rozmiar sepii i wybór kostek wapiennych dla aleksa

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

bobosam
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna Polly

rozmiar sepii i wybór kostek wapiennych dla aleksa

Post autor: bobosam » śr wrz 22, 2010 13:33

witam, jestem przed zakupem aleksandrety obrożnej i właśnie kupuję jedzonko i inne nieżbędne dodatki. Mam mały kłopot - prosze poradzcie jaką wielkość sepia mam wybrać:
dużą http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=331 czy małą http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1372, a może wogóle nie ma to znaczenia?
I poradzcie na Boga jaką kostkę mineralną kupić, jak sądze tu rozmiar nie ma znaczenia ale widziałam jakieś smakowe??
I jeszcze jedno pytanko - czy kupować pokarm jajeczny? (zamówiłam na razie pokarm deli natura 60 i 64).

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr wrz 22, 2010 13:46

bobosam, wielkość sepii nie ma znaczenia bo i tak aleksa więcej jej skruszy niż zje. Jak jej organizm podpowie brak wapnia, to poszatkuje wszystko : małe czy duże :-D Wobec tego radzę kupić większą.
Nie kostkę a kamień mineralny - bo taka jest właściwa nazwa. To wyglada tak http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=117 lub taki http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=118
Kostki są niby wapienne ale tylko z nazwy i na dodatek w różnych kształtach jak również niby smakowe. Tego nie radzę kupować bo to zwykła, nic do organizmu ptaka nie wnosząca kreda, tyle że zabarwiona, nasączona jakimiś sztucznymi aromatami i to ma służyc za smakowe. Nic bardziej mylnego !
Pokarm jajeczny nie jest Ci do niczego potrzebny. To hodowcy podają papugom przed okresem lęgowym jak również wówczas, gdy są już młode pisklęta.
Twojej aleksie w okresie pierzenia wystarczy zwykłe ugotowane na twardo jajko podane 2-3 razy w tyg.

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » śr wrz 22, 2010 13:50

Sepia raczej obojętna, kamień mineralny nie jest koniecznością. Pokarm jajeczny to zbędny wydatek, wystarczy samemu ugotować jajko. Warzywa i owoce są zazwyczaj w domu, więc jeszcze ewentualnie wybrać się na spacer po chwasty ;-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr wrz 22, 2010 13:55

PawelHH, jesteś w błędzie z tym, że kamień mineralny nie jest koniecznością. Otóż jest i to bardzo. Papuga będzie ścierać sobie dziób jak równiez dostarczy do organizmu choć śladowe ilości makro i mikroelementów.
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 8704#28704 już pisałam o zaletach kamienia mineralnego jak również o zawartości śladowych pierwiastków.

bobosam

Post autor: bobosam » śr wrz 22, 2010 13:57

dzięki za pomoc laikowi. Już wszystko wiem (może wyrażenie "wszystko wiem" nie jest tu najlepsze :-? ), kupiłam po 3 kg mieszanki deli natura 60 i 64, sepie większą, duży kamień mineralny, i piasek biały krzemowy też z deli. No i biszkopciki - to będzie taki przysmak powitalny zamiast tortu :mrgreen: Czy coś jeszcze powinnam kupić przed wprowadzeniem się do nas papuga? (oczywiście klatkę i pojemniki na pokarm i wodę w ilości 5 sztuk już mam)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr wrz 22, 2010 14:03

Kupić, to może już nie :-D no chyba że proso senegalskie, które papułki wszelkiego gatunku chetnie pałaszują.
Wyposaż klatkę w naturalne zabawki przed wprowadzeniem do niej papużki tak, by w pierwszych dniach nie była poddawana stresowi gdy ewentualnie chciałabys dodać coś nowego. Poza klatką zrób jakiś ciekawy, rozbudowany, patykowy stojak by miała na czym usiąść choć i tak zapewne poleci na karnisz lub inne najwyższe w otoczeniu miejsce :-D

bobosam

Post autor: bobosam » śr wrz 22, 2010 14:18

w klatce którą kupiłam jest drewniana drabinka i taki drewniany łamak, poza tym papużka miała dwie ulubione zabawki w klatce w sklepie i dostaniemy je z ptakiem. Z zabawkami, tudziż "budowlami" dla papuzki to jeszcze poczekam - wiesz ona jeszcze nigdy nie latała (ma około 2 lat) bo całe życie praktycznie spędziła w sklepie i zanim ją wypuszczę musi się trochę przyzwyczaić do nowgo domu.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i wyrozumiałość - no i na początku października wprowadzka nowego lokatora i mam nadzieję członka rodziny

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”