Para falistych zjada własne jajeczka .......
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
tadek l., kostkę mineralną ptaki mają ....... ale czy ją wogóle ruszają ??
Może brak im wapna w organizmach i stąd zjadanie własnych jaj ?
Przeczytaj proszę ten temat ; http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=263 i ewentualnie daj do klatki i sepię i kostkę wapienną. Jeśli to nie pomoże, to zmiel skorupki jaj po ugotowaniu, lub zetrzyj na tarce sepii i co dnia syp troszkę do karmy.
Może brak im wapna w organizmach i stąd zjadanie własnych jaj ?
Przeczytaj proszę ten temat ; http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=263 i ewentualnie daj do klatki i sepię i kostkę wapienną. Jeśli to nie pomoże, to zmiel skorupki jaj po ugotowaniu, lub zetrzyj na tarce sepii i co dnia syp troszkę do karmy.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Naprawdę nie wiem jaka może być inna przyczyna .......
Ptaki już miały lęgi, nie są stare, dobrze żywione przed lęgami .......
Mam jednak kilka pytań : ile jaj było teraz , w jakim stopniu i czy wszystkie zostały zjedzone lub może tylko uszkodzone podczas wejść do budki, czy oprócz skorupek zawartość jaja się tylko rozlała czy też została zjedzona ? Czy przypadkiem budka lęgowa nie jest za głęboka ? Czy ptaki podczas gniazdowania są narażone na jakieś stresy ? Czy miejsce gniazdowania jest tylko dla nich, czy wspólne z innymi ptakami w jednej wolierze ?
Zadając te pytania szukam tych innych przyczyn a Twoje odpowiedzi mogą naświetlić obraz sytuacji i ewentualnie pomóc w znalezieniu odpowiedzi na problem.
Ptaki już miały lęgi, nie są stare, dobrze żywione przed lęgami .......
Mam jednak kilka pytań : ile jaj było teraz , w jakim stopniu i czy wszystkie zostały zjedzone lub może tylko uszkodzone podczas wejść do budki, czy oprócz skorupek zawartość jaja się tylko rozlała czy też została zjedzona ? Czy przypadkiem budka lęgowa nie jest za głęboka ? Czy ptaki podczas gniazdowania są narażone na jakieś stresy ? Czy miejsce gniazdowania jest tylko dla nich, czy wspólne z innymi ptakami w jednej wolierze ?
Zadając te pytania szukam tych innych przyczyn a Twoje odpowiedzi mogą naświetlić obraz sytuacji i ewentualnie pomóc w znalezieniu odpowiedzi na problem.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Widocznie ptakom brakuje zwykłego białka zwierzęcego. Podawaj im częściej mieszankę jajeczną, można nawet z dodatkiem mączniaka (nie wszystkie papugi chcą go jeść).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: papugi faliste nimfy aleksandretty obr.
- Kontakt:
Krysia-, jedna para miala 4 jajeczka widzialem zniknely wszystkiew budce czysciutko jakby wcale nie zniosla,drga miala dość wczesnie 1 ale juz niepamietam albo wypadlo albo tez ziadła obie pary gniazduja razem teraz w klatce z 3 para młódszą ma obecnie drugi legw ubiegłym roku tez byly razem,budki 1 ma tą samą a druga nową jajko dostawaly z racji chocby 3 pary maja dostep do mieszanki.
Teraz daje gotowa mieszanke zamiast jajecznej.Kolega też jej używa juz jakis czas i polecił mi ja.Karma nosi nazwe PRESTARTER,zawiera olej i mleczko sojowe oraz dodatki.Sluchajcie a może to być jakies podloze psychiczneno i może rozdzielic obie pary juz sam niewiem.
Teraz daje gotowa mieszanke zamiast jajecznej.Kolega też jej używa juz jakis czas i polecił mi ja.Karma nosi nazwe PRESTARTER,zawiera olej i mleczko sojowe oraz dodatki.Sluchajcie a może to być jakies podloze psychiczneno i może rozdzielic obie pary juz sam niewiem.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
tadek l. pisze:jedna para miala 4 jajeczka widzialem zniknely wszystkiew budce czysciutko jakby wcale nie zniosla,
Czy nawet na podłożu klatki nie było skorup ??
Rozumiem że masz trzy pary w jednej klatce i tylko dwie budki lęgowe ??
