Lęgi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nierozlaczki
Lęgi
WITAM
PO RAZ 5-TY MOJE PAPUGI SKLADAJA JAJKA ALE CIAGLE NIC Z NICH SIE NIE WYLKUWA,DZIS MIJA 23 DZIEN OD ZNIESIENIA OSTATNIEGO JAJKA Z PIATEJ SERI ,SAMICA CALY CZAS SIEDZI NA JAJKACH SAMIEC JA DOKARMIA NIBY WSZYSTKO OK. DZIWNE JEST ZE MAM BUDKE ALE SAMICA ZNIOSLA JAJKA W KLATCE!!! MOZE MI KTOS POMOC?
PO RAZ 5-TY MOJE PAPUGI SKLADAJA JAJKA ALE CIAGLE NIC Z NICH SIE NIE WYLKUWA,DZIS MIJA 23 DZIEN OD ZNIESIENIA OSTATNIEGO JAJKA Z PIATEJ SERI ,SAMICA CALY CZAS SIEDZI NA JAJKACH SAMIEC JA DOKARMIA NIBY WSZYSTKO OK. DZIWNE JEST ZE MAM BUDKE ALE SAMICA ZNIOSLA JAJKA W KLATCE!!! MOZE MI KTOS POMOC?
Ostatnio zmieniony pt gru 17, 2010 06:10 przez benji1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
A dostarczyłeś nierozłaczkom gałązki do budowy gniazda? Był na forum poruszany temat o nieudanych lęgach nierozłączek.
1. rozmnażanie nierozłączek
2. nierozłączki-składanie jaj
3. pierwsze lęgi
4. problem z romznożeniem czerwonoczelnych
5. Nierozłączki fishery-rozwój pisklaków
Odnośniki do tematów dotyczą rozmnażania nierozłączek, pomocny może się okazać 1, 4 i 5 temat, ale przeglądnij wszystkie. Możliwe, że Twoje nierozłączki mają zbyt małą wilgotność, nie piszesz czy ptaki zbudowały Sobie gniazdo itp. Powodów może być wiele.
1. rozmnażanie nierozłączek
2. nierozłączki-składanie jaj
3. pierwsze lęgi
4. problem z romznożeniem czerwonoczelnych
5. Nierozłączki fishery-rozwój pisklaków
Odnośniki do tematów dotyczą rozmnażania nierozłączek, pomocny może się okazać 1, 4 i 5 temat, ale przeglądnij wszystkie. Możliwe, że Twoje nierozłączki mają zbyt małą wilgotność, nie piszesz czy ptaki zbudowały Sobie gniazdo itp. Powodów może być wiele.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
DOSTARCZYLEM GALAZKI WIERZBY KTORE ZOSTALY POCIETE W DROBNY MAK, DOSTAJA GOTOWANE JAJKO,SLONECZNIK,PROSO ,MYSLE ZE DOSTARCZAM IM WSZYSTKO ALE CIAGLE NIC. BUDKA JEST PUSTA A GNIAZDKO UWINIENTE JEST W ROGU KLATKI (1RAZ BYLY JAJKA W BUDCE) 4JAJKA MAJA SKORUPKE CIEMNA A JEDNO MA CIEMNA ALE TO DOPIERO JEST WIDOCZNE OD TYGODNIA!
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
A dostarczasz na bieżąco te gałązki świeże? Mam prośbę-nie pisz CapsLockiem, bo to naprawdę Ciężko się czyta. Musisz im podawać także sepie i wapno. Dostarczasz im codziennie świeżej wody na dnie klatki, tak aby papugi mogły się w niej zmoczyć kiedy uznają, że wilgotność jest zbyt mała? Przeczytałeś podrzucone tematy?
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
Dzieki za podrzucone tematy ,przeczytalem.Tylko nie wiem jaki jest odmiennik sepi w holandi,moze napisz w czym ta sepia jest. Galazki tylko im dalem na poczatku przez ok tydzien pozniej myslalem ze wystarczy(blad!) co z tym kolorem skorupek,dlaczego sciemniala skorupka? czy moge teraz wyciagnac te jajka i je pprzeswietlic?tylko czym?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
- Kontakt:
Czy przypadkiem kiedyś nie wystraszyły się czegoś że nie robią w budce gniazdka. Gniazdko w rogu klatki na pewno nie jest misternie zrobione nie ma dobrej komory lęgowej ptaki mogą zaziębiać jajka do tego dochodzi stres podczas wysiadywania bo są w większym stopniu płoszone. Może budka zainfekowana jest pasożytami, przyczyn może być wiele. Jeśli jajko z czerniało to najprawdopodobniej było zalężone tylko zarodek zamarł. Poczekaj jeszcze trochę jak się nic nie wylęgnie to zrób przerwę zabierz i zdezynfekuj budkę nie dawaj gałązek pięć kolejek to dla samicy za duże obciążenie.
