amazonka-zatkane nozdrza

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

paw_lis
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

amazonka-zatkane nozdrza

Post autor: paw_lis » pt sty 19, 2007 18:51

Witam, moze ktos z was mial takie doswiadczenie badz wiec co zrobic. moja amazonka ma czesciowo "zatkane" nozdrza. Wyglada to tak jak gdyby jej zarastaly:( co zrobic w takiej sytuacji.
Poza tym prosze o porade. Czy moge profilaktycznie podac jej jakies srodki farmakologiczne, np. w ewentualnego odrobaczenia, czy tez ewentualnego wyeliminowania innych pasozytow czy tez bakteri badz wirusow.
Prosze o porade
Pawel

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt sty 19, 2007 19:41

Co to znaczy częściowo zatkane nozdrza ? Czy wcześniej wyglądały u niej nozdrza inaczej ? Zrób zdjęcie to może coś się wyjaśni. Profilaktycznie nie podaje się środków odrobaczających jeśli masz tylko jednego ptaka lub kilka, musisz zbadać odchody papugi na obecność pasożytów, i dopiero po ich stwierdzeniu lekarz wet. poda ci środek i wyjaśni dawkowanie. Takie profilaktyczne odrobaczanie mogą przeprowadzać hodowcy, jak mają dużo papug w wolierach i nie mają wtedy możliwości zbadania odchodów każdej papugi z osobna.

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pt sty 19, 2007 22:09

Paw_lis jaki Ty masz problem? w Warszawie jest sporo specjalistów od ptaków. Czemu chcesz leczyć papugę w internecie?
everybody's someone

karina
lekarz weterynarii
Ptaki które hoduję:

Post autor: karina » śr sty 31, 2007 22:02

operculum-tak to sie nazywa i jest integralną czescią nozdrzy papugirzeczywiście,wyglada to tak,jakby ptak miał zatkany nos.Jesli nie ma objawów ogólnych,typu katar,kichanie,potrzasanie głową,dusznosć-to mozesz być spokojny.

JaAgata
Ptaki które hoduję: mała egzotyka
Kontakt:

Post autor: JaAgata » śr sty 31, 2007 23:09

Przy okazji tego tematu chciałam nadmienić, myślę że Karina się nie obrazi na mnie ;-) ;-) jak napiszę że jest znanym Lekarzem Weterynarii przychodni polecanej tutaj na forum :-D i jej opinia na pewno pomoże naszym użytkownikom w wielu problemach i będzie nam pomocna. Nie mniej jednak jest sprawą oczywistą, że nie należy zwierząt leczyć przez internet i każdy z nas powinien odwiedzić lecznicę i pokazać zwierzaka Lekarzowi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla-amazonki”