moje ary

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » śr sie 25, 2010 18:11

Wojtku niestety nie ma na rynku europejskim granulatu dla ar, przynajmniej ja o takim specyficznym granulacie odmiennym niz granulat dla duzych papug czyli:zako, amazonki,konury itd. nie slyszalam a jak wiemy dla ar powinien byc bardziej tresciwy.
Przed wyjazdem ze Stanow udalo mi sie kupic jedno opakowanie Zupreem dla ar,(nowosc), ale sprawdzajac sklad prawie niewiele roznil sie od granulatu o ktorym pisze czyli dla duzych papug.
To co piszesz dieta bogata w wszelkiego rodzaju orzechy to absolutna prawda a w szczegolnosci makadamia.
Widzialam przy gotowane jedzonko dla ar u pysi wiec napewno dostaja to wszystko o czym i my myslimy.
Pozdrawiam
Lidia
Lidia

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr sie 25, 2010 18:28

Robi pisze:Wojtku niestety nie ma na rynku europejskim granulatu dla ar, przynajmniej ja o takim specyficznym granulacie odmiennym niz granulat dla duzych papug czyli:zako, amazonki,konury itd. nie slyszalam a jak wiemy dla ar powinien byc bardziej tresciwy.

Kupuje u JustynyB granulat lęgowy Kayatee Rainbow Breeder Chunki ten powinien spełniać kryteria i dla ar. nie ma go w ofercie i trzeba zamawiać w woreczkach po 18 kilo.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ewahejduk
Ptaki które hoduję: nierozłączki

Post autor: ewahejduk » śr sie 25, 2010 20:44

pysia34 pisze:nie mam pojęcia Ewo :-) ale chciałam ją zamontować na zewnątrz i tylko wizjer wrzucić do środka
Wiesz ja tak sobie myślę że kamerkę to i nierozłączka by zdemontowała. Może z zewnątrz też warto by ją jakoś zabudować by działała i spełniała swe przeznaczenie ;-) taka mała zamykana budka dla kamerki :-)

Mam do ciebie pytania od mojego Stasia którego zaintrygowały ary.
1. Jaki długi jest ogon ary?
2. Jaka ara jest długa od dzioba po koniec ogona?

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » czw sie 26, 2010 09:03

Ewa ary??? naprawde tylko kilka dluzszych chwil z nimi i juz wiesz,ze swa inteligencja przewyzszaja zako,ze to niestresowe papugi, nie boja sie przelatujacej muchy nad ich glowa i mysla wtedy co to glupie stworzenie mysli pewnie,ze mnie przestraszy;)ze z jedzeniem nie ma problemu, nie wrzeszcza gdy nie ma powodu gdy dasz im zabawki i "meble" do gryzienia i bedziesz spiewala z nimi i drapala po glowce to nie ma najwspanialszej papugi a przy tym mowia moze nie tak jak nauczysz zako czy nawet falista,ale wystarczajaco abys sie z nimi "dogadala".
No, tak jedynie problem z cena a takze z "pokojem" dla nich bo gdy oswojone niestety nie znosza "wolier"
Pozdrawiam
Lidia
Lidia

ewahejduk

Post autor: ewahejduk » czw sie 26, 2010 10:13

Mi chodziło raczej o niszczycielską stronę wszelakich papug.

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sie 29, 2010 17:17

Jakoś na razie największym szkodnikiem jest Dina :-) Za każdym razem spuszczona z oka rozbraja mi elementy dębowych schodów :-( , na razie na szczęście drobne zatyczki ale co potem ??? :-)
Z to Tosia i Koko Charli są cudowne :-) grzecznie siedzą w budce wychodząc na posiłki , no i ta miłość :-) na każdym drążku :-) hihihihi
Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie. Jednak samczyk trzyma nogę na grzbiecie samiczki :-)
Niestety kamery jużw tym okresie nie powieszę może następnym razem :-)

Awatar użytkownika
beatina
Ptaki które hoduję: łąkówki wspaniałe, kanarki, amadyny wspaniałe

Post autor: beatina » ndz sie 29, 2010 21:32

W zwiazku z tym ze mialam okazje pysiowe ary widziec na zywo to potwierdzam wszystkimi rekoma i nogami - dina to chodzaca zaraza... choc gdy wszystkie dzieci pojda spac, piskleta i drobnica sie nakarmi i cala uwaga wszystkich w domu skupi sie na niej, to jest absolutnym okazjem pieszczocha :-D nawet do mojego meza przylazla na tarmoszenie....
Pozdrawiam,
Beata
============================

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz wrz 12, 2010 21:15

Tosia odkulała jedno jajo i dalej pilnie wysiaduje pozostałe trzy jaja. Jest bardzo agresywna i nawet jedzenie jej trudno podać. Wyrywa z ręki pojemniki z jedzeniem i piciem, a każde wejście do pokoju ar wywabia ją z budki i powoduje rozłożenie skrzydeł aby straszyć wszystkich obecnych:-) Jeśli któreś z jaj jest zalężone, to piskląt można się będzie spodziewać pomiędzy 25 a 28 września.

pysia34

Post autor: pysia34 » śr wrz 15, 2010 15:50

nie chcę wyrokować cóż zobaczymy może sie uda , ja i tak czuję sie już usatysfakcjonowana tym , że po miesiącu od przywiezienia Koko Charli pojawiły się jaja zalężone czy nie to się dopiero okaże.

