Prezent od Figi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Prezent od Figi

Post autor: Al » pt cze 20, 2008 19:00

To do mnie trafiły nimfy od Figi :mrgreen: zainteresowanym przesyłam wiadomość :mrgreen: ptaszki mają się bardzo dobrze,są zdrowe.Zimą usiłowały stworzyć rodzinę ale z powodu kalectwa samiczki im się nie udało.Teraz przebywają z innymi ptakami w wolierze zew.
Są to ptaki bardzo przywiązane do siebie,nie odstępują się na krok,siedzą zawsze razem przytulone
Obrazek

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt cze 20, 2008 20:16

Al to prawdziwa miłośniczka zwierząt, cieszę się, że Nóżka i Carlosek właśnie do niej trafiły, wiem, że tam są szczęśliwe i nie muszę się o nie bać, one nie są papugami oswojonymi z człowiekiem, człowieka potrzebują, aby o nie prawidłowo zadbał. Nóżka i Carlosek potrzebują się na wzajem, a wiem, że Alicja to właśnie ta osoba, która ich nigdy nie rozdzieli. Alicjo jeszcze raz Tobie dziękuję za taką wspaniałą opiekę :-)

Awatar użytkownika
bartezbb13
Ptaki które hoduję: nimfa i aleksandretta
Kontakt:

Post autor: bartezbb13 » śr lip 30, 2008 08:32

a co bylo NÓŻCE? bo chyba mam podobny przypadek... po nieudanym locie mojej papugi, która wylądowała jak samolot... przewróciła się i kuleje...od wczoraj (dnia wypadku) jest troche lepiej bo nózka nabiera kształtów, powoli,powoli... miała ją prostą a teraz wraca bardzo powoli do swojego normal. kształtu! trzymcie kciuki... :) zeby było OK
Moje papugi:
Franka - nimfa
Gucio - aleksandretta obrożna

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ; )

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » śr lip 30, 2008 08:50

Nóżka została wykupiona ze sklepu już jako kaleka, oskubana ze strupami na głowie i bez nogi. Z tego co mi mówiła sprzedawczyni to coś jej się stało, chyba złamanie.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt sie 01, 2008 14:38

Koko-zieloneoko, Jak odróżniasz wiek ptaka na zdjęciu ?.Ja mam 12 letniego samca,który jest nie do odróżnienia od Nóżki nawet plamy policzkowe ma takiej samej wielkości :mrgreen: :mrgreen:
Nóżka to nie lutino - kolor oka to efekt lampy błyskowej.Jest to żółta nimfa o czarnych oczach czyli genetycznie należy do szeków a tam łysinka nie występuje.

Awatar użytkownika
Koko-zieloneoko
Ptaki które hoduję: Nimfy, Gołębie
Kontakt:

Post autor: Koko-zieloneoko » czw sie 07, 2008 22:58

:oops: no to ładnie oczka wyglądaja jak czerwone ,ja nie krytykuje ani mnie to w głowie .A jezeli chodzi o wiek to nie mówie że sa stare czy młode ale wyglad mają jak młode a dlaczego tak napisałam bo widze po moich ptakach tych co są umnie ponad[8]lat jak sie zmieniaja .mam ptaka który ma [1] rok i mam ptaka który ma [6]lat i widzę miedzy nimi różnice naprawde .A naprawde moje [2] nimfy zawsze sa razem .wziecie jednej na reke natychmiast druga laduje koło niej one sa sawsze razem maż nazywa je nierozłączki ku uciesze znajomych któzy zawsze pytaja sie męza jak tam jego papuszki nierozłączki :mrgreen: a wracajac do mojej jednej papuzki nimfy to jest lutino ma czerwone ślepka iłysinke na głowie. :oops:
Irena Anna C.
Jestem miłośniczką ptaków i nie tylko .
Lubię prawdę obłudy nie znoszę

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 22, 2009 11:14

Dalsza losy Nóżki :mrgreen: W tym roku ptaki założyły gniazdo,Carlosek nie odstępuje Nóżki na krok,ale stala się rzecz dziwna,dołączyła do nich młoda smiczka,która mimo,że miala partnera to go nie zaakceptowala. Teraz siedzą sobie razem,wszystkie 3 zgodnie na jajkach.Czyje jajka? tego niestety nie wiem

Ich troje :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw sty 22, 2009 11:56

Al, ale u nimf jest przeważnie tak, że samiczka siedzi w nocy na jajkach a samczyk w dzień. W ciagu dnia samiczka tylko na krótką chwilkę zmienia partnera w wysiadywaniu by on mógł się posilić.
Powiedz jak to jest u Ciebie - czy ptaki zmieniają się w wysiadywaniu wg powyższego ?
A jeśli tak, to czy obie samiczki jednocześnie są w budce a samczyk poza nią ??
Przyznam szczerze, że dziwne jest to trio :-D Nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem.

