za to Maniek jeszcze nie wiadomo czy jest he czy homo
Pielęgnacja piskląt
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
Kondzio33
- Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)
pomyslimy o tym, najgorzej jak Figunia okaze sie Figami
ale to i tak cudowny paput
skoro wczesniej calymi dniami laweczke bzykal
boje sie wlasnie o niego bardzo bo jest agresywny i czy paputy wiedza miedzy soba w jakim sa wieku? tzn chodzi mi oto czy on zauwazy ze Figunia jest mloda. Przeciez on tez praktycznie nie mial kontaktu z alkami.
-
pysia34
-
pysia34
aaa na to się nie da odpowiedzieć... :) do kiedy nie nauczy się samodzielnie jesć :) przy pierwszej aleksie to było pół roku :( przy kolejnych ptakach 2-4 miesiące
kakadu odstawiłam w 5 miesiącu ale to duża papuga dłużej się usamodzielnia :)
wszystko zależy od tego jak szybko zaczyna samodzielnie jeść :) ale z czasem karmisz tylko dwa a potem raz dziennie "gubiąc" po kolejnym tygodniu jedno karmienie-tzn wydłużając czas pomiędzy karmieniami
aż do zaprzestania karmienia papką
rodzice nawet ptaki które wyleciały już z gniazda z regóły dokarmiają jeszcze młode
poza tym ja do dzisiaj podaje smakołyki łyżeczką musy dżemy przeciery itp stale mając więź z papugami :)
kakadu odstawiłam w 5 miesiącu ale to duża papuga dłużej się usamodzielnia :)
wszystko zależy od tego jak szybko zaczyna samodzielnie jeść :) ale z czasem karmisz tylko dwa a potem raz dziennie "gubiąc" po kolejnym tygodniu jedno karmienie-tzn wydłużając czas pomiędzy karmieniami
aż do zaprzestania karmienia papką
rodzice nawet ptaki które wyleciały już z gniazda z regóły dokarmiają jeszcze młode
poza tym ja do dzisiaj podaje smakołyki łyżeczką musy dżemy przeciery itp stale mając więź z papugami :)
-
glizda177
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
mała papuga nie będzie sie bawić raczej pomyśl o miśku moja nimfa spała wtulona w miśka troche to dziwne ale tak to bywa...
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a
-
pysia34
-
Kondzio33
He wlozylem jej do akwarium miska mniej wiecej jej gabarytow, faktycznie sie do niego przytula i spi, bardzo slodko to wyglada
Teraz kolejny zapytanie, od kiedy mozna oswajac ja z ziarnami owocami itp Figunia ma juz 31 dni nadal ja karmie 5x dziennie. I jeszcze kolejne pytanie, jaki jest tez optymalny wiek z przenosin z akwarium do klatki?
Pozdrawiam
Teraz kolejny zapytanie, od kiedy mozna oswajac ja z ziarnami owocami itp Figunia ma juz 31 dni nadal ja karmie 5x dziennie. I jeszcze kolejne pytanie, jaki jest tez optymalny wiek z przenosin z akwarium do klatki?
Pozdrawiam
-
Kondzio33
niestety musze napisac post pod postem
od wczoraj moj maluch(34 dni karmiony recznie) prawdpodobnie zjada swoje kupy
staram sie po kazdej zrobionej sprzatac ale tak nie da sie upilnowac 24h poniewaz chwila nie uwagi i pach przychodze i ma dziob w kupie
zarowno ja i moja mama pilnujemy tego ale to jest chwila
ma ktos jakies pomysly 
od wczoraj moj maluch(34 dni karmiony recznie) prawdpodobnie zjada swoje kupy
staram sie po kazdej zrobionej sprzatac ale tak nie da sie upilnowac 24h poniewaz chwila nie uwagi i pach przychodze i ma dziob w kupie
-
glizda177
u psów daje się ananasy ,,,a u papug nie wiem .Może rzadziej powinien być karmiony jak wcina kupy to jest to pewnie nie strawione więc jest atrakcyjne..
- Krysia-
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Kondzio33, niestety tego się nie ustrzeżesz. Ptak nawet dorosły a karmiony jednostajnym, ciagle tym samym jedzeniem, instynktownie poszukuje tego ,,czegoś" czego mu w organiźmie brak......
Karmisz recznie i zapewne ciągle tym samym ? Jeśli tak, to staraj się podawać jak najbardziej urozmaicone jedzenie, nawet zmiksowane w postaci papki. Koniecznie dużo białka, wapna, mikro i makroelementów - a to jest w owocach i warzywach - bo zapewne tego ptak w odchodach poszukuje.
Karmisz recznie i zapewne ciągle tym samym ? Jeśli tak, to staraj się podawać jak najbardziej urozmaicone jedzenie, nawet zmiksowane w postaci papki. Koniecznie dużo białka, wapna, mikro i makroelementów - a to jest w owocach i warzywach - bo zapewne tego ptak w odchodach poszukuje.
-
Kondzio33
Karmie pokarmem Kaytee(5 x dziennie), zreszta papka musi miec temperature okolo 35 stopni w tym wieku, myslisz ze moge zmielic jakies warzywa wlozyc do goracej wody(na podgrzanie) i podac do jedzienia czy to jej nie zaszkodzi w tym wieku? A przy ilu dniach moge zaczac zapoznawac ją z mieszankami ziarnowymi
pytam szczegolowo bo nie chce popelnic jakis glupich bledow aby nie odbilo sie to na jej zdrowiu...
-
glizda177
Ja zaczęłam wprowadzać ziarno jak Piko sie opierzył ale to kawał ciężkiej roboty ,ciężko mi powiedziec ile go karmiłam bo zabrałam go jako pisklę z puchem na ciałku i nie wiem dokładnie ile dni miał
-
szkot
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Wiele mowi sie o witaminach do recznego karmienia.mimo ze na opakowaniach pisza ze oprocz mieszanki do recznego karmienia nic nie potrzeba.Jednak czesto slysze ze ktos albo daje jakies wapna,albo witaminy.W jakich proporcjach to dajecie i jakie witaminy?Od ktorego dnia i jak czesto?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!