co jej dolega?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

zabcia26
Ptaki które hoduję: faliste
Kontakt:

co jej dolega?

Post autor: zabcia26 » śr mar 31, 2010 11:11

witam,prosze o pomoc,od tygdnia moja papużka dziwnie się zachowuje.Dwa tygodnie temu kupiłam jemu towarzyszkę,ardzo się polubiły,karmią sie wzajemnie,skubią piurka,ocierają główki o siebie.widac że samczyk się zakochał.Ale coś jednak dolega mojemu samczykowi,mam wrażenie że to kichanie czy taki kaszel,bardziej piskliwy,zauważylam ze czasami chce zwymiotowac jedzenie,wypluwa całe ziarenka,jest bardzo żywy,lata po pokoju zachęca samiczkę do latania,apetyt ma bo widze go przy karmidłach.Nie widac po nim że jest chory,tylko marwi mnie to dziwne kichanie czy kaszel.
klatke wyparzylam,wszystko z kllatki wymyłam.pomocy :-(
chmurka i lola

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr mar 31, 2010 15:35

Czy przy tym "kichaniu" trzepie głową na boki, czy raczej składa te ziarenka w jednym miejscu?

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » śr mar 31, 2010 15:55

Kichanie i kaszel powinien byc obserwowany,ale krotko i radzilabym jednak udanie sie do lekarza trudno z diagnozowac na odlegosc bez obserwacji ptaka.
Czesto ptaki ukrywaja chorobe wiec podloze kaszlu moze byc rozne.
Chec zwrocenia pokarmu ? moze karmic w ten sposob samiczke,ale jak sa to niestrawione ziarenka to napewno powinnas udac sie jednak do weterynarza i potrzebny bedzie wymaz z wola i napewno inne dodatkowe badania ktore napewno zleci Ci lekarz.
Lidia

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr mar 31, 2010 16:38

Jezeli ptak wykonuje ruchy głową do przodu, to zazwyczaj jest to odruch karmienia, w przypadku trzepania głową na boki i rozsypywania ziarna we wszystkie strony sa to wymioty. Często ziarna posklejane są śluuzem, ktróy brudzi pióra na głowie.
W takim wypadku przede wszystkim trzeba zaprzestać podawania wszelkich pokarmów zielonych (warzywa, owoce, chwasty), oraz jajka.
Nalezy przejśc na pokarm suchy (jaką karmą je karmisz - firma) a najlepiej na proso senegalskie, oraz gotowany bez soli ryż i makaron. Do picia woda zakwaszona np. sokiem z cytryny, cebionem. Ja dawałam również rumianek.

Papużki faliste mają czasem tendencję do przejadania się (zwłaszcza, jeśli wystepuje rywalizacja o karmidło) ale jeśli wymioty wystąpiły częsciej niż raz to jest to objawem choroby.

Czy ptaki nie mają dostępu do rośłin w pokoju? Czym są żywione (jakie warzywa i owoce podajesz)?

Co do kichania - obejrzyj czy nie ma wydzieliny z noska (a może ma jakąś łuskę w dziurce, co prowokuje kichanie)

Poza tym jeśli samczyk długo był samotną papuzką to może naśladować dzwięki - mój kaszle i czyści głosno nos...

zabcia26
Kontakt:

Post autor: zabcia26 » czw kwie 01, 2010 14:06

jak pisze "haszek",mój pupil kiwa główka do przodu i wypluwa jedzenie,ale nie są te ziarenka od śluzu :-D czyli to nie wymioty,ulżyło mi,
karmę jaką kupuje to Vitapol oraz Animals,na zmianę,do tego kolby i proso ,kolbe daje raz na jakiś czas,proso co 3 /4 dni jak widze że już nie mają :-D ,
w pokoju mam kwiaty tylko storczyki,ale jak papużki latają w pokoju to jestem z nimi wrazie gdyby się gdzieś zaplątaly,nie siadają na kwiaty,a warzywa i owoce jakie im podaję,to marchewka(uwielbiają)jabłko(niebardzo),kiwi,pomarańćz(też niebardzo)
na nosku nie zauważylam wydzieliny,podeszlam do klatki i patrze na nosek mojej ptasi a ona podchodzi do mnie i śmiesznie kiwa główką :-D więc nie wiem co z nią,jest bardzo żywa i wesoła,
chmurka i lola

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 01, 2010 15:43

Nie wiem, czy nie są to wumioty, jak często się to zdarza i gdzie te ziarenka daje? Po prostu wypadają mu z dziobka?

