Budowa nowej woliery
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Budowa nowej woliery
Witam! przymierzam się do budowy nowej woliery i mam do was kilka pytań;) Na początek:
1.Jaki materiał jest lepszy i dlaczego?
a)Blacha
b)Betonowe przęsła (takie ogrodzeniowe)
2. Która siatka będzie lepsza i dlaczego? A może jakieś propozycje?
a)Zgrzewana, oczko 13x13 mm, drut 1mm.
b)Zgrzewana, powlekana, oczko 13x13mm, drut 1,2 mm
3.Są dwie wersje woliery:
a) 3x3, w niej trzy boksy, każdy 3m długości, 2m wysokości, 1m szerokości.
b) 5x3 (dł x wys), w niej trzy boksy podzielone na dwie części. Jedna wewnętrzna (2m długości, 2m wysokości, 1m szerokości) a druga zewnętrzna (3 m długości, 2m wysokości, 1m szerokości) z tym, że tu mam problem z rozwiązaniem problemu dostępu światła słonecznego.
4. Podłoże, które i dlaczego:
a)Sama przekopana ziemia
b)Żółty nadwiślany piasek płukany we wrzątku
c)Zostaje tak jak jest czyli trawka
5. W przyszłym roku zamierzam kupić parę Konur Ognistobrzuchych (Aratinga Jandaya). Jeżeli wybiorę wersje z wewnętrzną częścią to czy bedę mógł trzymać tam konury przez cały rok?
6. Jak widać na zdjęciach woliera będzie przylegała do ściany garażu, a obok będzie winogron, nie będzie on miał dostępu do woliery, ale w razie czego jeśli zjedzą liść lub ogryzą gałęzie to czy będzie to dla nich trujące i niezdrowe?
Na razie tyle, reszta pytań jeśli się pojawią-wyjdą w praniu;)
W załącznikach są zdjęcia miejsca w którym woliera powstanie i graficzne jej przedstawienie;) Rysunek to arcydzieło nie jest, ale starałem się, no i rysowałem tylko 20 min;)
1.Jaki materiał jest lepszy i dlaczego?
a)Blacha
b)Betonowe przęsła (takie ogrodzeniowe)
2. Która siatka będzie lepsza i dlaczego? A może jakieś propozycje?
a)Zgrzewana, oczko 13x13 mm, drut 1mm.
b)Zgrzewana, powlekana, oczko 13x13mm, drut 1,2 mm
3.Są dwie wersje woliery:
a) 3x3, w niej trzy boksy, każdy 3m długości, 2m wysokości, 1m szerokości.
b) 5x3 (dł x wys), w niej trzy boksy podzielone na dwie części. Jedna wewnętrzna (2m długości, 2m wysokości, 1m szerokości) a druga zewnętrzna (3 m długości, 2m wysokości, 1m szerokości) z tym, że tu mam problem z rozwiązaniem problemu dostępu światła słonecznego.
4. Podłoże, które i dlaczego:
a)Sama przekopana ziemia
b)Żółty nadwiślany piasek płukany we wrzątku
c)Zostaje tak jak jest czyli trawka
5. W przyszłym roku zamierzam kupić parę Konur Ognistobrzuchych (Aratinga Jandaya). Jeżeli wybiorę wersje z wewnętrzną częścią to czy bedę mógł trzymać tam konury przez cały rok?
6. Jak widać na zdjęciach woliera będzie przylegała do ściany garażu, a obok będzie winogron, nie będzie on miał dostępu do woliery, ale w razie czego jeśli zjedzą liść lub ogryzą gałęzie to czy będzie to dla nich trujące i niezdrowe?
Na razie tyle, reszta pytań jeśli się pojawią-wyjdą w praniu;)
W załącznikach są zdjęcia miejsca w którym woliera powstanie i graficzne jej przedstawienie;) Rysunek to arcydzieło nie jest, ale starałem się, no i rysowałem tylko 20 min;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
GoldAngelo, Masz b.dobrą lokalizacje i możliwości jeśli mogę to poradziłbym Ci abyś podpatrzył budowę wolier u Łukasza czyt.MiśkaPapugi.Budował podobną wolierę tzn. przylegającą do budynku gospodarczego z tym że jedną dużą wolierę ale ty możesz zrobić boksy systemem szeregowym tak jak chcesz.
