Aleksandretta? rozella?

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

adrian1991r1
Ptaki które hoduję: aleksandretta większa

Aleksandretta? rozella?

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 09:09

Witam! zabieram się do kupna papugi, ale nie mam pojęcia jaką wybrać. Kiedyś miałem nimfę, niestety odeszła z nieznanego mi powodu :(
Po wstępnych oględzinach wypatrzyłem sobie aleksandrettę oraz rozellę. Z aleksandrett najbardziej podoba mi się aleksandretta większa, głównie ze względu rozmiaru, ponieważ chciałbym zakupić jak największego ptaka.
Może macie jeszcze jakieś inne propozycje co do gatunku? Jeśli nie, to proszę o pomoc w wyborze, którą z nich wybrać- rozella czy aleksandretta, no i co dalej? który podgatunek? (wspomnę, że podoba mi się również rozella królewska)
Chciałbym, aby papuga była stosunkowo łagodna oraz żeby nie było większych problemów z oswojeniem(mam młodszą siostrę, która zapewne będzie przeszkadzać w cyklu oswajania;)), z doświadczenia wiem, że charakter w dużej mierze zależy od gatunku papugi.

Oczywiście ptaka chciałbym kupić od hodowcy jak najwcześniej to tylko możliwe, no i z tym wiżąe się następne pytanie. Kiedy jest okres lęgowy i kiedy(w ajkim wieku) należy kupić taką papugę

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Adrian

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pn cze 22, 2009 09:30

Troszku już o tym pisane było!Rozelle to nie są ptaki które nadają sie na domowego pupila,niektórzy nawet uważają,że to nie są ptaki do trzymania w klatkach,tylko w wolierach.Co do aleksandrett również bardo dużo artykułów możesz sobie tutaj znaleść,trzeba tylko chcieć!Grzegorz ma młode aleksandretty większe i to ręcznie karmione,więc znakomicie nadają sie na pupila.WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!!!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 09:38

ręcznie karmione? tak teraz przeglądam różne fora internetowe, to na ............ (na przykład) piszą, że nie powinno się kupować ręcznie karmionych, ponieważ później występują jakieś problemy zdrowotne, rzeczywiście tak jest?

Oczywiście, czytałem artykuły o tych papugach... Ale chciałbym się upewnić, czy aleksandretta większa będzie dobrym wyborem. Zależy mi w tej chwili łównie na charakterze.
W końcu jest to zakup na dłuuuugie lata

Aha, no i czy jest różnica w tym, czy kupię samca, czy samicę?

No i rzecz najważniejsza- cena... orientujecie się może w jakiej cenie mógłbym dostać aleksanderttę większą? z tym że karmioną przez rodziców, nie ręcznie.
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2009 11:24 przez adrian1991r1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn cze 22, 2009 10:12

Poczytaj troche forum odnośnie wyboru bo jest troche o tym :
viewforum.php?f=25
Co do ceny to poszukaj hodowcy blisko Ciebie i pytaj bo różnych miejscach różne ceny
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 10:26

a tak się zastanawiam... ta aleksandretta większa jest dość dużą papugą 60cm to trochę jest :P Tak więc w związku z tym, czy do trzymania ptaka w domu należy mieć jakieś specjalne warunki? Osobiście mogę mu zapewnić pokój średniej wielkości, z 13m2, oczywiście wraz ze mną :D
słyszałem również, że lubią gryźć wszysko co wystaje, jest wypukłe itd. Co z kablami od komputera i innej elektroniki? chyba należałoby to jakoś zabezpieczyć, co nie?

No i co z tym okresem lęgowym? kiedy mogę się zabierać do kupna?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn cze 22, 2009 10:39

Zastanawiam się czy poświęciłeś choć jeden dzień na czytanie naszego forum?Czy tylko tak skaczesz po internecie i szukasz gotowych odpowiedzi.Radze poczytać forum bo jest tu masa informacji które będą również potrzebne kiedy już będziesz miał papuge w domu.Nikt nie będzie powielał 100 razy tego co już było.Ponadto zadajesz pytania w dziale o innym zagadnieniu.Poczytaj tu:
viewforum.php?f=113
viewforum.php?f=191
o rejestracji też musisz wiedzieć
Generalnie wykaż troche dobrej woli i sam przeszukaj forum.
Na samej górze na pasku jest opcja szukaj wpisujesz interesujący Cię temat i już.I pisz w odpowiednich działach
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 10:51

przejrzałem prawie całe forum i do tej pory znalazłem niewiele informacji, które mnie interesują. Nigdzie nie jest napisane nic na temat tego okresu lęgowego.

