Owoce egzotyczne bezpieczne w żywieniu papug

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#21

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:15

Mango indyjskie , posmak, posmacz, manganowe drzewo - (Mangifera indica.)
Jest wiecznie zielonym drzewem o liściach zebranych w rozety i kwiatach tworzących żółtawe lub czerwonawe kiście. Dorasta do ponad 40 m, żyje do 300 lat.
Pochodzi z Indii (uprawia się go tu od 4000 lat i zwie się "owocem bogów"). Obecnie roślina jest uprawiana w większości krajów tropikalnych i subtropikalnych, gdzie rośnie na wysokości do 1200 m n.p.m.
Owocem mango jest pestkowiec o długości do 15 cm. Skórka ma zielonożółtą, pomarańczową lub czerwoną barwę. Soczysty miąższ jest koloru żółtopomarańczowego, ku środkowi jest coraz bardziej nitkowaty. Wewnątrz znajduje się duża pestka otoczona włóknistą powłoką.
Miąższ mango zawiera około 14% cukrów (głównie sacharoza), karoteny, kwas cytrynowy i dużo witaminy C (37 mg/ 100g). W zależności od odmiany owoce zawierają mniej lub więcej terpentyny, a jej zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owocu.
Mango indyjskie zawiera w 100g :
82 g wody, 15,3 g węglowodanów
1,5 g błonnika, 0,5 g białka
190 mg potasu, 18 mg magnezu
13 mg fosforu, 10 mg wapnia
7 mg sodu 0,5 mg żelaza,
34 mg witaminy C 1,2 mg witaminy A
0,03 mg witaminy B1 0,04 mg witaminy B2
0,3 mg witaminy B3 (PP),
Załączniki
mango1.jpg
mango1.jpg (52.6 KiB) Przejrzano 29632 razy
mango3.jpg
Mango indyjskie.jpg
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/mango1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#22

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:19

Marakuja,męczennica jadalna, granadilla purpurowa - Męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims)
Marakuja jest pnączem do 15 m długości o przepięknych kwiatach. Roślina pochodzi z Brazylii. Przez hiszpańskich odkrywców Ameryki Południowej została nazwana „kwiatem Męki Pańskiej” lub męczennicą, bo części kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa
W skład rodzaju – męczennica wchodzi około 450 gatunków. Jako gatunek męczennica jadalna określa się - najczęściej uprawianą Męczennicę purpurową (fioletowe owoce o długości około 5 cm fioletową, woskowatą skórką, która marszczy się po zerwaniu owocu, występuje w Kenii, Nowej Gwinei i Australii) oraz Męczennicę żółtą rosnącą tylko na nizinach (Ameryka Południowa, wyspy: Fidżi, Hawaje, Tajwan, Sri Lanka) o nieco większych, żółtych owocach z gładką skórką. W jadalnym kleistym i galaretowatym miaższu (barwy pomarańczowo-czerwonej lub zielonkawej) znajdują się liczne pestki. Nasiona marakui są
Jadalne. Marakuję spożywa się na surowo. Owoc marakui w osnówce zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, z witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii (315 dżuli).
Załączniki
Marakuja.jpg
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/marakuja1.htm
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Marakuja
Marakuja.jpg (5.96 KiB) Przejrzano 29630 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#23

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:23

Melon - Ogórek melon (Cucumis Melo
Jest pnącą lub płożącą sie rośliną roczną o liściach owłosionych 5-7 klapowanych. Żólte kwiaty są jednopłciowe (wówczas męskie kwiaty są zebrane w grona, a żeńskie występują pojedynczo.
Po 3-4 miesiącach od wysiania rośliny pojawiają się jagodowe owoce o masie do kilku kilogramów, powstałe z zalążni i dna kwiatowego, posiadające grubą skórkę. Pod skórką znajduje się soczysty, aromatyczny, słodkawy miąższ, a w nim liczne płaskie jajowate nasiona.
Miąższ owocu zawiera 90% wody, 6-15% cukrów (głównie glukozy, fruktozy i sacharozy) oraz witaminę C (6-26 mg/ 100 mg). Melony o miąższu barwy pomarańczowej lub łososiowej posiadają dużo karotenów.
Owoc jest jadany głównie na surowo
Owoce melona klasyfikuje się po wyglądzie skórki i miąższu. W handlu spotyka się następujące ich odmiany:
Melony zimowe - skórka żółta, gładka (bez charakterystycznej siateczki), twarda (można je przechowywać przez miesiąc); zielony miąższ posiadający bardzo słaby aromat.
Melony siateczkowe - wypukły wzór siateczki na żółtawej skórce jaśniejszy niż barwa owocu. Aromatyczny miąższ zwykle łososiowopomarańczowej barwy.
Kantalupy - skórka bez siateczki pokryta brodawkami lub łuskowata; zwykle mają aromatyczny, pomarańczowy miąższ.
Melon ogen - owoc stosunkowo mały, pomarańczowożółty, zielonożebrowany; miąższ aromatyczny koloru zielonego
Załączniki
Melon - przekrój.jpg
Melon - przekrój.jpg (40.13 KiB) Przejrzano 29628 razy
Melon siateczkowy.jpg
Melon siateczkowy.jpg (65.57 KiB) Przejrzano 29628 razy
melon zimowy.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/melon1.htm
melon zimowy.jpg (41.39 KiB) Przejrzano 29628 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#24

