Zaparcie jajka u zeberki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Zaparcie jajka
prosze pomożcie mi bo juz niewiem co mam robić.Samiczka zeberka stala sie bardzo osowiala, chwieje sie na żerdzi.Okazalo sie ze ma zaparcie jaja!!! Niewiem jak jej pomóc.Nie mam obecnie pieniędzy na to zeby ją natychmiast zabrac do weterynarza!! co mam robić? jak jej pomóc?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Musisz zwiększyć temperaturę otoczenia oraz podnieś wilgotność w pomieszczeniu. Aby to szybko nastąpiło możesz przenieść ptaka do łazienki i odkęć gorącą wodę w kilka minut będziesz miał łaźnię parową. Można też wprowadzić do kloaki odrobinę oliwki i delikatnie spróbować wymasować jajo.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Może być i zwykła i trzeba to zrobić delikatnie zakraplaczem , możesz też zamoczyć kloakę w ciepłej wodzie. Ptaka trzeba trzymać w takim ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu do czasu zniesienia jajka. Powinno się też podawać do dzioba wapno w płynie na zeberkę to chyba jedna kropelka co cztery godziny.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Nadal nic!!!! jest coraz słabsza, siedzi na dole, główke schowala pod piórkami i tak siedzi. trzymam ją w łazience, mysle ze jest tam teraz wystarczająco ciepło i wilgotno.Ale co dalej.Naprawde na dzień dzisiejszy poprostu nie stac mnie na wizyte u Weterynarza!!! Może powinnienem ją jakąś pomasowac czy coś.....jak jej ulżyć?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
A czy jesteś pewien ze ona ma w sobie jajko , jest ono wyczuwalne palcem
Jeżeli tak to zakropl do kloaki trochę oliwy i spróbuj delikatnie wymasować. Musisz tylko uważaż aby nie uszkodzić skorupki. Rób to wszystko w bardzo ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu , możesz nawet zamoczyć kloakę w dośc ciepłej wodzie tylko nie gorącej, bo poparzysz ptaka.

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: mała egzotyka
- Kontakt:
Musisz pomóc ptaku, pożycz kase i idz do weta. Ptak coraz słabszy a ty na to patrzysz, ja rozumiem kłopoty finansowe, ale moim zdaniem wybaczcie przez internet się wszystkiego nie zrobi, mozna doradzić, ale jak nie pomaga pozostaje wet.

jakoś sobie poradziłem.naszczęcie pomógł mi pan WOJTEKZ.Pisalem z nim w czasie jak próbowaliśmy jej wyprzeć to jajo.Było bardzo trudno ale sie udało.Zeberka powolutku dochodzi do siebie.ma teraz spokój, dużo ciepłą, wode, jedzenie.Mam nadzieje ze wszystko sie dobrze skończy.
Ja też przeżyłem to co sie dzialo z zeberką.I nie olałem sprawy tylko staralem sie jej na wszystkie sposoby pomóc.
Ja też przeżyłem to co sie dzialo z zeberką.I nie olałem sprawy tylko staralem sie jej na wszystkie sposoby pomóc.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Zgadza się , Piotr naprawdę to przeżywał , byliśmy w sałym kontakcie na PW przez cały ten czas. Dobrze że wszystko skończyło się pomyślnie. Nie wiem jak zeberki zjadają sepie, nigdy ich nie hodowałem , ale jeżeli lubią ją skubać to dobrze abyś im zawiesił taką tabliczkę sepii, niech sobie ją skubią to jest naturalne źródło wapna.
Ostatnio zmieniony czw mar 01, 2007 19:03 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Ja hodowalem kanarki a z zeberkami jak z innymi małymi łuszczakami to raczej podobnie jeżeli chodzi o wapń , a więc z sepii w normalnej postaci raczej mało skorzystają. Ja robiłem tak ,że skorupki jajek(wygotowane) i cepię w starym moździerzu tłukłem(można w młynku też) i ptaki cały czas miały w oddzielnym naczynku do dyspozycji. Pozdrawiam
Sepie już mają od długiego czasu.Bez problemu sobie dają rade.Przez to własnie niewiem z czego wynikło to zaparcie...
Skorupki od jajek też daje...A podałem zwłaszcza wtedy jak zobaczyłem niepokojące objawy w zachowaniu zeberki.jak sie potem okazało było to własnie zaparcie, a co gorsze poprzeczne ustawienie jaja.
Skorupki od jajek też daje...A podałem zwłaszcza wtedy jak zobaczyłem niepokojące objawy w zachowaniu zeberki.jak sie potem okazało było to własnie zaparcie, a co gorsze poprzeczne ustawienie jaja.
-
- Ptaki które hoduję: mała egzotyka,modrolotki,faliste
Witam nazywam się Patryk , posiadam samiczkę zeberki i jest w trakcie lęgu ma już 3 jajka dziś zauwazyłem ze przesiaduje i śpi czasem na ziemi jest napuszona ma pod kulony ogon i nie lata sie jej z łatwością jak by była ,,ciężka'' ja myślę ze to zaparcie jajka a ktoś mi na to odpowie co to może być?? szybko
Dziękuje
Dziękuje
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Do tego co pisze pysia34, sugerowałbym również przede wszystkim przeniesienie samiczki do mniejszej osobnej klatki jeśli jest w wolierze bo w klatce łatwiej podnieść temperaturę proponuję jeszcze podniesienie wilgotności.
Sposobem jest jeszcze wprowadzenie do kloaki kropli oleju parafinowego ale to zostawiłbym zdecydowanie do realizacji w razie potrzeby weterynarzowi.
Sposobem jest jeszcze wprowadzenie do kloaki kropli oleju parafinowego ale to zostawiłbym zdecydowanie do realizacji w razie potrzeby weterynarzowi.