P.S. w tym temacie o przemeblowaniu to albo ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem,a le widzę tylko i wyłącznie problem ustawienia klatki blisko okna, nic więcej

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn cze 22, 2009 12:11

Okres legowy - zima i wczesna wiosna. Kable zostaną zniszczone i inne elementy wyposażenia - zobacz dziób tego ptaka. Jak chcesz ładną, dosyć dużą i niewiele niszczącą to proponowałbym szkarłatkę królewską. Lub znacznie tańszą i mniejszą barabandę. Jak Ci się trafią samce, to bedą ładnie ubarwione. Ewentualnie można pomyśleć o krewniakach barabandy czyli księżnice Walii lub bergu. Wszystkie te gatunki stosunkowo dobrze się oswajają. Sezon legowy w toku, tak więc nie powinieneś mieć wiekszych problemów z zakupem w lipcu czy sierpniu.
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2009 12:14 przez JC, łącznie zmieniany 1 raz.

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 12:14

no dobra. Ostatecznie zdecydowałem się na aleksandretę większą, kable i takie rzeczy powsadzam w rurki plastikowe i nie powinno być problemu. Dzwoniłem do hodowcy i ma do sprzedania 3,5 miesięczną, to chyba dobrze? nie jest za stara? Oczywiście nie była karmiona ręcznie.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn cze 22, 2009 12:19

Rurki plastkowe też przegryzie, proponuję zabezpieczenie aluminium lub twardym drewnem. Wszelkie brzegi mebli nalezy też zabezpieczyć przed zniszczeniem. Gdy trafi Ci się samica to musisz jej udostępnić budkę lęgową [oczywiście za 2 - 3 lata] bo inaczej zrobi sobie sama, jak u mojego znajomego gdzie wygryzła sobie dziurę w szafie.

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 15:14

hmm... dzięki za pomoc, mam jeszcze ostatnie pytanko. W sobotę jadę po ptaka, ale jest problem, bo nie mam wystarczająco dużej klatki. Posiadam klatkę p nimfie, wysokość z 45-50cm, więc na pewno za mała.
znalazłem kilka na allegro. Hodowca powiedział mi, że 80cm wysokości może być
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=473
z gory dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn cze 22, 2009 16:01

W tych klatkach alka nie rozprostuje skrzydeł. Za małe.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 16:02

hodowca powiedział, że będą ok...
rzeczywiście za małe? kurcze, te większe są droższe o 200 zł:/ 150, a 380 to dość duża różnica
gdzie mógłbym jeszcze kupić klatkę trochę większą i nie droższą o te 200zł:P
a z tych 4 podanych wyżej która jest najlepsza?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn cze 22, 2009 17:33

Te klatki to są dobre dla zeberek, bo dla falistych już są za krótkie. Jak ten "hodowca" daje Ci takie rady, to znaczy, że powie wszystko żeby Ci ptaka wcisnąć. Jadąc po ptaka zabierz kogoś kto się na nich zna, bo inaczej kupisz "bezwypadkowy w super stanie, od niepalącej kobiety" :). No i pamiętaj o dokumencie pochodzenia czyli papierze z pieczątką urzedowego weterynarza, że ptak wykluł się w hodowli, no i o tym że ptak jest Twój - to też musisz mieć na papierze, i o papierze kto był poprzednim włascicielem czyli dokument rejestracyjny. Warto za te papiery dopłacić niz później być ciąganym po sądach i prokutarurach.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn cze 22, 2009 17:53

http://papugi.gery.pl/ogl/pokaz.php?dzi ... l=Sprzedam
przed chwilą zobaczyłem nowe ogłoszenie dane przez "Michał Marecki", to może być okazja :!: Tym bardzie, że za młodą recznie karmioną alkę większą muszisz zapłacić co najmnie 1000 zł [oczywiście jeśli jest zdrowa] + porządna mocna klatka.

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 17:59

no ja kupuję od tych Panów z tej oto strony:
http://www.sprzedazpapug.pl/?p=p_11&sName=witamy

myślę, że zaufani...

A co do klatki... gdzie w takim razie mogę dostać taką klatkę i jakie ona ma mieć wymiary? chyba musi być jak najdłuższa

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pn cze 22, 2009 18:28

Za klatke z 5 stowek musisz dac,bo inaczej kupisz szajs.Chcesz duzego ptaka to i klatka musi byc duza.
Pozdrawiam. Artur

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 18:35

zresztą spójrzcie, w tym temacie http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=129 podane są całkowicie inne wymiary dla aleksandret niż doradzacie.

P.S. wspomnę, że klatka będzie służyć głównie za mieszkanie papudze tylko an początku, w planach mam dostosować swój pokój tak, aby mogła bez problemu latać nawet pod moją nieobecność. Tak więc zanim urośnie będzie to już zapewne zrobione

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pn cze 22, 2009 18:48

No taka moze byc,cena rozsadna..ma niecale 60 cm,ptak przy kazdym obrocie bedzie darl ogon.Ta klatka dobra jest dla papug krotkoogonowych,a aleksa ma bardzo dlugi ogon,wez to pod uwage.
Pozdrawiam. Artur

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » pn cze 22, 2009 18:54

czyli rozumiem, że ta za 350 styknie:P

dzięki za odpowiedzi. Adrian

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”