Rudosterki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw lis 19, 2009 12:52

Witam.
W niedalekiej przyszłości planujemy z mężem kupić Rudosterkę, braliśmy pod uwagę kilka innych gatunków papug: Aleksa, Rozella, Senegalka i Rudosterka. Sporo czytaliśmy na ich temat, głównie na forum. Zdecydowaliśmy że będzie to Rudosterka ponieważ dość łatwo się oswaja, jest łagodna (jak na papuge), może być domowym pupilem który potrafi zająć się sobą pod nieobecność domowników, (właśnie o takiego ptaka nam chodzi :mrgreen: )
Pozostałe też piękne choć zbyt głośne i "niszczące otoczenie", dzikusy z natury lub poprostu mają "obcęgi" zamiast dzioba. Mam małe dziecko i nie mogę ryzykować że papug go nie zaakceptuje i np. odgryzie mu kawałek ucha.
W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Czym różnią się poszczegulne rodzaje Rudosterek oprócz ubarwiania?
2. Jakie powinny być wymiary klatki dla jednej Rudosterki która będzie codziennie wypuszczana aby mogła polatać po mieszkaniu? ( W Nowej Exocie napisali że dla pary papużek klatka powinna mieć 100x60x45 lub 100x50x80).
3. Hodowla MiśkaPapugi jest troche daleko, czy jest inna pewna hodowla rudosterek bliżej Warszawy?

Pozdrawiam. Aneta.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lis 19, 2009 15:28

To nie jest tak że jak piszą dobrze o rudosterkach to one wszystkie są takie super.Moja rudosterka od początku nie tolerowała mojego męża i tak już zostało :-( i jak na początku kiedy była krótko atakowała go tylko wtedy kiedy się do niej zbliżał to teraz nie mogą być w jednym pokoju bo od razu go dziobie-on jedyny nigdy jej nie dał pstryczka w dziób -i ja uważam że sobie na nim używa :mrgreen: Musisz pamiętać ,że każda papuga może nie zaakceptować Twojego dziecka bo dzieci są głośniejsze niż dorośli,bardziej ruchliwe, a papugi lubią by nie robić przy nich gwałtownych ruchów bo się płoszą.Klatka powinna być taka by papuga mogła przelecieć z jednej żerdki na drugą mając sporo miejsca na skrzydła-żerdki nie mogą być blisko brzegów bo rudosterki mają długie ogony i wtedy by sobie go niszczyły.Uważam że lepiej jechać do sprawdzonej hodowli niż kupić na miejscu w nieznanej,a Misiek chyba wysyła a czasem nawet sam wiezie więc warto porozmawiać
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw lis 19, 2009 15:45

Dzięki Bogusiu.
Przyznaję że mnie trochę zmartwiłaś swoją wypowiedzią :cry:
Jednak Rudosterka wydaje mi się "dobrym" wyborem spośród wymienionych wcześniej gatunków papug. Ptaka jeszcza niemam więc decyzja o gatunku może jeszcze uledz zmianie, choć wolałabym nie zmieniać :roll:
Jeśli chodzi o hodowlę, to właśnie chcę kupić ptaka z PEWNEGO żródła.
Czekam na odpowiedzi na pozostałe pytania

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lis 19, 2009 15:53

Z tych co brałaś pod uwage to dobry wybór i ja wcale nie chce Cię zniechęcić tylko uświadomić ,że może tak się zdażyć.Rudosterki są naprawde bardzo fajnymi papugami do trzymania w bloku bo nie są bardzo głośne,nie niszczą tak jak aleksy ale wiadomo o przyjemności dla dzioba trzeba dbać jak dla wszystkich papug ;-) dobrze znoszą samotność tylko od razu trzeba jej pokazać ile czasu będzie sama czyli od pierwszego dnia traktować ją tak jak będzie póżniej-nie tak jak z psem że na początku się z nim często przebywa a potem mniej -papuga musi od razu poznać czas jaki będzie sama :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”