Jeśli tak, to właśnie tu tkwi cały problem. Para nie mająca własnej budki lęgowej lub samiczka z innej pary ,,załatwiły" Ci jajka od pierwszej pary.
Papużki faliste choć poza sezonem lęgowym zgodnie żyją w stadach, to podczas gniazdowania są bardzo terytorialne i wręcz zaborcze. Z reguły nie tolerują wokół siebie konkurencji, stąd niszczenie lęgów innych par w swoim otoczeniu.
Jeśli chcesz ptaki rozmnażać, koniecznie musisz pary rozdzielić .Każda para powinna być w oddzielnej klatce i mieć swoją budkę.
Co do karmy którą za radą kolegi podajesz papugom, to chyba żart jakiś

Prestartery i premiksy to nie nazwa karmy lecz są to specjalistyczne koncentraty paszowe przeznaczone przede wszystkim dla tuczu prosiąt, ewentualnie drobiu rzeźnego typu kurczaki, strusie, gęsi, kaczki..
Zobacz sam http://www.rolfarm.lub.pl/oferta_trzoda.html

http://www.agrobil.com.pl/
http://www.fermpasz.pl/index.php?strona ... prestarter
Natychmiast musisz to paskudztwo odstawić i zacząć podawać karmę przeznaczoną dla papug a nie dla świń

Tu http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1#products możesz wybrać i odpowiednią firmę i odpowiedni pokarm jak równiez witaminy dla papużek.
-
- Ptaki które hoduję: papugi faliste nimfy aleksandretty obr.
- Kontakt:
Krysia-, kazda para ma swoja budkę starsze pary gniazduja w swoich z ubieglego roku, klatka ma ok 3 m dlugosci 80 cm szer i 80 cm wysokosci.
Te dwie pary gniazdowaly w ubieglym roku razem ale w innej klatce,teraz sa w innej.a karma to nie zart tylko jest na niej napisane że przeznaczona jest dla pisklat ptakow egzotycznych na pierwsze3 tygodnie życia,oraz samic odchowujacych mlode.Podawac zamiast ieszanki jajecznej.Podany jest rowniez sklad.A rozdzielenie to nie problem wlasnie dziś miałem to zrobic no i zabieram budki przynajmniej na miesiac i zobaczymy.
Te dwie pary gniazdowaly w ubieglym roku razem ale w innej klatce,teraz sa w innej.a karma to nie zart tylko jest na niej napisane że przeznaczona jest dla pisklat ptakow egzotycznych na pierwsze3 tygodnie życia,oraz samic odchowujacych mlode.Podawac zamiast ieszanki jajecznej.Podany jest rowniez sklad.A rozdzielenie to nie problem wlasnie dziś miałem to zrobic no i zabieram budki przynajmniej na miesiac i zobaczymy.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
No nie wiem ....... parę lat już żyję, trzydzieści lat mam do czynienia z papugami (faliste, nimfy, barabandy, nawet kanarki) ale o takiej karmie nie słyszałam, nie widziałam, nawet w necie znalazłam tylko to, co powyżej napisałam, a ponoć w necie jest wszystko ...... Jeśli w necie jest info o takiej jak mówisz karmie, to rzuć proszę linkiem bo chcę naocznie się przekonać co do Twych racji. Ewentualnie zrób zdjęcie opakowania karmy i wstaw do tematu.
Dobrze, że dasz odpocząć ptakom. Jednak moim zdaniem miesiąc czy nawet dwa, to za mało na regenerację organizmów samiczek.
Dobrze, że dasz odpocząć ptakom. Jednak moim zdaniem miesiąc czy nawet dwa, to za mało na regenerację organizmów samiczek.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Klatka spora, więc nie raczej papugi sobie nie przeszkadzają.
http://karmbed.pl/?var1=dla_hodowcow&va ... ow&var3=34
Może kilka miesięcy odpoczynku zrobi swoje.
A może powieszenie większej ilości budek coś pomoże, uspokoi ptaki bo nie bedzie takiej konkurencji?
http://karmbed.pl/?var1=dla_hodowcow&va ... ow&var3=34
Może kilka miesięcy odpoczynku zrobi swoje.
A może powieszenie większej ilości budek coś pomoże, uspokoi ptaki bo nie bedzie takiej konkurencji?
