Apel o zimowe dokarmianie

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw paź 21, 2010 09:24

pysia34, tak, ALE powbijane gwoździe, to nic innego tylko drabinka dla srok, wron i innych krukowatych, których nie mam najmniejszego zamiaru dokarmiać ze względu na to, że maaaaaaasa tego wokół :evil:
To tak, jakbym krety dokarmiała ....... :evil: :mrgreen:
A kocina podskoczy wszędzie ...... zwłaszcza głodna kocina ...... dlatego karmniki wieszam jak najwyżej się da.
Słonina, kule tłuszczowe i inne takie wynalazki nie zdają egzaminu bo porywają je własnie krukowate.

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » czw paź 21, 2010 12:07

Witam widzę że też macie problem z natrętnymi kotami...Ja powiesiłam słoninkę za oknem pod daszkiem żeby deszcz na nią i jedzące ją ptaszki nie padał .Po jakiejś godzinie spojrzałam w okno a tam kocur wisiał na słoninie trzymając się czterema łapami obgryzał to co przygotowane było dla sikorek ...Zastanowiło mnie jak się tam dostał skoro to jakieś dwa metry od ziemi,wyszłam na dwór i zegnałam darmozjada :!:
Zaczęłam go obserwować...okazało się że cwaniak dostał się tam wybijając się z miejsca na parapecie okna... :shock: Nic nie da się zrobić bo już poczuł to jak wychodzę ucieka do sąsiadki a gdy tylko zamknę drzwi od domu jest z powrotem na oknie... :-/ Chyba przejdę na dokarmianie tylko suchym pokarmem... :-(

No właśnie przed chwilą kocur uciekł ze słoniną.Drut(dość gruby aluminiowy) na którym wisiała słonina pod jego ciężarem pękł i tyle go widziałam
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony czw paź 21, 2010 19:10 przez Małgosia, łącznie zmieniany 1 raz.
Małgosia

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob lis 06, 2010 09:51

Krysia, ja również wywieszam karmniki. I przyznaję racje-przez ostatnich kilka lat nie było u mnie wróbli, dopiero w tym roku pojawiły się na nowo w okolicy. A od 8 lat, w zeszłym tygodniu zobaczyłem jedną srokę. Sikorki oczywiście dopisują;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

monia77

Post autor: monia77 » sob lis 06, 2010 13:01

Ja narazie zapasy zrobiłam a tu zimy nie widać.Miała być już w pazdzierniku a tu ciepło.Zaopatrzyłam sie w pszenice-100kg,kukurydze nazbierałam i wyłuskałam z mamą też ok 100kg,słonecznik kupiłam 90kg po 1,60zł za kg.
Do mnie przylatuja standartowo wróble,mazurki,dzwonce,sierpówki,był też siniak,sroki,sójki,gawrony.Zawsze cos znajda pod buda u psa nawet nauczyły sie suchą karme wyjadać:).Rudziki w zeszłym roku przylatywały na orzechy włoskie wysypane na śniegu.
Przygotowane wszystko mam tylko czekam na śnieg.
Karmniki mam jeden drewniany na podwórku a 2 z plastikowych butelek w lesie.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » ndz gru 05, 2010 13:26

słoninka znika w mgnieniu oka.
Załączniki
sikory.jpg
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » sob gru 11, 2010 17:38

Mnie za to znika słonecznik konopie len itp do tego pyzy dla dzikich ptaków.Słonecznika poszło już z 15 kg do tego konopie 5 i lnu z 3kg.Ale za to pięknie wygląda pergola(tam mam umieszczony karmik)pełna ptaków.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

pysia34

Post autor: pysia34 » sob gru 11, 2010 18:52

U mnie poza drobnicą, pojawiają się też większe ptaszory więc znika... mięsko z gara u psów, po które wpada gołębiarz (dwukrotnie widziany-aż nieprawdopodobne). Nasiona chwastów dla dzikich ptaków uzupełniam o kule, słoninkę, orzeszki ziemne (sójki) i jabłka dla drozdowatych.
Obecnie w karmniku żywią się:
sikory -3 gatunki, kowaliki, wróble, mazurki, sójki, rudziki, kosy, jeden drozdowaty niezidentyfikowany :-), dzięcioł średni :-)

monia77

Post autor: monia77 » sob gru 11, 2010 20:32

U mnie ruch aż miło:)
Wpadają sikorki 3 gatunki,mazurki,wroble-to jak szarańcza nie są wybredne słonecznik i smalec ze słonecznikiem znika w ich dziobach hehe
dzwońce tez z setka albo i lepiej,kosy,szpaki były kilka dni mroznych,sierpowki,siniak-ostatnio się nie pojawia.jery zieby,grubodzioby
sojki,sroki,no i jegomość krogulec.
dzisiaj zauważyłam myszke polną jak buszowala po słoneczniku.
W lesie tez ruch