Jeśli chcesz porady to powiem tak lepsza jest blacha bo łatwiejsza w utrzymaniu czystości i trwalsza.Siatka napewno zgrzewana ocynkowana bo to ważne aby nie rdzewiała na pewno nie powlekana bo ptaszory plastyk zedrą a nawet mogą i pożreć co stanowi zagrożenie dla ich zdrowia.Wolieryja bym postawił na zewnętrzno-wewnętrzną z tym że musisz wybić i tak okna dla lepszego przelotu ptaków pomiędzy częściami co spowoduje lepszy dostęp światła dziennego. a w takich wolierach bez problemu możesz hodować aratingi (odp. na pytanie nr 5)
Podłożepozostawiłbym trawkę a wczesną wiosną przekopałbym i posiałbym jakieś nasiona(po wzroście papugi będą miały w czym "buszować"
Jeśli chcesz porady to powiem tak lepsza jest blacha bo łatwiejsza w utrzymaniu czystości i trwalsza.Siatka napewno zgrzewana ocynkowana bo to ważne aby nie rdzewiała na pewno nie powlekana bo ptaszory plastyk zedrą a nawet mogą i pożreć co stanowi zagrożenie dla ich zdrowia.Wolieryja bym postawił na zewnętrzno-wewnętrzną z tym że musisz wybić i tak okna dla lepszego przelotu ptaków pomiędzy częściami co spowoduje lepszy dostęp światła dziennego. a w takich wolierach bez problemu możesz hodować aratingi (odp. na pytanie nr 5)
Podłożepozostawiłbym trawkę a wczesną wiosną przekopałbym i posiałbym jakieś nasiona(po wzroście papugi będą miały w czym "buszować"
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Pewnie że możesz;) Wolierę u MiskaPapugi widziałem na zdjęciach, No właśnie okna trzeba by było wybić przy betonowym, a przy blasze zastanawiam się jeszcze nad pleksą, ale ta szybko się zarysowuje (ale tę odgrodziłbym od papug siatką, przy czym pojawiają się problemy z czyszczeniem więc chyba z tego zrezygnuje) I jeszcze pokarm-zastanawiam się nad takimi karmnikami umieszczonymi wzdłuż boksu przy siatce i wysuwanym na zewnątrz na czas wymiany pokarmu?
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- coco39
- Kontakt:
GoldAngelo pisze:zastanawiam się nad takimi karmnikami umieszczonymi wzdłuż boksu przy siatce i wysuwanym na zewnątrz na czas wymiany pokarmu?
Bardzo dobra rzecz. Można kupić gotowe zestawy na 3,4 bądź 5 "misek" na giełdzie w Prerovie miałem nawet kontakt do producenta(mieszka w pobliżu granicy z Polską)miałem nawet i ceny tych zestawów ale gdzieś przepadły.Całe zestawy są z nierdzewki więc towar jest dobrej jakości.Są różne wielkości tzn szerokości tych zestawów napewno coś by ci spasowało.
-
- -#moderator
- coco39
- Kontakt:
Ja mam w wolierach zewnętrznych 1/2 zadaszoną a 1/2 odsłoniętą z tym że musisz pamiętać żeby przygotować jakiś system zamontowania na zimę np. pleksi lub coś innego przeźroczystego (tak aby wpadało światło ale osłaniało przed śniegiem)jeśli ptaki zamierzasz trzymać cały rok w tych wolierach
-
- -#moderator
No i materiały już zamówione. Ale z budową wstrzymam się jeszcze do wiosny, moje paputy do bardzo dużych mrozów nie są przyzwyczajone. Zawsze miały dostęp do ogrzewanego pomieszczenia;) coco39, dzięki za rady, wszystkie będą wykorzystane;)
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
Do woliery to takie http://www.24parrot.com/cid/4RP26UHWO5S ... es-P4280a/ ale na ebay chyba tańsze są.