I teraz może trochę brutalnie - musisz zmienić im dietę, ptaki nie są dobrze karmione :-(
Animals i Vitapol to nie są karmy, które można by polecić, zwłaszcza Animals. Jeśli już, to kup Vitacraft, a najlepiej Prestige Premium z VerseleLaga. Po co dajesz proso skoro w karmie proso już jest? Z kolb zrezygnujk zupełnie - nie są wiele warte, są tuczące i ptak się nimi napycha zamiast jeść warzywa albo zieleninę.
No właśnie - zelenina. Marchew i jabłko czyli oklepany standard. A przeciez jest jeszcze burak, zielona pieruszka, kapusta, cukinia, dynia, papryka i tyle innych warzyw. A owoce - wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody? A prócz tego obowiązowo kiełki, zielsko takie jak gwiazdnica, liście mniszka i krwawnika. A gdzie jajko na twardo, a gdzie sepia?

Nie upilnujesz papugi, jak sie postara to skubnie to czego mu nie wolno nawet w twojej obecności - zabrała bym stroczyki z pokoju.

zabcia26
Kontakt:

Post autor: zabcia26 » czw kwie 01, 2010 15:54

jajko daje,oczywiście,a proso uwielbiaja skubac,dzięki za rade z tymi karmami,w sklepie poradzili mi aby takie kupowac,dlatego takie kupowałam,ale zmienię to,oprócz marchwi i jablka napisalam ze daje jeszce kiwi ,pomarancz,zrobie tak jak mi radzisz i jeszcze dzis postaram sie zmienic karmy,poszukac tej zieleniny i juz ide po kapuste,akurat jest w kuchni:)
chmurka i lola

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 01, 2010 20:05

zabcia26 pisze:a proso uwielbiaja skubac
chodzi ci o proso senegalskie? To oczywiście możesz dawać, ale nie przesadzała bym z ilością. Raz na tydzień z pewnością wystarczy.

zabcia26
Kontakt:

Post autor: zabcia26 » czw kwie 01, 2010 21:10

tak o to proso mi chodzi,czytalam jeszcze że można włożyć do klatki gałązki od brzozy z listkami i że to przwdziwa uczta dla papużek,ten kto to pisal miał rację,szaleją przy gałązkach :-D a co do prosa to od dziś tylko raz w tygodniu dostaną :-D a karma już do mnie jedzie kurierem :-D ,dziękuję Wam bardzo za te rady,jeżeli jeszcze chcecie mi pomoc to piszcie,pozdrawiam
chmurka i lola

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw kwie 01, 2010 22:59

haaszek, a dlaczego tylko "raz na tydzień" :?: :-|

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 01, 2010 23:31

JC, może przesadziłam z tym "raz na tydzień" :-) :-) ale moje jakby je miały cały czas to od niego by nie odeszły. Jak się dorwą do senegalskiego to nic innego nie jedzą aż go nie skończą. Z prosem przegrywa nawet kiełkowana pszenica i koperek, dlatego jak się skończy to nie daję zaraz następne ale własnie raz- dwa razy na tydzień.

zabcia26
Kontakt:

Post autor: zabcia26 » pt kwie 02, 2010 19:19

co do tego prosa to prawda,jak moje się dorwa do niego to tak dlugo skubią że nie chcą nic innego,karmę już mam tę co mi polecalaś,pozdrawiam
chmurka i lola

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”