Awatar użytkownika
orlik_96
Ptaki które hoduję: ----
Kontakt:

Post autor: orlik_96 » pt wrz 17, 2010 17:14

A propos zdjęć:
Czy papugom można robić zdjęcia z fleszem?
Czy to im nie zaszkodzi?

ewahejduk

Post autor: ewahejduk » wt wrz 28, 2010 19:02

I co maluchy są?

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 28, 2010 22:48

Maluchów nie ma :-( jaja były czyste wyjęłam je wczoraj rano jak zaobserwowałam kolejne krycie Tośki przez Koko Charli :-)
co się odwlecze to nie uciecze :-)

ewahejduk

Post autor: ewahejduk » wt wrz 28, 2010 23:15

Basiu a tak z ciekawości jak duże są jajka ary?

pysia34

Post autor: pysia34 » śr wrz 29, 2010 08:21

http://www.garnek.pl/pysia34/11382271/jaja-ararauny
to sąniezalężone jaja Tosi i Koko zabrane w poniedziałek z budki po tym, jak zeszły ponownie na kopulację (kolejną już zresztą ) :-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr paź 06, 2010 18:49

pysia34, Czy są nowe jajka?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34

Post autor: pysia34 » śr paź 06, 2010 20:08

jeszcze nie ma :-) i dobrze
kryły się w poniedziałek bardzo intensywnie więc spodziewam się jajek lada dzeń :-) i są bardziej agresywne niż ostatnio wymiana jedzenia i picia to istna gra o całe ręce nie tylko palce ale sposobem się udaje :-)

pysia34

Post autor: pysia34 » czw paź 07, 2010 22:47

dzisiaj pojawiło sie pierwsze jajo i z uwagi na zachowanie ptakó nie będę zaglądać :-) ptaki są bardzo nerwowe i każde pojawienie się w pokoju to dla nich duży stres
jeśli tym razem jaja będą również niezalężone to wówczas zdejmę budkę do przełomu wiosny i lata tak aby ptaki odpoczęły i poprawiły kondycję

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 18, 2011 06:28

pysia34, od ostatniego postu minęło już trochę czasu . Co tam słychać w ,,ptasiej polityce" ? Czy z tego związku coś przyszło na swiat ? Jak się para zachowuje ?

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 18, 2011 07:58

Para zachowuje się jak dotychczas, czyszczą pielęgnują siedzą w budzie razem. Nie zaglądałam do budy ponad miesiąc i byłam zdziwiona że są 3 jaja. Mam wrażenie , że jednak i te są niezalężone i że w budzie mogą być już od miesiaca, bo Tosia wczoraj dwa razy wyłaziła na zewnątrz na dłużej. Wychodzi na to , że to Koko Charli strzela
ślepakami :-( . Ptaki jednak są bardzo zżyte ze sobą i nie zamierzam ich rozdzielać. Mają siebie nawzajem, są w dobrej kondycji. Jedzą urozmaicone jedzenie , codziennie dostają różne orzechy w tym macadamia, pekane, brazylijskie, nerkowce, i pozostałe krajowe. Wcinają kiełki i warzywa oraz owoce z makaronem i ryżem. Codziennie wypijają 200-300ml soków naturalnych, dwa razy w miesiącu podaję im dla odmiany wodę z preparatem wapniowym i minerałami, jogurt. Jedynym problemem jest zabranie budy :-( Po zabraniu budy i odłożeniu jej na płasko w narożnik pokoju Tosia dwa dni nie interesowała się niczym -również niespecjalnie jedzeniem , a kolejne dwa zeszła na podłogę i spędziła na leżącej budzie przytulonej otworem do ściany tak aby nie mogła wejść. Tylko postawienie jej pod dziobem michy pozwoliło na skubanie nieznaczne ziarna i tym sposobem ciężka bukowa buda wróciła po dwóch dniach protestacyjnej głodówki na swoje miejsce. Tośka od razu się ożywiła i zabrała za jej obronę. Po świętach przy wymianie miski przy otworze budy Tośka chwyciła mój palec i pogruchotała mi kości. Z trudem go po dłuższej chwili wyszarpnęłam z jej dzioba. Do tego stopnia nie chciała go puścić, że zaklinowała się skrzydłami w otworze budki :-( Kość uszkodzona, a Tośka nie wiedzieć czemu nienawidzi mnie strasznie. Za to Koko Charli się oswoił na tyle , że bierze orzechy z ręki i częściowo obrósł mu wyskubany brzuchol. Noce spędza z Tośką w budzie, dzień przebywa poza budką obdziobując grube konary.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"ARY"”