Awatar użytkownika
Koko-zieloneoko
Ptaki które hoduję: Nimfy, Gołębie
Kontakt:

Post autor: Koko-zieloneoko » czw sty 22, 2009 14:18

No wspaniałe Trio ale to naprawde dziwne że w zgodzie w Trójke siedzą w domku .I co najdziwniejsze jeszcze na jajkach .Dlamnie to jedyne co mogę na ten temat powiedzieć to to że Ptaki u Ciebie mają wspaniałe warunki .Tylko w idealnym spokojun i bez stresowo trzymane ptaki mogą tak się zachowywać .Ja nie słodze ja to poprostu wiem .Mam nimfy od dawna i wiem jak się zachowują .Moje gratulacje aby tylko udało się z małymi .Ja niemam szczęścia do młodych .Mam parki składają jajka ale jeszcze nic mnie się nie wykluło .Jak się wykluje i odchow daj znać .
Pozdrawiam :lol:
Irena Anna C.
Jestem miłośniczką ptaków i nie tylko .
Lubię prawdę obłudy nie znoszę

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 22, 2009 14:24

Zmieniają się dosyć regularnie :mrgreen: samiczki wychodzą albo obydwie albo jedna zostaje w budce,tak że praktycznie zawsze w budce są 2 ptaki.Samiczki są bardzo do siebie przyjażnie nastawione.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw sty 22, 2009 14:35

Jeśli jedna z nich nie jest całkowicie dominująca to znaczna część jajek może być zaziębiona. Jak u mnie się taki numer zdarzy, to jedną z samic przenoszę do innej woliery.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 22, 2009 14:58

JC, Jajka są 4 ,więc znosi je tylko jedna.W roku ubiegłym jajka 2 szt. które zniosła Nóżka były bardzo maleńkie takie jak u falek.W dodatku nie zauważylam aby Carlos kopulował z tą drugą.Druga samiczka kopulowala z samcem,którego partnerka siedziała na jajkach.Więc nie wiem czy para dołączyła do samotnej samicy czy było odwrotnie.Ponieważ nie mam możliwości przeniesienia samicy,zostawiam tak jak jest,zobaczymy co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw sty 22, 2009 17:33

Jak jedna tylko przesiaduje w budce, to powinno być wszystko w porządku. Problem jest wtedy, gdy obie samice chcą wysiadywać. Wtedy bezustannie podbierają sobie jaja, bo innstynkt każe im wszystkie jaja w dziupli zagarniać "pod siebie".

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 22, 2009 17:41

JC, Raczej jedna,przez kilka dni usiłowałam zrobić zdjęcie w momencie kiedy wszystkie są w budce.Dopiero dziś rano się udało,w ciągu dnia zawsze jedna samica jest na zew.Zmieniają się :mrgreen:

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob maja 16, 2009 15:41

W pierwszym lęgu ptaki odchowały 2 młode i teraz znow mają 2 młodych
Obrazek ,
Ptaki nadal są z sobą bardzo zaprzyjaznione, samiczki czyszczą sobie wzajemnie piórka, nie ma agresji i tworzą zgodne trio :mrgreen:

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » sob maja 16, 2009 15:59

Ale się cieszę, ciekawe czyje to dzieci ? tej nowej samicy, czy Nóżki i Carloska :?: Oby zdrowo rosły :-)

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob maja 16, 2009 17:24

Figa, Nie wiem, Carlosek jest ich ojcem , ale matką chyba ta druga. Nóżka jest świetną mamą zastępczą :mrgreen: Nigdy nie udala im się kopulacja, Nóżka nie potrafila utrzymać się na żerdzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”