utkneło jajko

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tffur
Ptaki które hoduję: nierozłączki

utkneło jajko

Post autor: tffur » pt lis 27, 2009 18:11

witam,

Mam poważny problem z jedna z moich samiczek. Ostatnio zauważyłem że coś słabiej wolniej a przede wszystkim dość ociężale latała. Dziś zauważyłem że nie ma piórek wokół jej kupra. Teraz z kolei znalazłem na dnie klatki jajko które jest dość zabrudzone kałem. Papużka nastroszyła piórka. Co mogę zrobić na już co jej podać do jedzenia picia coby jej ulżyło?

Papużki mają swoją budkę a od miesiąca skrzętnie budowały gniazdko.

Pozdrawiam dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt lis 27, 2009 18:20

tffur, Podnieś temp, w pomieszczeniu ,daj przy klatce lampę, podawać więcej wapna.

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » sob lis 28, 2009 15:31

Calcium w syropie dla dzieci kupione w aptece za jedyne 7 PLN dodawaj przez kilka dni z wodą do picia.łyżeczka od herbaty syropu na 100 mil.l wody.
sajga

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » sob lis 28, 2009 23:14

Niezwykle ważne przy problemach z znoszeniem jaj jest również podniesienie wilgotności powietrza. Gdy ja rozmnażałem nierozłączki robiłem to na wiosnę i podawałem im świerze gałązki wierzbowe. One je skrzętnie okorowały i wyścielały wilgotną korą gniazdo co znakomicie podnosiło wilgotność w gnieździe. Ułatwia to również późniejsze wykluwanie piskląt.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lis 29, 2009 10:55

Gdy nie mamy gałązek możemy podawać wszystko co zielone, trawę, gwiazdnicę, natkę pietruszki. Wszystko co swieże i zielone.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”