Rejestracja w praktyce

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Rejestracja w praktyce

Post autor: Gerard » czw mar 29, 2007 23:40

Mam pytanie do hodowców jak u Was w praktyce to wygląda. Czytałem trochę i ustawę i wypowiedzi ale mam trochę z tym zamieszania w głowie. Praktycznie u mnie to wygląda tak .
W ubiegłym roku zarejestrowałem(podlegających rejestracji) troche młodych papug, był wet , dostałem zaświadczenie od Niego , złożyłem to w Starostwie u mnie i dostałem zaświadczenie że są zarejestrowane(wcześniej zarejestrowałem inne jeszcze bez świadectwa urodzenie od weta).
Teraz ktoś chce ode mnie papugi z papierami.
I co teraz mam robić żeby było wszystko zgodne z najsurowszą interpretacją ustawy?
Rozumiem że;
1.Powinienem dostać wyciąg z rejestru ze Starostwa
2.Przekazuję klientowi ten wyciąg, ksero zaświadczenia od weta że te papugi urodziły się u mnie
3.Piszę umowę z klientem że przekazuję Mu papugi(jedna kopię tej umowy zatrzymuję).
4.Zgłaszam w Starostwie prośbę o wyrejestrowanie tych przekazanych papug z mojego konta i przdstawiam tą umowę
Czy tak mniej więcej? bo ja nie robiłem tego , w Starostwie też nie robili i nie wiedzą jak ma to wyglądać. Koszty to ;wypis z rejestru -teraz to 26 zł i wyrejestrowanie sprzedanych też 26 zł.
Klient rejestruje u siebie na podstawie tych papierów; wypisu z mojego rejestru , ksero zaświadczenia od weta(mam ksero więc to mogę dać mu) i umowy przekazania.
Czy tak to ma wygladać? dzieki za jakieś informacje , Pozdrawiam
Ps. Może ktoś ma gotowe wzory druków potrzebne do tego

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pt mar 30, 2007 05:58

Jeśli sprzedaję młode ptaki po rodzicach, które są zarejestrowane w starostwie to:
1 Spisuję umowę kupna-sprzedaży w dwóch egzemplarzach.
2. Dołączam ksero zaświadczenia od weta o urodzeniu w niewoli
Młodych ptaków na sprzedaż nigdy nie rejestrowałem w starostwie.

Jeśli sprzedaję ptaki, które są już zarejestrowane w starostwie to:
1 Spisuję umowę kupna-sprzedaży w dwóch egzemplarzach.
2. Dołączam ksero zaświadczenia ze starostwa, że ptaki są zarejestrowane
Przy okazji zanoszę podanie o wyrejestrowanie w/w ptaków.
Mam gotowe druki do wypełnienia, ale nie udało mi się ich wstawić.
Postaram się przesłać je adminom.
Pozdrawiam wojtek

Wniosek można ściągnąć TUTAJ
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2007 15:28 przez wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt mar 30, 2007 13:20

Gerard wyglada że robisz wszystko zgodnie z Ustawą.
Wojtek popełniasz "przestepstwo" a moze "wykroczenie", nie rozrózniam tego.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz kwie 01, 2007 14:06

JC pisze:Wojtek popełniasz "przestepstwo" a moze "wykroczenie", nie rozrózniam tego.

jakie, gdzie i oco chodzi?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz kwie 01, 2007 17:47

"młodych ptaków...nigdy nie.." - w Ustawie pisze "w ciągu 2 tygodni od wejścia w posiadanie". Oczywiscie jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą w której ramach mieści się handel zwierzętami to nie muszisz rejestrować, wystarczy kwit o wykluciu. Ale nic nie napisałeś o takiej działalności więc, uznałem że jesteś "zwykłym" hodowcą.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz mar 30, 2008 07:22

Nie odzywałabym się w temacie gdyby nie to że :
swego czasu wraz z papugą otrzymałam taki wyciąg z rejestru ze Starostwa od hodowcy a mimo tego w papierze po zarejestrowaniu ptaka mam napisane : pochodzenie nie znane.
Papier przysłali po dwóch tygodniach od zgłoszenia do rejestracji ale w międzyczasie nikt o nic mnie nie pytał.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz mar 30, 2008 10:27

