Barwne mutacje
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
JC - smieszne te Twoje golasy
Moje są starsze ale puchu mają sporo.
Poniżej aktualne zdjęcia nierozłączek. Obie papugi "odstają" od młodych z poprzednich lęgów. Obie są jakby bardziej brązowe / cynamonowe (pokryte takim nalotem). Jedna to zdecydowany szek bo na szkrzydłach ma już jasne lotki i jasny dziób. Druga to dla mnie nadal zagadka. Nie jest ani zielona ani aqua, dziób wybarwia się na ciemny.
Fotki jaśniejszej z papug (szeka):
Fotki ciemniejszej z papug:

Poniżej aktualne zdjęcia nierozłączek. Obie papugi "odstają" od młodych z poprzednich lęgów. Obie są jakby bardziej brązowe / cynamonowe (pokryte takim nalotem). Jedna to zdecydowany szek bo na szkrzydłach ma już jasne lotki i jasny dziób. Druga to dla mnie nadal zagadka. Nie jest ani zielona ani aqua, dziób wybarwia się na ciemny.

Fotki jaśniejszej z papug (szeka):

Fotki ciemniejszej z papug:

Ostatnio zmieniony czw lis 04, 2010 16:23 przez Michallip, łącznie zmieniany 1 raz.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Dopiero jak im odrosną pióra, bo widzę że stare je skubały, będzie coś więcej mozna powiedzieć o ich przynalezności mutacyjnej. Na razie tylko pewne jest to, że są akwamarynowe.
Chyba, że wiesz jaki kolor oczu miały pisklaki w 5 dniu życia, to mozesz sprawdzić w tabelce jaką zamieściłem Nowej Exocie. Zresztą mimo, że zrobiłem tę tabelkę to i tak ciągle ją otwieram jak mam wątpliwości do jakiej mutacji/kombinacji zaliczyć swoje młode
Chyba, że wiesz jaki kolor oczu miały pisklaki w 5 dniu życia, to mozesz sprawdzić w tabelce jaką zamieściłem Nowej Exocie. Zresztą mimo, że zrobiłem tę tabelkę to i tak ciągle ją otwieram jak mam wątpliwości do jakiej mutacji/kombinacji zaliczyć swoje młode
Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2011 06:03 przez JC, łącznie zmieniany 1 raz.
..................i cynamonowe( a więc samiczki) a jedna z nich to dominujacy szek(1F).
JC dzieki za zdjecie tych lutino . Widzę żółty puch, ale jeszcze pytanie:
Czy ma ktoś porównanie ( najlepiej na tym samym zdjeciu) w puchu mlodych lutino i standardów ( zielonych).
Interesuje mnie porównanie tych puchów. Pozdrawiam
JC dzieki za zdjecie tych lutino . Widzę żółty puch, ale jeszcze pytanie:
Czy ma ktoś porównanie ( najlepiej na tym samym zdjeciu) w puchu mlodych lutino i standardów ( zielonych).
Interesuje mnie porównanie tych puchów. Pozdrawiam
Odnośnie młodych nierozłączek Michallip, to oczywiście będzie jaśniej gdy opierzą się i przepierzą ale teraz też można coś powiedzieć choćby nawet trochę teoretyzujac:
Moim zdaniem są obie akwamarynowe cynamonowe i jedna z nich to szek dominujacy( 1F).
Czy ta delikatnie jaśniejsza to może być australijska cynamonowa( pallid) ?, to ja widzę na drugim zdjęciu od góry w ostatniej serii przesłanych zdjęć lotki obu i widze że u obu brązowe są jednakowe a u pallid one sa raczej szare ( brazowawoszare) a u cynamonowej bardziej brązowe.
Powinny różnić sie bardzo gdyby były to różne mutacje a moim zdaniem nie różnia sie na tyle.
Inne elementy , które różnią troszke te ptaki to biorąc poprawke że jeden z nich to mutacja dominujacy szek , nie są moim zdaniem na tyle istotne aby domniemywać o innych mutacjach niz cynamonowa z aqa. Pozdrawiam.
Moim zdaniem są obie akwamarynowe cynamonowe i jedna z nich to szek dominujacy( 1F).
Czy ta delikatnie jaśniejsza to może być australijska cynamonowa( pallid) ?, to ja widzę na drugim zdjęciu od góry w ostatniej serii przesłanych zdjęć lotki obu i widze że u obu brązowe są jednakowe a u pallid one sa raczej szare ( brazowawoszare) a u cynamonowej bardziej brązowe.
Powinny różnić sie bardzo gdyby były to różne mutacje a moim zdaniem nie różnia sie na tyle.
Inne elementy , które różnią troszke te ptaki to biorąc poprawke że jeden z nich to mutacja dominujacy szek , nie są moim zdaniem na tyle istotne aby domniemywać o innych mutacjach niz cynamonowa z aqa. Pozdrawiam.
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, wróbliczki, rozelle białolice, aleksadrety, nimfy i ryżowce
- Kontakt:
nierozłączki
Jakiej mutacji jest młoda??????
Jakiej mutacji jest młoda??????
Ostatnio zmieniony czw lis 04, 2010 16:26 przez witek20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, wróbliczki, rozelle białolice, aleksadrety, nimfy i ryżowce
- Kontakt:
wstawiam zdjęcia nierozłączek czerwonoczelnych młodych. Orzaz mam pytanie czemu młode fiszerki w budce wyglądają jakby ich cos wyskóbało????
Ostatnio zmieniony czw lis 04, 2010 16:28 przez witek20, łącznie zmieniany 1 raz.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
witek20 pisze:wstawiam zdjęcia nierozłączek czerwonoczelnych młodych. Orzaz mam pytanie czemu młode fiszerki w budce wyglądają jakby ich cos wyskóbało????
Nie coś a rodzice