosić o zrobienie zdjęc tej mieszanki 60 i 64? i przeslanie mi na maila akrim1032@o2.pl Będę wdzięczna. do tej pory podawałam małemu Wadigran bądz Prestige, chcialabym zobaczyć na oko sklad tego ziarna.. może zamówimy :)
mireczka
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Tu znajdziecie dużo o zako: ,, Dieta i "domowe" żako. - Bobbi Brinker" http://freespace.virgin.net/swiat.papug/topmagazyn.html
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Robi
- Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
- Kontakt:
Nie znam tej mieszanki i raczej chyba nie bede probowala zmieniac.
Wiem,ze majac zako przez 24 lata co to znaczy nauczenie jedzenia jarzyn;(
Wpadlam na pomysl : dajac np. ryz z czerwonym kartoflem i dodajac warzywa posypuje sszczypta slonecznika luskanego. Jest tych ziarenek niewiele a ptak aby sie do nich dostac musi sila rzeczy zjesc to czego wcale nie pragnie bo ten smakowity slonecznik jest czyms otoczony .
Pozdrawiam
Ps.nareszcie udalo mi sie zalogowac!!:)
Wpadlam na pomysl : dajac np. ryz z czerwonym kartoflem i dodajac warzywa posypuje sszczypta slonecznika luskanego. Jest tych ziarenek niewiele a ptak aby sie do nich dostac musi sila rzeczy zjesc to czego wcale nie pragnie bo ten smakowity slonecznik jest czyms otoczony .
Pozdrawiam
Lidia
-
- Ptaki które hoduję: żako
witam ja od jakiegos czasu tez jestem szczesliwym nabywcem zako mojej daje mieszanki specjalne dla tego gatunku ktore wlasnie maja mniejsza zawartosc tluszczu wogole nie zawieraja slonecznika co do jedzenia jarzyn i warzyw jest wszystko jedzacy nie wzgardzi owocami rowniez ale czasem wlasnie sie zastanawiam czy on za duzo nie je jest strasznie lapczywy chce wszystko sprobowac co my wcinamy i ciagle jest mu malo czy towynika z faktu ze jest mlody bo ma dop 4 miesiace?co do slonecznika to ta mieszanke bez słonecznika mieszam z jedna ktora go troche zawiera poniewaz on uwielbia slonecznik mysle ze w niewielkich ilosciach mu nie zaszkodzi 

-
-
tomas napisze ci dokladnie jak bede w zoologicznym bo przesypalem je do jednego pojemnika a opakowania wyrzucilem ale one sa zarypiste na opakowaniu jest wlasnie zaczek i pisze ze ma bardzo mala zawartosc tluszczu ale z tej firmy sa roznorodne zaczek wcina jak nienormalny tam sa orzeczy ziarna warzywa owoce wszystko taki kompletny prowiant a oprocz tego kupuje mu te ciasteczka NUTRI BIRD P15 TROPICAL wyglada to jak pedigree dla psa
-
ja zwykle zamawiam pokarm dla mojej papużki ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, zobacz tam, może też znajdziesz coś co przypadnie do gustu Twojemu ptazkowi
- krzysiooo77
- Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
- Kontakt:
Ja bynajmniej zamawiam dla moich podopiecznych może inny zestaw ale czy to ma znaczenie ?Podstawą jest miękki a przypominam że ziarno to tylko tzw "Urozmaicenie"
Owoce/Warzywa co drugi dzień ryż na przemian z makaronem oczywiście nie przetwarzany i raz na dwa tygodnie odrobinę białka zwierzęcego.Ziarno prawie nie tknięte co naj ...wymieniam bo jest zapaprane od owoców
(
Owoce/Warzywa co drugi dzień ryż na przemian z makaronem oczywiście nie przetwarzany i raz na dwa tygodnie odrobinę białka zwierzęcego.Ziarno prawie nie tknięte co naj ...wymieniam bo jest zapaprane od owoców

Krzysiooo
Dobrych mieszanek jest trochę na rynku. Liderami są tutaj Versele Laga, Deli Nature, Vitakraft też jest uważany za dobrze skomponowaną karmę. Dużo tez zależy od preferencji żywieniowych żaczka, oczywiście nie można się ograniczać tylko do ziarna.
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Osobiście uważam że Ci "liderzy" wcale nie sa najlepsi :( W VL dużo ostatnio było przypadków robactwa, petów i innych niespodzianek świadczących o pogorszeniu jakości karmy. Jak dla mnie to liderzy są zupełnie inni Wite Molen -firma którą już ponad 20 lat temu kupowałam dla swojego żaczka, kolejna to Vadigran. To moim zdaniem liderzy jakości. Nie zaś Vitakraft :( Deli Nature weszlo ostatnio z gamą bardziej wyszukanych mieszanek ale nie powalają jakością w odniesieniu do ceny :(. Krzysiu ty masz miękkojady żako jeżeli je owoce to robi to da zabawy i urozmaicenie to nie to samo co lora. U tego ptaka podstawą sa nasiona i to się niewiele zmienia nawet jak nauczone jeść zielone to stanowi ono jedynie dodatek do suchej karmy a nie podstawę żywienia.
Cóż zdania będą podzielone, ważne żeby nie czynić zwierzakom szkody. Bardzo często sam się spotkałem z robactwem w karmach z tzw. rozwag, czyli rozpakowanych i sprzedawanych na kilogramy, w paczkowanych nie miałem takich niespodzianek, co oczywiście nie oznacza, że się nie zdarzają.
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
To mało wiesz , ponieważ w VL w oryginalnych, nie rozważanych opakowaniach były wołki. Ja nie kupuje suchej karmy rozważanej za wyjątkiem pokarmów jajecznych bo cięzko zużyć niektóre zbiorcze pakowania, chociaż te 3-5 kg kupuje często całe. Pisząc o robalach miałam na myśli nie rozważane a oryginalnie zapakowane paczki. W dodatku były teżi inne iespodzianki gwoździe i pety.
Inne doświadczenia, po co pisanie o małej wiedzy. Więcej spokoju :) Gwoździe i pety? Masakra
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
Robi pisze:Nie znam tej mieszanki i raczej chyba nie bede probowala zmieniac.
Pozdrawiam
salut Robi,
temat juz stary ale moze jeszcze kiedys wrocisz i przeczytasz...
to bardzo dobrze ze teraz jedza mieszanke z ryzem bo do tego mozna stopniowo dodawac rozne rzeczy...jak marchew skrobiona, brokoli, prozek witaminowy, probiotyki, kalzium etc
ja zrobilam sobie reserwe z proszku z lisci (mozna tez dodac kwiaty)
z mniszka lekarskiego...przpuszczam ze nie musze juz chwalic jego wartosc...
nazbieralam lisci w czystym miejscu, ususzylam w piekarniku (najnizsza temperatura) tez w aparacie do suszenia...
idzie to bardzo szybko...pare minut..
potem dalam do czystego mlynku do kawy..trzymam proszek suchy w szkle i posypuje (jak pieprz) mniej lub wiecej na moje mieszanki nie ma lepszego subsitut na warzywa zielone ktore papuki nie zawsze chca jesc...tylko moje kakatoesy lubia swierze liscie...
jeszcze nie sprobowalam ale mozna rowniez to zrobic z pokrzywy...