Pochodzenie ustala się na podstawie 2 dokumentów: zezwolenie na import ptaka z odłowu lub poświadczenie wyklucia w niewoli.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz mar 30, 2008 13:01

Mi się wydaje (jak tak czytam wasze wypowiedzi), że "co kraj to obyczaj" czyt. miasto/region polski. U mnie w Rybniku wygląda to następująco:

Gdy wylęgły mi się młode(piszemy cały czas o ptakach podlegających rejestracji) zadzwoniłem do PLW w Rybniku z prośbą o potwierdzenie wyklucia ptaków w niewoli. Musiałem dla niego przygotować ksero dokumentów rejestracyjnych rodziców. Gdy przyjechał obejrzał hodowlę młode, które były powodem wizyty oraz wystawił odpowiednie zaświadczenie... (nie będę pisał tych wszystkich artykułów na podstawie, co i jak chyba, że któryś z kolegów hodowców chce to zrobię fotkę tego zaświadczenia i na email prześlę)... cyt. "Urodzenie się niżej wymienionych zwierząt w zarejestrowanej hodowli"
UWAGA! Dokument ten jest ważny tylko 14 dni od daty wydania.
Następnie z tym Zaświadczeniem(ksero) od PLW udaje się do odpowiedniego organu rejestrującego(w moim przypadku Urząd Miasta –Wydział Ekologii) tam wypisuję odpowiedni formularz dotyczący wpisu do rejestru zwierząt podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa UE, uiszczam opłatę w wysokości 26zł od gatunku, jaki rejestruję i te 2 dokumenty składam w tym wydziale.Po tygodniu odbieram dokument rejestracyjny ptaków, które się u mnie wykluły.

Żeby sprzedać te ptaki:
- spisuję umowę kupna/sprzedaży w dwóch egzemplarzach
- dołączam ksero, (ale nie dokumentu od PLW, bo on jest już nieważny a jest tylko po to by zarejestrować ptaki w Urzędzie), ale dokumentu rejestracyjnego, który otrzymałem już z Urzędu Miasta.
- następnie do dwóch tygodni od sprzedaży idę do UM i wyrejestrowywuję te ptaki, które sprzedałem, ale opłaty za to już nie
ma.

Tak jest w moim przypadku i wszystko jest Ok.

wojtek pisze:Mam gotowe druki do wypełnienia, ale nie udało mi się ich wstawić.

Nie wiem Wojtku czy "twoje" druki będą respektować inne Urzędy bo miałem taki przypadek że chciałem zarejestrować w Rybniku ptaki na druku z Wodzisławia Śląskiego i mi go w UM w Rybniku nie przyjęli bo oni mają swoje druki -tak mi powiedziano.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz mar 30, 2008 13:48

Zgodnie z "prawem" z ptakiem sprzedawanym musi iść dokument o pochodzeniu, natomiast dowód rejestracji jest wymagany tylko od "hodowcy amatora". Czyli "nie firma" przekuzuje dokument poświadczający rejestrację i dokument potwierdzający pochodzenie a "firma" paragon i dokument potwierdzający pochodzenie.
Jeśli ptak "nie jest sprzedawany" a tylko "przerejestrowany" to wystarczy dokument o rejestracji.
W "prawie" ważne są "słowa" i "definicje" :-|

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz mar 30, 2008 13:57

JC pisze:Zgodnie z "prawem" z ptakiem sprzedawanym musi iść dokument o pochodzeniu, natomiast dowód rejestracji jest wymagany tylko od "hodowcy amatora".

