Witam my mieliśmy kiedyś tego pięknego ptaka. Moja mama odkupiła ją od osoby której jak mówiła się znudziła. Na początku Kika była grzeczna,nie wykazywała agresji,karmiliśmy ją pokarmem dla dużych papug,warzywami,owocami,dostawała świeże gałązki. Miała dużą klatkę ale cały dzień latała po moim pokoju. Była oswojona,lubiała kontakt z człowiekiem,drapanie,głaskanie i wspólne zabawy. Po jakimś czasie niestety sytuacja strasznie się zmieniła bo Kika kochała tylko mnie,ja mogłam wszystko a każdy inny członek rodziny był wrogiem którego trzeba było zniszczyć. Stała się agresywna do tego stopnia że jak latała po pokoju nikt nie mógł wejść. Raz jak moja mama weszła Kika poderwała się do lotu,usiadła jej na ramieniu i bardzo dotkliwie pogryzła,mama wylądowała na pogotowiu na szyciu. Jak dla mnie była najcudowniejszym ptakiem na świecie mimo że ja miałam 10 lat to tylko ja się dla niej liczyłam. Gdy z rodzicami mieliśmy się przeprowadzać mama podjeła decyzję że nie będzie teroryzowana we własnym domu i oddała Kikunie do znajomych,którzy mieli dom i mnustwo czasu bo to starsi ludzie. Kika pokochała tam swojego właściciela i to on był jej "bogiem". Razem z nim jeździła na działkę,chodziła do ogrodu itp. Mieszkała tam 6 lat po czym dostała zawału serca przestraszona przez kota sąsiadów. Często ją odwiedzałam i wiem że była szczęśliwa mimo że po jakimś czasie nie pozwalała mi się nawet pogłaskać. Nie wiem jak inne papugi z tego gatunku ale ta była typowym ptakiem jednego właściciela choć muszę przyznać że była ptakiem pięknym,kochanym i bardzo inteligentnym.Megggie, jak będziesz chciała coś więcej wiedzieć to pisz postaram się odpowiedzieć.Muszę ci powiedzieć że jak my ją mieliśmy to wybraliśmy się specjalnie do Oliwskiego ZOO ale tam była tylko nazwa gatunku i nikt nie był nam w stanie nic o niej powiedzieć.