pozdrawiam sebastian
-
- -#moderator
-
Jeden raz kiedy mialy jajka w budce to bylo w sierpniu i ptaki przebywaly na dworze po miesiacu gdy nic sie nie wyklulo rozbilem jajka i byly zalazki pisklakow,dlaczego nic nie wylkulo sie??? bydka jest wysokosci 10cm szer 10cm dlugosc 25cm moze byc za mala?
w chwili obecnej siedzi samiec z samica na jajkach,to normalne?
Połączyłam oba posty
w chwili obecnej siedzi samiec z samica na jajkach,to normalne?
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony śr gru 15, 2010 05:12 przez benji1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#moderator
Wymiary budki dla nierozłączki(jakie hodowcy najczęściej stosują) to 20x20 cm podstawa i 40 cm wysokość. Twoja budka zdecydowanie jest za mała. Gałązki należy podawać świeże na bieżąco, woda powinna być w klatce aby samica mogła się w niej w razie czego zmoczyć i podnieść wilgotność. Nie dopuszczaj do lęgów, daj im długi odpoczynek. Przed złożeniem jaj powinny mieć stały dostęp do mieszanki jajecznej i wapna, po złożeniu przestajesz podawać mieszankę aż do czasu wylęgu młodych, wtedy podajesz ją na nowo. Na chwilę obecną zabierz budkę i daj ptakom odpocząć (i mam na myśli okres dłuższy niż miesiąc, dwa czy trzy. Daj im przerwę z pół roku). Wiem, że ciężko jest się powstrzymać, ale lepiej trochę poczekać niż stracić samicę. PS. Nie piszesz w jakim wieku masz ptaki? Być może są za młode?
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- -#moderator
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
benji1 pisze:bydka jest wysokosci 10cm szer 10cm dlugosc 25cm moze byc za mala?
Zdecydowanie za mała

benji1 pisze:maja jajka po raz szusty w ciagu 13 miesiecy!!!
Dopuszczaj ptaki max do 3 lęgów w roku następnie przerwa minimum 3 miesiące.
GoldAngelo pisze:Przed złożeniem jaj powinny mieć stały dostęp do mieszanki jajecznej i wapna,
Bez przesady Michał wystarczy 2-3 razy w tygodniu a wapno,sepia powinna być cały czas dostępna dla ptaków nie tylko przed i wczasie lęgów ale cały rok na bieżąco tak samo jak gałązki do okorowywania(np. brzoza poza lęgami grubsze patyki)
benji1, Po pierwsze zabierz budkę.Po drugie nie podawaj mieszanki jajecznej możesz nawet zmienić pokarm suchy na bardziej ubogi.Witki wierzbowe zastąp grubszymi patykami tak aby ptaki nie mogły zbyt szybko poszatkować ich na gniazdo.
To na sam początek.Następnie poczytaj wszystko co dotyczy nierozłączek.
Moja rada budkę włóż nie wcześniej niż w marcu -kwietniu z tym że większą niż ta którą masz (20x20x30 wys. i otwór wlotowy min o średnicy 5 cm)
-
witam,tak po zastosowaniu waszych podpowiedzi dzis wyklulo sie trzecie piskle a sa jeszcze 2 jajka
moja rodzina nierozlaczek powiekszyla sie o personaty i fischery zakupione w zwolle w lutym,dzis 3 pary wysiaduja jajka i lada dzien zaczna sie wykluwac,Dziekuje wszystkim za pomocne podpowiedzi.

moja rodzina nierozlaczek powiekszyla sie o personaty i fischery zakupione w zwolle w lutym,dzis 3 pary wysiaduja jajka i lada dzien zaczna sie wykluwac,Dziekuje wszystkim za pomocne podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony śr maja 25, 2011 05:03 przez benji1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Drodzy panstwo minol rok kiedy prosilem was o pomoc jak rozmnazac nierozlaczki czerwonoczelne, dziekuje wszystkim za rady i pomoc duzo mi pomogly dojsc do perfekcji. Dzis posiadam 5 par rozno kolorowych nierozlaczek z ktorych dostalem przepiekne mlode. najwiekszym moim osiagnieciem jest przed 3 tyg wykluty albino czerwonoczelny. Wszystkim dziekuje i pozdrawiam.