I właśnie to wszystko jestko jest zawarte w dokumencie rejestracyjnym wydanym przez "mój" organ rejestrujący. :-P
Pozdrawiam
ArekP

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » czw maja 27, 2010 15:43

Niestety siedlce i okolice są bardzo ubogie w hodowle ptaków i lekarze jak i urzędnicy nie mają pojęcia jak to rejestrować. Moja rejestracja ptaków w starostwie powiatowym trwała miesiąc czasu, pani urzędnik kazała wypełnić 30 druków bo tyle ptaków. Za każdy papierek po 29 zł co śmieszne grzesiek rejestruje ptaki w urzędzie miasta płaci 17zł i ptaków może wpisać 100 odwołałem się od tej decyzji i z wielkim bólem przeszło. Jeszcze z ciepłym dokumentem jedziemy do powiatowego weta po zaświadczenia o urodzeniu w niewoli i po trzech zdaniach pani nas zapewnia "możecie panowie składać dokumenty ale odpowiedź będzie odmowna" paranoja i szkoda tylko nerwów. Sześć wizyt w starostwie i dwie u weta. :-( :-( :-(
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob sie 14, 2010 17:19

Ostatnio kupilam parkę świergotek, otrzymalam od hodowcy wszystkie papiery do rejestracji.Złożyłam papiery i wniosek w Starostwie i otrzymalam odp. odmowną w uzasadnieniu podano
Obrazek
i teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko pisać odwolanie :-/ bo wg." kompetentnego "
urzędnika świergotka nie podlega rejestracji.

kopi

Post autor: kopi » wt wrz 07, 2010 10:06

To źle?
Tylko się cieszyć. :lol:

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 07, 2010 10:26

nie odwoływała bym się od tej decyzji :-) z prostej przczyny już masz decyzję :-) niech się urzędnicy tłumaczą z błędnej decyzji w momencie kiedy pojawi się problem :-) np. przy rejestracji młodych w kolejnych starostwach

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt wrz 07, 2010 11:07

pysia34, będzie problem i nikt nie będzie z urzędników się tłumaczył z prostego powodu a mianowicie jeśli chcesz zarejestrować młodzież musisz mieć zaświadczenie od weta o urodzeniu w niewoli a żeby wet wydał zaświadczenie musisz dać mu ksero z dokumentów rejestracyjnych rodziców i koło się zamyka nie ma dokumentu na rodziców nie ma rejestracji młodych.Urzednik jak przyjdziesz powie jakie papiery musisz mieć nie masz do widzenia i finito.Nikt nie będzie za tym latał bo ktoś się tam kiedyś pomylił.Pamiętaj że w Polsce urzędnicy ,ministrowie itd. nie ponoszą odpowiedzialności za błędne decyzje za to płacimy My wszyscy.Więc jeśli Al, nie będzie "w tym kopać" to pozostanie jej tylko zarejestrować ptaki"tylnymi drzwiami"
Pozdrawiam
ArekP

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » wt wrz 07, 2010 14:06

nie wiem kto szkoli urzędników nasza sprawa czyli grześka i moja trafiła do sądu administracyjnego a tylko z powodu że lekarz powiatowy i wojewódzki odmówili rejestracji młodych.
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt wrz 07, 2010 18:31

Papiery już mam :mrgreen: zadzwoniłam do starostwa, do osoby zajmującej się rejestracją.
Powiedziałam, że właśnie piszę odwołanie od decyzji i mam tylko jedno pytanie - dlaczego w uzasadnieniu powołał się na rozporządzenie z 20o9 r.
Odpowiedzial- że były zmiany w rejestracji ptaków
ja - wiem o tym, ale niech spojrzy na stronę 30, załącznik B tego rozporządzenia
-po chwili ciszy-proszę poczekać
klawiatura jak karabin maszynowy stukała
Za chwilę usłyszlam - przepraszamn, bardzo przepraszam, to niedopatrzenie,proszę nie pisać odwolania.Gdyby pani mogła odesłać odmowę rejestracji, ale najlepiej jak się umówimy na konkretny dzień i pani ją przywiezie i zaraz odbierze rejestrację.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 07, 2010 19:26

hihihihi
a ja dzwoniłam wczoraj do "siebie" i zarejestruje ptaszka na kartkę ze sklepu z poświadczeniem wpłaty za ptaszka :-)
no i oczywiście zaświadczenie o stanie zdrowia :-)
u mnie to jednak ludzcy urzędnicy są :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”