gryzonie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
Problem z myszami
Mam pytanie do hodowców ptaków , hodujących swoje ptaki w wolierach ogrodowych. W jaki sposób skutecznie walczyć z myszami. Ja ptaki hoduję właśnie taki sposób. Woliery pobudowane są na podmurówce betonowej i ogrodzone są siatką plecioną o wymiarach oczka 20x20 mm.Taki wymiar siatki na przeszkadza myszom. Zakładanie mysich łapek , nic nie skutkuje. Myszy preferują karmniki dla ptaków. Są lata , że są tak beszczelne że w wolierach kopią sobie nory aby mieć bliżej do żerowiska. Oczywiście wykładanie trucizny ne wchodzi w grę. Jeżeli ktoś mi doradzi jak skutycznie walczyć z tymi gryzoniami , będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej
sajga
sajga pisze:Czy ktoś sprawdził w działaniu elektroniczne odstraszacze emitujące niesłyszalne dla człowieka ultradzwięki których nie lubią gryzonie? Czy przy okazji takie urządzenie nie niepokoi ptaków?
Ja wypróbowałam w domu. Myszy znikneły-tzn nie widac ani nie słychać śladów ich działalności:) papugi nie zmieniły zachowania więc chyba im to nie przeszkadza...
Ewa
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
sajga, na działce mam dwa takie odstraszacze . Zapewniam Cię że ptakom zupełnie nie przeszkadzają.
Dwa razy w tygodniu dosypuję do karmnika pokarm. Ptaków jest dużo i nawet żerują na ziemi. Mikrodrgania ani delikatny sygnał dźwiękowy nie odstraszają dzikich pierzaków a więc i Twoim papugom takie urządzenie nie napędzi strachu.
W instrukcji jest napisane, że jedno urzadzenie działa na terenie 500m.kw.
Moja działka ma wszystkiego 470 m.kw a takie ustrojstwa mam dwa .
Dwa razy w tygodniu dosypuję do karmnika pokarm. Ptaków jest dużo i nawet żerują na ziemi. Mikrodrgania ani delikatny sygnał dźwiękowy nie odstraszają dzikich pierzaków a więc i Twoim papugom takie urządzenie nie napędzi strachu.

W instrukcji jest napisane, że jedno urzadzenie działa na terenie 500m.kw.
Moja działka ma wszystkiego 470 m.kw a takie ustrojstwa mam dwa .

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
Witam
Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję. Właśnie chodziło mi o oponie osób które sprawdziły odstraszacze w praktyce. Na wiosnę przed wpuszczeniem ptaków do wolier [obecnie przebywają w ptaszarni ze względu na zimę, oraz zagrożenie ptasią grypą] sprawię sobie taki odstraszacz.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam
Maciej
Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję. Właśnie chodziło mi o oponie osób które sprawdziły odstraszacze w praktyce. Na wiosnę przed wpuszczeniem ptaków do wolier [obecnie przebywają w ptaszarni ze względu na zimę, oraz zagrożenie ptasią grypą] sprawię sobie taki odstraszacz.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam
Maciej
sajga
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki
jak zabezpieczacie swoje woliery zewnętrzne przed drapieżnikami? rozumiem odpowiedni fundament itp... ale co w przypadku mniejszych drapieżników jak np. łaska? nie macie z tym problemów? jak się przed niei zabezpieczacie?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Można założyć na zewnętrzną część woliery drobną siatkę. Tak robiliśmy u Traka, oczka miały 1x1cm.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
Nie polecam tego. Świnka morska może podzielić los ptaków.Jeżeli będziesz miał osiatkowaną wolierę siatką max 20x20 mm oczko , to łasica nie wejdzie. Musisz uważać na myszy i inne maleńkie gryzonie. One najczęsciej są sprawcami że łasica dostaje się do woliery. Potrafią kopać bardzo głębokie nory z wyjściami pod fundamentami na zewnątrz.. Dwa lata temu zalewając nory gryzoni u kolegi wyskoczyła razem z nimi łasica. A fundamenty na min.60 cm. + oczywiście pastuch.
sajga
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
-
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:

Pastuch najlepsza opcja... odkąd założyłem, święty spokój koszt około 500zł wszystko ale można znaleźć taniej.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Ptaki które hoduję: rozelle białolice ,rozelle królewskie
witam .wczoraj idac nakarmic swoje pupile zastalem straszny widok u jednej pary rozelli bialolic w klatce jakis gryzon odgryzl samiczce glowe ,wszystkie ptaki przenioslem w inne bezpieczne miejsce i takie pytanie czy sa jakies dobre sposoby na zlapanie a co najwazniejsze wystraszenie tych gryzoni aby nie powrocily znalazlem cos takiego na allegro ale nie wiem czy to jest skuteczne a co najwaziejsze czy nie szkodzi to ptakom prosze o wasze opinie http://moto.allegro.pl/show_item.php?it ... d00be2ff62
ogolnie to jest pierwszy lepszy produkt jaki znalazlem wydaje mi sie dost tani chodzi mi o cos co wytrzyma warunki zimowe i bedzie dzialac chociaz pare lat a nie padnie po tygodniu
ogolnie to jest pierwszy lepszy produkt jaki znalazlem wydaje mi sie dost tani chodzi mi o cos co wytrzyma warunki zimowe i bedzie dzialac chociaz pare lat a nie padnie po tygodniu