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob gru 11, 2010 20:57

U mnie żerują sikorki i kosy(?) oraz gile. Wróbli trochę mi brakuje... ;-(
Pozdrawiam, Michał.

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz gru 12, 2010 09:15

Wiesz Krysiu :-) w tym problem , że jak się tak człowiek zapatrzy , to o aparacie nigdy nie pamięta :-)

monia77

Post autor: monia77 » ndz gru 12, 2010 09:19

No to zapodam kilka fotek z ptaszorków dokarmianych.oczywiście nie wszystkich.fotki troche nie rewelacyjne bo ostatnio jakos brak czasu na bawienie się w foto.
Załączniki
_MG_9067 [800x600].jpg
siniak
_MG_9076 [800x600].jpg
kowalik z leśnego karmnika
_MG_9104 [800x600].jpg
czarnogłówka lub uboga z tym mam problem bo są podobne
_MG_9673 [800x600].jpg
grubodziób
_MG_9679 [800x600].jpg
sójka
_MG_9728 [800x600].jpg
szpak
_MG_9762 [800x600].jpg
jer
_MG_9760 [800x600].jpg
zięba

monia77

Post autor: monia77 » ndz gru 12, 2010 10:00

Krysia tez zawsze tak myslalam,że to orzechowka niestety ptak jest mniejszy niz rzeczona orzechówka i na 100% jest to tegoroczny szpak:)
U mnie bogactwo ptakow jest duże choc pewnie jest ich więcej ale jakos w tym roku nie mam natchnienia na gapienie się w okno co przylatuje ani na siedzenie w lesie.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » ndz gru 12, 2010 15:05

A ja tam myszy dokarmiam :-) mam 10 karmików i co raz coś skubnie:-)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz gru 12, 2010 16:07

u mnie dzisiaj zawitały jeszcze trznadle, a gile syberyjskie które są od kilku tygodni niestety żywią się same
:-(

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » śr gru 15, 2010 10:50

Piękne zdjęcie zarówno dzięcioła jak i sójki, u mnie to wydarzenie taka sójka. Raz odwiedziła mój ogród i na tym koniec. Mój ogród okupują wrony i kawki :-D kaszą i innymi ziarnami gardzą, jedynie krojona stara bułka je interesuje.
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » śr gru 15, 2010 11:32

Zdjęcia są fatalne bo z telefonu ale ptaki fakt faktem piękne. Sójki przychodzą dwie, dzięcioł dopiero od dzisiaj do tego stado wróbelków i sikorek na balkonie. Natomiast pod krzewami podjadają 3 koguty i 2 kurki bażanta.
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr gru 15, 2010 17:27

Taka wypasiona stołówka,że nie dziwne ,że tacy goście zlatują :mrgreen: ja niestety nie mam tej przyjemności podglądania bo balkon zabudowany a pod balkonem nic ciekawego nie rośnie by tacy goście przylatywali....
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr gru 15, 2010 19:09

U mnie to tylko mewy ,takie wielkie jakieś przylatują,a na plażę ostatnio wychodzą foki,hamburgerami się zajadają,aż im się uszy(ogony)trzęsą. ;-)
Pozdrawiam. Artur

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » śr gru 15, 2010 19:11

essex1, to się ciesz :-) Ja w życiu mewy na oczy nie widziałem :-/ A foki na wolności... Nic tylko pozazdrościć... :roll:
Pozdrawiam, Michał.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr gru 15, 2010 19:16

W sobotę na plaży wylazły z wody cztery sztuki,tłuste takie,ludzie rzucają burgery różne .To już nie pierwszy raz,zima to chyba nie chce im się polować na ryby. ;-)
Pozdrawiam. Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”