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:29

Miechunka jadalna, peruwiańska wiśnia - Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.)
Jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w południowej Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, w Australii, na Antylach i Jawie
Owocem miechunki jest jagoda wielkości wiśni o barwie pomarańczowej. W sklepach można je spotkać w wyschniętych jasnobrązowych, przypominających szary papier kielichach kwiatowych. W miąższu owocu znajdują się nieliczne nasiona, które tak jak i miąższ są jadalne.
Owoce miechunki zawierają około 10% cukrów, sole mineralne (dużo potasu - 320 mg/ 100 g), karoteny, witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę C (49 mg/ 100 g).
Załączniki
Miechunka jadalna.jpg
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/miechunka1.htm
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka_jadalna

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#25

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:32

Miszpelnik - Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica (Thunb.)
Jest wiecznozielonym krzewem lub małym drzewem (5-10 m wysokości) o białych kwiatach. Spokrewniony jest z jabłonią. Pochodzi z Chin i Japonii - w krajach tych do dziś jest uprawiany, jak również w całym basenie Morza Śródziemnego, Australii, Afryce Południowej, Kalifornii i Indiach. Do Europy roślina ta trafiła w 1787 roku.
Owoce mają kształt kulisty lub gruszkowaty o średnicy około 5 cm z wyraźnymi pozostałościami kielicha kwiatowego. Zarówno skórka jak i miąższ są żółtopomarańczowe. W komorze nasiennej, podobnie jak w jabłku, znajdują się dwa lub trzy orzeszkowate nasiona
Chrupiący miąższ posiada soczysty, słodki smak podobny do jabłka i moreli. Owoce można spożywać na surowo lub przerabiać na kompoty marmolady i galaretki
Owoce zawierają około 6% cukrów (glukozy i fruktozy) , dużo karotenów, kwas jabłkowy i mało witaminy C (3 mg/100g).
100 g owocu dostarcza 95 kalorii/ 397 dżuli
Załączniki
Miszpelnik.jpg
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Nie%C5%9Bplik_japo%C5%84ski
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/niesplik1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#26

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:38

Nashi, gruszka japońska, gruszka piaskowa - Grusza chińska, (Pyrus pyrifolia)
Roślina pochodzi z Azji Wschodniej, obecnie uprawiana w Nowej Zelandii, Tajwanie, Australii oraz Chile. Owoce mają wielkość jabłka i kulisty lub gruszkowaty kształt. Pod żółtawą pokrytą drobnymi punkcikami skórką znajduje się jasny chrupiący miąższ, a w nim komora nasienna mieszcząca liczne pestki. Miąższ ma budowę ziarnistą, stąd nashi bywa nazywane gruszką piaskową.
Owoce mają wielkość jabłka i kulisty lub gruszkowaty kształt. Pod żółtawą pokrytą drobnymi punkcikami skórką znajduje się jasny chrupiący miąższ, a w nim komora nasienna mieszcząca liczne pestki. Miąższ ma budowę ziarnistą, stąd nashi bywa nazywane gruszką piaskową.
Owoce nashi spożywa się najczęściej surowe i najlepiej gdy są schłodzone. Smak miąższu jest kwaskowaty i orzeźwiający. Przypomina on gruszkę oraz jabłko.
Miąższ owocu zawiera witaminę C oraz związki mineralne (wapń, potas i fosfor).
100 g owocu dostarcza 53 kalorie/ 222 dżule.
Załączniki
nashi.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/nashi1.htm
nashi.jpg (59.15 KiB) Przejrzano 29624 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#27

