Mam małe pytanko odnośnie dziwnych czerwonych plamek na łebku i skrzydłach mojej aleksy. Pojawiły się one jakieś dwa tygodnie temu, znienacka. Aleksa to dwuletni samczyk. Od razu mówię, plamki nie są spowodowane nieodpowiednią dietą- dostaje wszystko czego potrzebuje. Poniżej postaram się umieścić zdjęcie- jakość nie jest pierwsza klasa ale musi wystarczyć
Czerwone plamki- skrzydła i łebek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Sachia
- Ptaki które hoduję: Zielona aleksandretta obrożna o imieniu Aroko.
- Kontakt:
Czerwone plamki- skrzydła i łebek
Witam.
Mam małe pytanko odnośnie dziwnych czerwonych plamek na łebku i skrzydłach mojej aleksy. Pojawiły się one jakieś dwa tygodnie temu, znienacka. Aleksa to dwuletni samczyk. Od razu mówię, plamki nie są spowodowane nieodpowiednią dietą- dostaje wszystko czego potrzebuje. Poniżej postaram się umieścić zdjęcie- jakość nie jest pierwsza klasa ale musi wystarczyć
- zuzel
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Wydaje mi się, że przy uszkodzeniach wątroby będą też widoczne zmiany w odchodach - moczany powinny być wtedy zabarwione na zielono - czasem niemal fluorescencyjnie.
Na wszelki wypadek można zacząć podawać np. sodiazot - na pewno nie zaszkodzi, ale wizyta u weta nie powinna być raczej odwlekana
Na wszelki wypadek można zacząć podawać np. sodiazot - na pewno nie zaszkodzi, ale wizyta u weta nie powinna być raczej odwlekana
Wszystko o papużkach falistych - www.faliste.pl
-
łukaszra
- Ptaki które hoduję: ara nobillis - PARA
- Kontakt:
wiecie nie chce wyjsc na ,,,, ale takie objawy wystepuja takze w akwarystyce ,,,
wiem ze to moze nie byc trafiona uwaga ale moze warta ja napisac ,,,
u mnie podobny wybryk ma miejsce w pielegnicach malawi ,,
dokladnie chodzi o gatunek REDRED ,, samica jest mega pomaranczowa ,, az tu nagle czarna plamka na ciele ,,, po moich pytaniach i obawach o stan zdrowia ,, podobnie jak Wy myslalem ze moze byc to spowodowane watroba,,, ale nie .. okazalo sie ze ona jest poprostu "kundel"
ktores pokolenie wczesniej starlo sie z RED RED OB MORPH( to takie laciate jak krowa ) co spowodowalo ze ona iles pokolen pozniej uwidocznila ten gen,, moze tutaj tez zaszla jakas mieszkanka ,, bo jako dziwnie naturalnie wygladaja te plamy ,,
powtarzam to tylko sugestia
pozdrawiam zycze zdrowia dla ptaszyszka
wiem ze to moze nie byc trafiona uwaga ale moze warta ja napisac ,,,
u mnie podobny wybryk ma miejsce w pielegnicach malawi ,,
dokladnie chodzi o gatunek REDRED ,, samica jest mega pomaranczowa ,, az tu nagle czarna plamka na ciele ,,, po moich pytaniach i obawach o stan zdrowia ,, podobnie jak Wy myslalem ze moze byc to spowodowane watroba,,, ale nie .. okazalo sie ze ona jest poprostu "kundel"
ktores pokolenie wczesniej starlo sie z RED RED OB MORPH( to takie laciate jak krowa ) co spowodowalo ze ona iles pokolen pozniej uwidocznila ten gen,, moze tutaj tez zaszla jakas mieszkanka ,, bo jako dziwnie naturalnie wygladaja te plamy ,,
powtarzam to tylko sugestia
pozdrawiam zycze zdrowia dla ptaszyszka
wszystkim dziękuję za pomoc,,:)
- zuzel
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Szczerze mówiąc tez się nad tym zastanawiałam - niektóre aleksy mają przecież czerwone plamy na skrzydłach, ale nie wiem czy aleksy mogą sie międzygatunkowo(podgatunkowo?) krzyżować
Wszystko o papużkach falistych - www.faliste.pl