Cztery sposoby na pozbycie się moli spożywczych :
1.Wszędzie tam, gdzie występują mole należy zrobić generalne porządki poprzez dokładne wyczyszczenie szafek , wszystkich zakamarków. Przejrzeć dokładnie wszystkie zapasy żywności typu mąki, kasze, ryż, makarony, bułka tarta, płatki migdałów, owsiane, ryżowe, wiórki kokosowe, orzechy laskowe i włoskie (larwy je uwielbiają) suszone owoce (te paskudy zeżarły mi jabłka i gruszki) i warzywa włącznie z grzybami, torebki z przyprawami. Przejrzeć zapasy karm dla zwierząt. Jeśli gdziekolwiek zauważycie dorosłe owady lub cieniutkie niteczki pozostawione przez larwy moli, natychmiast wszystko trzeba zapakować do szczelnych toreb foliowych i wyrzucić lub spalić.
2.Wszędzie tam, gdzie trzymane są zapasy żywności lub karmy dla zwierząt, należy rozłożyć silnie pachnące przyprawy np. goździki, kminek (bardzo skuteczny) . Mole nie znoszą zapachu pomarańczy i wanilii . Wystarczy kupić esencje do ciast o tych zapachach, nalać kilka kropel na waciki i włożyć do szafek lub systematycznie wylewać na dna wolier czy klatek. Pomieszczenie można zdezynfekować rozcieńczonym Domestosem.
3.W walce z molami spożywczymi przydatne są również specjalne plastry np. Rajd – działa około 6 tyg.. Takie plastry można przykleić wszędzie tam, gdzie przechowywana jest żywność. Nawet na pojemnikach czy opakowaniach z karmą dla zwierząt.
4.Po wykonaniu czynności zawartych w pkt.1 i zakupie nowych zapasów, należy je niezwłocznie przejrzeć czy przypadkiem nie jest zainfekowane, po czym przesypać do szczelnie zamykanych pojemników. Najpraktyczniejsze są pojemniki przezroczyste bo łatwo można zauważyć czy znów się coś nie zagnieździło
Niestety ale z walką z molami należy się uzbroić w cierpliwość bo nie da się z dnia na dzień pozbyć tego paskudztwa. Ja walczyłam trzy tygodnie po tym, jak wyrzuciłam z szafek wszystkie zapasy włacznie z przyprawami, niedojadki papug zbierane na zime dla zaokiennych, że już nie powiem o 1kg suszonych grzybów za którymi zdrowo się po lesie nałaziłam.