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:42

Nerkowiec, orzech nanerczowy - Nanercz zachodni (Anacardium occidentale L.)
Jest drzewem o wysokości do 12 m. Pochodzi z Brazylii, obecnie uprawiany głównie Indiach.
W dojrzewającym owocu silnie rozrasta się osadnik kwiatowy przyjmując postać czerwonego gruszkowatego nabrzmienia o długości około 10 cm (tzw. jabłko nanerczowe). Na szczycie jabłka tworzy się owoc właściwy, czyli nerkowatego kształtu pestkowiec, wewnątrz którego znajduje się nasienie wielkości fasoli, znane w handlu jako orzech nanerczowi lub orzech indyjski.
"Jabłko nanerczowe" zawiera karoteny, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Jadalne nasiona - orzechy nanerczowe (znane w handlu również jako orzechy indyjskie) wydobywa się po wyprażenu owoców. Zawierają one 45% tłuszczu (składającego się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - głównie kwasu olejowego), 17% białka oraz 25-30 % cukrów.
Nasiona pozbawione okrywy nasiennej spożywa się na surowo same lub jako dodatek do ciast i słodyczy.
Załączniki
nanercz, nerkowiec.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/nanercz1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#28

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:54

Kiwano, ogórek afrykański - Ogórek kiwano, (Cucumis metulifer E. Mey. ex Naud.)
Jest stosunkowo niedawno wyhodowaną odmianą melona. Pochodzi z Nowej Zelandii.
Owoce mają kształt walcowaty, skórka jest pokryta wyrostkami, posiada kolor żółtobrązowy do czerwonego. pod skórką znajduje się zielony, soczysty jadalny miąższ, a w nim wiele równiez jadalnych pestek.
Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Jego smak jest zbliżony do kiwi, melona i ogórka, a zapach do banana. Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek owocowych, deserów, a ponadto jest niskokaloryczny. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia
Nazwę kiwano nadano mu w Nowej Zelandii, pochodzi ona od słów kiwi i banan, gdyż przypomina pod względem smaku i aromatu te owoce
Miąższ owocu zawiera dużo wody i niewiele witamin.
100 g owocu dostarcza 22 kalorii/ 92 dżule.
Załączniki
Kiwano.jpg
Zdj i info http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiwano

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#29

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 08:59

Orzech brazylijski, bertolecja, - Orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa)
Jest dziko rosnącym, gęsto ulistnionym drzewem osiągającym 40-50 m wysokości (jedno z najwyższych drzew puszczy amazońskiej). Pochodzi z Brazylii, tam też obecnie występuje, jak również w Boliwii, Peru, Kolumbii, Gujanie i Wenezueli
Duże (waga około 3 kg), okrągłe i zdrewniałe owoce bertolecji - torebki spadają na ziemię. Wydobywa się z nich wówczas 10 -25 nasion zwanych "orzechami brazylijskimi" lub "orzeszkami para"
(są ułożone wewnątrz jak w pomarańczy). Z jednego drzewa otrzymuje się średnio 450 kg nasion rocznie.
Orzechy brazylijskie zawierają około 17% białka, 65-70% tłuszczu (składający się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz 7% cukrów.
Nasiona orzesznicy należą do jednych z najbardziej cenionych orzechów na świecie. Są one spożywane głównie na surowo, także po wyprażeniu, solone, w lodach, wypiekach i słodyczach.
Załączniki
Orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa).jpg
zdj http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/orzesznica1.htm
Orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa).jpg (23.92 KiB) Przejrzano 29619 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#30

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:03

Orzech Makadamia - Makadamia trójlistna (Macadamia ternifolia )
Jest ziemozielonym drzewm dorastającym do 15 m. Pochodzi z Australi. Obecnie jest uprawiana też na Hawajach, Środkowej Ameryce i Afryce Południowej
Owocem makadamii jest pestkowiec o zielonej okrywie, która po dojrzeniu owocu - pęka. Kuliste nasiona ("orzechy") otoczone są brązową, gadką skorupką. Nasiona są jadalne i są najdroższymi orzechami spotykanymi w handlu. Zawierają one około 70% tłuszczu (są to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe) i 8% białka, mała ilość cukrów.
Orzechy makadamii są silnie trujące dla psów
Załączniki
Makadamia - w łupinie i obrany orzech..jpg
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/makadamia1.htm
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Makadamia
Makadamia - w łupinie i obrany orzech..jpg (29.01 KiB) Przejrzano 29617 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#31

