Różnica wyglądu opierzenia w promieniach UV

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
cuSSic
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Różnica wyglądu opierzenia w promieniach UV

Post autor: cuSSic » śr sty 28, 2009 17:25

Metodę z światłem ultrafioletowym ktoś by mógł przeprowadzić (ktoś kto ma samca i samicę). Na zachętę mogę pokazać iż rzeczywiście może być różnica, która uwidoczni się pod światłem UV (wnioskuję na podstawie następującego zdjęcia):
Obrazek
Zdjęcie pochodzi ze strony:
http://amonline.net.au/birds/stuff/glow ... rots08.htm

Posty wydzielone z tematu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 9166#19166
Ostatnio zmieniony śr lut 04, 2009 13:53 przez cuSSic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » śr sty 28, 2009 17:37

I znowu znalazłem coś, co mogłoby potwierdzać moją "teorię":
"Function of UVA in Psittacine birds

UVA is important for normal vision in birds, allowing them to visualise UV-reflective plumage. The colour vision of birds is based on absorption peaks in the green, blue red and ultraviolet regions of the spectrum. Studies in budgerigars have demonstrated that in the presence of ultraviolet light, vision may play an important role in mate and food selection in birds by revealing UV reflective plumage. This has been shown to improve mating behaviour in budgerigars thereby improving breeding results. It has been shown that 72% of parrots have UV reflective plumage so it might be expected than UVA radiation has an important role to play in breeding activities and normal behaviour in this group of birds. "

Text pochodzi z:
http://www.avianmedicine.net/articles/stan-uv.doc

"Rola UVA u papug

UVA jest ważne do prawidłowego widzenia u ptaków, pozwala im widzieć uv-odbicia (refleksy) upierzenia. /fragment z fizyki.../ Badania w Budgerigars wykazały, że obecność światła UV może odgrywać bardzo istotną rolę przy wybieraniu pożywienia i łączeniu się w pary dzięki UV-odblaskom upierzenia. /potem trochę wniosków.../ 72% ptaków posiada UV-odblaskowe pióra. /i znowu trochę wniosków.../ "

Przetłumaczyłem to co było najbardziej istotne. Daje do myślenia.
Ostatnio zmieniony śr sty 28, 2009 18:45 przez cuSSic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob sty 31, 2009 11:40

Przyznam że nie słyszałem o tym, a temat bardzo interesujący :-) Napisz coś więcej...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob sty 31, 2009 13:03

Ja o tym słyszałem, widziałem film na którym u falistych oświetlali ultrafioletem niebieskie plamy policzkowe maski i one przyjmowały inne ubarwienie w zalezności od płci. Twierdzili też, że u ptaków u których nie widzimy dymorfizmu płciowego, one to widzą, gdyż w widzeniu posługują się trochę innymi długosciami fali świetlnej czyli świat widzą trochę inaczej niż my.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » pn lut 02, 2009 23:23

Ja załatwiłem sobie żarówkę UV i oświetlałem moją samicę aleksandretty obrożnej. Niestety ta żarówka ma bardzo małą sprawność - taką, że nawet banknot trzeba bardzo blisko przysunąć, żeby coś zobaczyć. Papuga na to dziwnie reagowała - trochę się stresowała, więc stwierdziłem, że nie będę koło niej (5 cm) podkładał gorącej żarówki i szukał plam. Muszę sobie załatwić porządne źródło UV - jakąś jarzeniówkę, albo coś. W każdym razie po oświetleniu tym światłem - widać, że pióra papugi są (UV)-światłoczułe.

Awatar użytkownika
krzysiek007
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: krzysiek007 » wt lut 03, 2009 13:49

Podobnie jak JC, widziałem kiedyś ten film z papużkami falistymi, które były oświetlane ultrafioletem. Po oświetleniu samcu dosłownie świeciły plamki policzkowe, natomiast plamki u samicy były szarego koloru.Więc możliwe, że jest to jedna z lepszych metod rozróżniania płci u ptaków, i mniej stresująca niż np. badanie endoskopowe.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lut 04, 2009 11:10

cuSSic pisze: widać, że pióra papugi są (UV)-światłoczułe.

Światłoczułe? Czyli reagują na światło pod wpływem napromieniowania? Czy poprostu pod wpływem UV wyglądają inaczej? Bo to są dwie różne właściwości.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » śr lut 04, 2009 13:17

Grzegorz pisze:
cuSSic pisze: widać, że pióra papugi są (UV)-światłoczułe.

Światłoczułe? Czyli reagują na światło pod wpływem napromieniowania? Czy poprostu pod wpływem UV wyglądają inaczej? Bo to są dwie różne właściwości.

Wyglądają inaczej - mój błąd.

Tak sobie myślałem, że do tego "doświadczenia" przydałby się generator UV z regulowanym zakresem długości fal. Przeglądając strony internetowe poświęcone tej tematyce, natknąłem się na zdjęcia papużki falistej oświetlonej światłem UV-A oraz UV-B - zupełnie inaczej wygląda, zatem niekoniecznie będzie się dało coś zauważyć w każdym świetle UV - jarzeniówki UV też mają różne spektrum długości fal.

Ja dalej próbuję załatwić (pożyczyć) sobie jarzeniówkę UV. Kolega ma, ale komuś pożyczył - powiedział, że jak dostanie, to mi pożyczy - więc na razie czekam. Jak coś to dam znać.

Pozdrawiam

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » śr lut 04, 2009 15:35

Będąc na stażu w Stacji Hodowli Roślin w Rogaczewie k/Kościana przydzielono mnie do określania koloru łusek owsa poszczególnych rodów [ jeszcze nie odmian]. Był on popakowany w papierowych torebkach z których należało go wysypać na specjalną tackę i włożyć pod lampę UV. Dopiero wtedy było wyraźnie widać jakiego koloru są ziarna. Niektóre ziarna na pierwszy rzut oka były białe, jednak pod lampą były żółte. I tak należało zapisać w specjalnym rejestrze. Nr. rodu i kolor ż, lub b. W laboratorium musiało być zupełnie ciemno, na co zwracano szczególną uwagę.
To tak z 'innej beczki' a propo UV.
sajga

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 04, 2009 17:11

cuSSic pisze:Przeglądając strony internetowe poświęcone tej tematyce, natknąłem się na zdjęcia papużki falistej

Daj linka, nie bądz zazdrosy, sam chcesz ogladać. :mrgreen:
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » śr lut 04, 2009 18:45

przy eksperymentach pamiętajcie że Uv jest szkodliwe dla oczu
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt paź 19, 2010 16:22

Wszystko w nadmiernych ilościach szkodzi. Postaram się pobawić, bo mam kilka kompletów UV i jak coś to opiszę spostrzeżenia :-)

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt paź 19, 2010 20:10

Film taki był emitowany chyba 2 tygodnie temu czyli początek października na 1 lub 2 TVP godz. 12.40 z cyklu "życie ptaków" Dawida Attenborougha.W filmie pokazane były różne ptaki min.papużki faliste,kolibry,gołębie,różnego rodzaju kuraki itp
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt paź 19, 2010 20:52

Ja też oglądałem coś podobnego. Przy papużkach falistych te czarne kropeczki świecą (pod pewnym katem odbijają promienie UV).
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw paź 21, 2010 01:01

W następnym tygodniu postaram się napisać coś z własnych obserwacji :-) wypróbuję to na żaczkach i jak się uda to zrobię zdjęcia

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”