Rudosterka zielonolica i brązowoucha
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Rudosterka zielonolica i brązowoucha
Witam! Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad kupnem młodej parki rudosterek. W związku z tym proszę was o rady, który gatunek wybrać, jakie są jego ceny w obrębie Krakowa, Proszowic, Buska i ich okolicach. Wiem, że zielonolica to koszt ok 250 zł.
1. Możecie polecić mi dobrych hodowców od których spokojnie mógłbym kupić młodą parkę, która nie będzie spokrewniona i osoba ta nie sprzedała by mi chorych ptaków? Ktoś może ma tutaj na forum młode Rudosterki na sprzedaż, najlepiej z parkę z dokumentami i badaniami DNA?
2. Jakie są trudności, wymogi i różnice w ich hodowli?
3. Możecie polecić mi materiały na temat rudosterek, może jakąś książkę?
4. Mógłby ktoś po łebkach opisać mi ich zachowanie itp?
Szukałem informacji w necie, ale Rudosterki są hodowane raczej rzadko. Wolę ptaki wychowane przez rodziców, nie wykarmiane ręcznie.
1. Możecie polecić mi dobrych hodowców od których spokojnie mógłbym kupić młodą parkę, która nie będzie spokrewniona i osoba ta nie sprzedała by mi chorych ptaków? Ktoś może ma tutaj na forum młode Rudosterki na sprzedaż, najlepiej z parkę z dokumentami i badaniami DNA?
2. Jakie są trudności, wymogi i różnice w ich hodowli?
3. Możecie polecić mi materiały na temat rudosterek, może jakąś książkę?
4. Mógłby ktoś po łebkach opisać mi ich zachowanie itp?
Szukałem informacji w necie, ale Rudosterki są hodowane raczej rzadko. Wolę ptaki wychowane przez rodziców, nie wykarmiane ręcznie.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Moja wiedza o Rudosterkach jest znikoma.
Rudosterkę Zielonolicą mam od miesiąca, kupiłam ją jak miała niespełna dwa miesiące (w najbliższym czasie zamierzam dokupić mu/jej partnera). Jest wychowana przez rodziców. Nie wiem gdzie zamierzasz je trzymać, w domu czy w wolierze ? Nasza jest w domu, oswoiła się bardzo szybko, czasami jest wręcz namolna
Jest cicha i spokojna, nie niszczy (jak jesteśmy w domu Franek ma otwartą klatkę). Nie upodobał sobie jednego domownika, do mnie i do męża przylatuje tak samo, tylko do 3 letniego synka rzadziej. Również (jak się rozzłości i "pluje jadem") wszystkich dziobie tak samo, ale i tak zaraz jest wielka miłość i się przytula
Jeśli chodzi o publikacje o Rudosterkach to sama też jestem zainteresowana
Na pewno jest artykuł o Zielonolicej w Nowej Exocie nr.4/2006 i o innych nr. 2 i 3/2006.
Franka kupiłam od Miśka Papugi.
Rudosterkę Zielonolicą mam od miesiąca, kupiłam ją jak miała niespełna dwa miesiące (w najbliższym czasie zamierzam dokupić mu/jej partnera). Jest wychowana przez rodziców. Nie wiem gdzie zamierzasz je trzymać, w domu czy w wolierze ? Nasza jest w domu, oswoiła się bardzo szybko, czasami jest wręcz namolna

Jeśli chodzi o publikacje o Rudosterkach to sama też jestem zainteresowana

Na pewno jest artykuł o Zielonolicej w Nowej Exocie nr.4/2006 i o innych nr. 2 i 3/2006.
Franka kupiłam od Miśka Papugi.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
misia458, a ile za nią zapłaciłaś(oczywiście, jeśli mogę spytać;-))? Jestem zwolennikiem trzymania papug w wolierach, których budowę planuję na wakacje:)(wtedy właśnie chciałbym je zakupić) A jakieś internetowe publikacje na ten temat? W końcu mogłem jakąś stronę pominąć. Ja mam kilka książek o papugach, ale są tam tylko wybrane gatunki i ogólnikowe informacje.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Cena Franka nie jest żadną tajemnicą, dałam za niego 250zł.
Gdybym miała taką możliwość też bym chciała mieć wolierę
Wojo, mógłbyś podać jakiś link z ciekawym artykułem.
Tutaj go kupiłam http://www.hodowlapapug.com/ pociągiem po niego jechałam
Gdybym miała taką możliwość też bym chciała mieć wolierę

Wojo, mógłbyś podać jakiś link z ciekawym artykułem.
Tutaj go kupiłam http://www.hodowlapapug.com/ pociągiem po niego jechałam

-
- -#moderator
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
GoldAngelo, Masz 4 boksy to 4 pary. Rudosterki trzymamy w okresie lęgowym parami. Zresztą poza nim chyba też. Nie słyszalam o hodowli stadnej tych ptakow.
-
- -#moderator