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:10

Papaja, drzewo melonowe, melonowiec właściwy - Melonowiec właściwy (Carica papaya L.), -
Jest rośliną zielną, wieloletnią, szybko rosnącą (o wysokości 2-10 m). Jest najczęściej dwupienna (kwiaty męskie i żeńskie występują na osobnych roślinach), ale są też formy obojnacze. Do zapylenia 15 - 20 żeńskich osobników wystarczy jeden męski. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiana w całych tropikach i subtropikach.
Owoce jagodowe o kształcie owalnym i gruszkowatym (o długości do 25 cm) posiadają żółto - pomarańczową skórkę, a w środku miąższ z komorą nasienną zawierającą setki nasion pokrytych śluzowatą otoczką. Zarówno miąższ jak i skórka są jadalne, spożywa się je najczęściej na surowo, w sałatkach owocowych, dżemach, lodach, napojach bezalkoholowych. Owoce papai również są konserwowane w puszkach, kandyzowane i suszone. Niedojrzałe owoce można gotować jak warzywa.
Owoc zawiera 9% cukrów (w równych ilościach glukozę, fruktozę i sacharozę), dużo karotenów i witaminy C (60 mg/100 g) i A, z grupy B, a mało kwasów (0,2% - są to kwasy: cytrynowy i jabłkowy) - dzięki temu owoce nie są cierpkie. W owocu znajdują się także związki mineralne: cynk, potas, magnez, żelazo.
100 g owocu dostarcza 38 kalorii/ 163 dżule
Załączniki
papaja3.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/papaja1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#32

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:13

Pistacja właściwa (Pistacia vera L.) – Pistacja
Owoce stanowią jajowate na końcach lekko zakrzywione pestkowce. Nasiona są zielonkawe. Otaczają je brązowe osłonki, które po osiągnięciu dojrzałości pękają podłużnie. Owoc sprzedaje się razem z łupinką, gdyż jest ją łatwo zdjąć
Owoce zawierają około 18% białka, 15 % cukrów, 55% tłuszczów (w jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe) i związki mineralne - wapń i fosfor
Załączniki
pistacje3.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pistacja1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#33

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:21

Pitaja, smoczy owoc (owoce opuncji) - Hylocereus undatus
Opuncja jest bezlistnym, kolczastym kaktusem
dorastającym 5 metrów. Połączone ze sobą człony pokryte cierniami tworzą pęd.
Pod nazwą pitaja jest w sprzedaży wiele różnych owoców. Mają jajowaty kształt i około 12 cm długości. Pod grubą skórką z łuskowatymi wyrostkami (koloru od żółtego do czerwonego) znajduje się jadalny biały miąższ z również jadalnymi czarnymi nasionami. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak
Owoc zawiera witaminę, około 12 % cukrów
(glukozy i fruktozy), witaminy: B, C i E, jest też bogaty w wapń i fosfor
Popiół - 0,68 g, Tłuszcz - 0,61 g
Błonnik - 0,9 g, Fosfor - 36,1 mg
Karoten - 0,012 g, Białko - 0,229 g
Woda - 83,0 g, Wapń - 8,8 mg
Żelazo - 0,65 mg, Ryboflawina - 0,045 mg
Kwas askorbinowy - 9,0 mg
Załączniki
pitaja 1.jpg
Pitaja zółta.jpg
pitaja.jpg
Zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pitaja1.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pitaja

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#34

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:27

Pitanga, Eugenia jednokwiatowa - Goździkowiec jednokwiatowy(Eugenia uniflora)
Jest wiecznie zielonym drzewem o wysokości do 15 m. Pochodzi z Brazylii, obecnie jest uprawiany także w Indiach
Owoce - okrągłe lub jajowate pestkowce mają średnicę około 3 cm, na końcach są spłaszczone. Na obwodzie mają osiem żeber znaczących podział na segmenty. Niedojrzała skórka posiada kolor jasnozielony, po dojrzeniu staje się czerwona, czasem nawet czarna. W miąższu znajduje się jedno lub dwa nasiona.
Soczysty miąższ owocu można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Przed gotowaniem należy wyjąć pestki, w przeciwnym razie całość moze przejść cierpkim smakiem.
Załączniki
Pitanga.jpg
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Pitanga
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pitanga1.htm
Pitanga.jpg (16.97 KiB) Przejrzano 30285 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#35