Pozdrawiam. Artur
-
- -#moderator
Mechanizm wygląda Ciekawie, ale zastanawia mnie jedno-czy do tego jako podest nie przydałaby się jakaś drewniana deska, a te metalowe miseczki wkładać do dziur wyciętych w tej desce? Wydaje mi się, że byłoby to praktyczniejsze(wygodniejsze) dla papug i chyba lepsze na zimę? Kiedyś na allegro było też w opisie aukcji wspomniane, że sprzedający zajmuje się robieniem karmników na zamówienie. Ale trzeba było do niego napisać o szczegóły, a akurat wtedy nie byłem tym zainteresowany więc po prostu to zignorowałem.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- coco39
- Kontakt:
Te mechanizmy(karmiki-3,4 lub 5 misek całość z nierdzewki) widać na zdjęciach w artykule o hodowli lorys w nowej exocie nr1/2007.Jeśli chodzi o cenę o ile się nie mylę ale zaznaczam nie mam 100% pewności to za najmniejszy zestaw 3 miskowy chyba 250kć(ok 40zł)
Prawdopodobnie pojadę w sobotę do znajomych do Czech to spróbóję wstąpić (mieszka na trasie pomiędzy Rybnikiem a Opavą)do producenta tych zestawów i dowiedzieć się czegoś więcej.
Prawdopodobnie pojadę w sobotę do znajomych do Czech to spróbóję wstąpić (mieszka na trasie pomiędzy Rybnikiem a Opavą)do producenta tych zestawów i dowiedzieć się czegoś więcej.
- coco39
- Kontakt:
Jak na zamówienie akurat pojawiło się ogłoszeniemacie tam ceny i zdjęcia.pod spodem wklejam jako takie tłumaczenie ogłoszenia
http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/?kraj=T
Sprzedam - grubość 1,0 mm ocynkowanej materiału w połączeniu z nierdzewnej stali miski. Mogą być produkowane w całości ze stali nierdzewnej. Ceny podawane są w wariancie cynku. Pulpit nr 1 ma wymiary 35x13 cm, 13 cm naczynia i cena jest kć 250. Pulpit nr 2 ma wymiary 50x13 cm naczynia 11 i 13 cm, a cena to 450 kć (mała papuga). Pulpitnr 3 ma wymiary 60x13 cm naczynia 13 cm, a cena od 500 kć.(średnie papugi) Pulpit nr 4 ma wymiary 60x13 cm naczynia 13 i 16 cm, a cena jest 550 kć. ( Amazonka, Zako, A. Wielka, A.Chińska). Pulpit nr 5 ma wymiary 70x13 cm cena 600 kć, anteny 13 cm. Pulpit Nr 6 ma rozmiar 70x13 licznik, cena 650 kć, naczynia 16 cm (ARA, kakadu). Naczynie o średnicy 11 cm o objętości 0,25 l, miska o średnicy 13 cm do 0,35 litra objętości, misy o średnicy 16 cm do 0,75 l. . W przypadku większych zamówień cena może być dostosowana. Tel.774 726 922
http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/?kraj=T
Sprzedam - grubość 1,0 mm ocynkowanej materiału w połączeniu z nierdzewnej stali miski. Mogą być produkowane w całości ze stali nierdzewnej. Ceny podawane są w wariancie cynku. Pulpit nr 1 ma wymiary 35x13 cm, 13 cm naczynia i cena jest kć 250. Pulpit nr 2 ma wymiary 50x13 cm naczynia 11 i 13 cm, a cena to 450 kć (mała papuga). Pulpitnr 3 ma wymiary 60x13 cm naczynia 13 cm, a cena od 500 kć.(średnie papugi) Pulpit nr 4 ma wymiary 60x13 cm naczynia 13 i 16 cm, a cena jest 550 kć. ( Amazonka, Zako, A. Wielka, A.Chińska). Pulpit nr 5 ma wymiary 70x13 cm cena 600 kć, anteny 13 cm. Pulpit Nr 6 ma rozmiar 70x13 licznik, cena 650 kć, naczynia 16 cm (ARA, kakadu). Naczynie o średnicy 11 cm o objętości 0,25 l, miska o średnicy 13 cm do 0,35 litra objętości, misy o średnicy 16 cm do 0,75 l. . W przypadku większych zamówień cena może być dostosowana. Tel.774 726 922
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
A to moje prace:)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Spokojnie, papugom nie wypiją:P
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Grzegorz pisze:Spokojnie, papugom nie wypiją:P
papugi tylko porobią dziuple

To kiedy można odwiedzić i zobaczyć? Kiedy uroczyste otwarcie?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Grzegorz
- -#Administrator
- Kontakt:
Jeszcze nie skończona, więc nie musicie panikować. Papugi nie będą miały dostępu do tego. Dziupli też by nie porobiły bo już mam wolierę gdzie dostęp mają i póki co nie interesują się ścianą. A co do zaproszenia, to kto chce może przyjechać nawet i już;)