Ostatnio zmieniony śr cze 16, 2010 18:19 przez haaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Prawdę mówiąc nie wiem co sądzić.
Obejrzałam inne produkty firmy, a zwłaszcza karmę dla papużek falistych i akurat ona to żadna rewelacja. Nie podany skład procentowy, z wyglądu większość to proso, masa zupełnie zbędnego słonecznika, jakieś kolorowe "coś". Albo chrupki czekoladowe w karmie dla dużych ptaków...
Mam mieszane uczucia.
Obejrzałam inne produkty firmy, a zwłaszcza karmę dla papużek falistych i akurat ona to żadna rewelacja. Nie podany skład procentowy, z wyglądu większość to proso, masa zupełnie zbędnego słonecznika, jakieś kolorowe "coś". Albo chrupki czekoladowe w karmie dla dużych ptaków...
Mam mieszane uczucia.
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Wczoraj linka od Haaszek nie otworzyłam bo internet mi dosłownie pełzał zamiast śmigać ......
Dziś popatrzyłam na te karmy i słowo podtrzymuję, że to badziewie. Następny sklep lub firma ze swoim logo szukające niedoświadczonych i mało wiedzących nabywców a karma źle zbilansowana . Nie wiadomo jaka mieszalnia i według jakiej receptury ustaliła taki a nie inny skład składników pokarmowych. Zawodowi technolodzy o których pisze firma , to technolodzy żywienia czy upraw ? Nie wiadomo ...
Firma Prestige Premium przynajmniej się opiera na sprawdzonych recepturach opracowanych w Loro Parku, a firma Karmbed na czym lub na kim ??
Po co to mleczko sojowe i olej sojowy (na bank z GMO), kwas nikotynowy w karmie dla pisklat jak to jest tłuste i nie zdrowe ? Dodatki mineralno witaminowe też twór sztuczny ......
Samo słowo prestarter oznacza specjalistyczny (różnorako można to rozumieć )koncentrat paszowy, a więc można nawrzucać nie tylko to, co zdrowe i naprawdę potrzebne....... wmawiając kupującym, że to jest niezbędne dla piskląt.
Będąc na Twoim miejscu zrezygnowałabym z podawania tego prestarteru na rzecz sprawdzonej suchej mieszanki ziaren i podawała żywność naturalną typu owoce, warzywa, kiełki , jadalne zielsko czy kwiaty no i naturalną własnoręcznie zrobioną mieszankę jajeczną. Byłabym pewna że chemią nie żywię swoich ptaków.
Dość o karmie bo zeszliśmy z tematu przewodniego .....
Daj teraz ptakom odpocząć .......
Dziś popatrzyłam na te karmy i słowo podtrzymuję, że to badziewie. Następny sklep lub firma ze swoim logo szukające niedoświadczonych i mało wiedzących nabywców a karma źle zbilansowana . Nie wiadomo jaka mieszalnia i według jakiej receptury ustaliła taki a nie inny skład składników pokarmowych. Zawodowi technolodzy o których pisze firma , to technolodzy żywienia czy upraw ? Nie wiadomo ...

Firma Prestige Premium przynajmniej się opiera na sprawdzonych recepturach opracowanych w Loro Parku, a firma Karmbed na czym lub na kim ??
Po co to mleczko sojowe i olej sojowy (na bank z GMO), kwas nikotynowy w karmie dla pisklat jak to jest tłuste i nie zdrowe ? Dodatki mineralno witaminowe też twór sztuczny ......
Samo słowo prestarter oznacza specjalistyczny (różnorako można to rozumieć )koncentrat paszowy, a więc można nawrzucać nie tylko to, co zdrowe i naprawdę potrzebne....... wmawiając kupującym, że to jest niezbędne dla piskląt.
Będąc na Twoim miejscu zrezygnowałabym z podawania tego prestarteru na rzecz sprawdzonej suchej mieszanki ziaren i podawała żywność naturalną typu owoce, warzywa, kiełki , jadalne zielsko czy kwiaty no i naturalną własnoręcznie zrobioną mieszankę jajeczną. Byłabym pewna że chemią nie żywię swoich ptaków.
Dość o karmie bo zeszliśmy z tematu przewodniego .....
Daj teraz ptakom odpocząć .......