nowe osobniki w wolierze?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tffur
Ptaki które hoduję: nierozłączki

nowe osobniki w wolierze?

Post autor: tffur » śr paź 15, 2008 20:26

Witam,

Zakupiłem niedawno dwie młode nierozłączki... przeszły pomyślnie okres aklimatyzacji. Chciałbym dopuścić je do parki starszych nierozłączek do woliery 2m x 2 m. Nie jestem pewny jak zareagują ptaki na "nowych" w wolierze:). Na razie wstawiłem klatkę wraz z młodymi ptakami do woliery aby przywykły do siebie... Czy dopuszczenie nowych ptaków do starych jest bezpieczne? Czy nie wywoła to ostrych konfliktów które by mogły się zakończyć tragicznie?:)

witek20
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, wróbliczki, rozelle białolice, aleksadrety, nimfy i ryżowce
Kontakt:

Post autor: witek20 » śr paź 15, 2008 20:43

Myślę żę to nie bedzie dobry pomysł. Ja bym zrobił odwrotnie zabrałbym "stare" nierozłąćzki z wolierki i umieściłbym je w klatce, a nowe bym wpuścił. odczekałbym parę dni i dopiero wpuściłbym poprzednich mieszkanców po zaaklimatyzowaniu sie nowych papug w niej.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr paź 15, 2008 20:55

AL zawsze twierdzi (i ja jej wierzę), że nie powinno się trzymac w jednej wolierze dwu par nierozłączek, bo jedna para zdominuje drugą. Lepszy układ to trzy pary - wtedy ewentualna agresja się rozkłada.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw paź 16, 2008 09:53

Zrobiłes ogromny błąd, jak najszybciej wyjmij klatkę, bo mozliwe że Twoje ptaki mają już mniej palców niż wcześniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”