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:30

Pomelo, pomarańcza olbrzymia, Szadek - Pomarańcza olbrzymia Citrus maxima
Jest drzewem dorastającym 12 m wysokości. Uważany jest za pierwotną formę grejpfruta. Roślina pochodzi prawdopodobnie z Malezji, obecnie uprawia się ją w całej strefie tropikalnej
Kuliste owoce osiągają masę 2 kg. Skórka ma barwę żółtą, jest bardzo gruba (nawet do 5 cm) i woskowata. Pod nią znajduje się żółty miąższ podzielony na segmenty, a w nim nieliczne pestki
Załączniki
Pomelo.jpg
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomelo
Info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pompela1.htm

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#36

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:33

Sapodilla, sączyniec właściwy - Pigwica właściwa (Manilkara zapota)
Jest zimozielonym drzewem o wysokości do 20 m. Pochodzi z regionów tropikalnych Ameryki, obecnie jest uprawiana we wszystkich krajach klimatu tropikalnego
Owocem jest brązowa jagoda. Szorstka skórka jest niejadalna, pod nią znajduje się miękki, słodki miąższ koloru brązowo- czerwonego. W miąższu znajdują się 1-4 duże czarne pestki. Miąższ sapodilli jest bardzo miękki, toteż owoc ten jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne
Sapodilla jest głównie owocem deserowym. Na surowo spożywa się słodki miąższ owocu zawierający około 15% cukrów (równe ilości glukozy i fruktozy), witaminę C (10 mg/ 100g) oraz kwas jabłkowy
Załączniki
Pigwica.jpg
Pigwica 1.jpg
Zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Sapodilla
zdj i info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/sapodilla1.htm
Pigwica 1.jpg (43.8 KiB) Przejrzano 28133 razy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#37

Post autor: Krysia- » wt lut 02, 2010 09:38

Tomarillo, pomidor drzewiasty,zgrabka grubolistna, zgrabka burakowata
- Cyfomandra grubolistna Cyphomandra betacea

Jest małym drzewem o wysokości do 4 m, posiadającym zielony pień. Pochodzi z Peru lub Brazylii, obecnie rośnie w klimacie subtropikalnym, a szczególnie popularna jest w Nowej Zelandii.
Owoce jagodowe kształtu jajowatego (10 cm) o gładkiej, czerwonawej skórce. Wewnątrz czerwonego galaretowatego miąższu znajdują się liczne nasiona. Owoce są przedmiotem handlu międzynarodowego. Nie mogą być długo składowane ze względu na bardzo wrażliwą skórkę owocu.
Owoce mają słodko - gorzki smak. Mogą być spożywane świeże, cierpkale należy oddzielić ą skórkę od miąższu przez sparzenie gorącą wodą. Z owoców uzyskuje się soki, dżemy, sosy i zaprawy do lodów. Zawierają 85% wody, 5% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza), niewiele białka i tłuszczów, sole mineralne (potas w ilości 300 mg/100 g), witaminy z grupy B, dużo witaminy E (1,86 mg/100 g) i witaminy C (23 mg/100

I to tyle z owoców egzotycznych :-D
Załączniki
Tomarillo.jpg
Tomarillo 1.jpg
zdj http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyfomandra_grubolistna
info http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/cyfomandra1.htm
Tomarillo 1.jpg (8.88 KiB) Przejrzano 28131 razy

essex1
Posty: 412
Rejestracja: wt mar 10, 2009 22:20
Ptaki które hoduję: mnicha
Lokalizacja: Anglia

#38

Post autor: essex1 » wt lut 02, 2010 22:41

Jeszcze mozna dodac jako bezpieczne w zywieniu papug-mandarynki,nektarynki,morele,arbuzy,migdaly,owoce palmy oleistej(palm nats). ;-)
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#39

Post autor: Krysia- » śr paź 27, 2010 16:56

essex1, owszem, można, a nawet w okresie zimowym TRZEBA ..... ALE w przypadku owoców cytrusowych ,,ubranych" w niejadalna skórkę, należy najpierw porządnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką zanim zacznie się owoc obierać. W ten sposób uniknie się przeniesienia na palcach chemii na jadalną część owoców.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 853
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#40

Post autor: Grzegorz » pt paź 29, 2010 17:17

połowy na oczy nie widziałem:-) ale fajowy leksykon:-)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość