essex1 pisze: ..... Dajcie mi jakieś rady bo chyba jeszcze na tym forum żadnej nie dostałem

Tak doświadczonej osobie rady chyba nie są potrzebne bo tak naprawdę sam wiesz co Ci w duszy gra
Pozwoliłam sobie Twój post wydzielić z innej dyskusji bo oprócz gatunków papug do omówienia jest również ,,prostodziób" jakim jest gwarek.
Doświadczenie z żaczkami już masz. Wiesz o wadach i zaletach , o charakterach i charakterkach, itd. Na Twoim miejscu z żako bym zrezygnowała bo nigdy nie wiadomo jaki osobnik Ci się trafi, a TY jego/ich zachowanie, naukę, itp zawsze będziesz porównywał do Olka..............
Natomiast jeśli chodzi o wybór między amazonkami, lorami, arami nobilis - musisz poczytać o tych gatunkach i znając swoje preferencje samemu wybrać odpowiednie COŚ dla siebie tak, byś później nie żałował podjętej decyzji.
Zapewne do tej dyskusji przyłączą się osoby mające te gatunki i mając doświadczenie w obcowaniu z tymi papugami - naświetlą ZA i PRZECIW ..... bo ,,każda sroczka swój ogonek chwali"
Kiedyś marzyłam o gwarku bo też byłam nim zauroczona ale :
- kiedyś w czasie wakacyjnego pobytu na Mazurach z odległości 200m słyszałam jego ,,głosik" (był wystawiony w klatce na tarasie a na trawniku przed domem towarzystwo grało w badmintona ) Szok normalnie jaki wrzask donośny. Szybko mi odeszła ochota na życie z tym ptakiem pod jednym dachem.
- byłam w mieszkaniu gdzie był gwarek ...... Na ścianach wokół klatki było całe menu ptaka tak, że nie musiałam pytać co ptaszyna je lub jadła na przestrzeni tygodnia
Nic to, że gwarek mówi ; nic to, że nauczony gwarek nawet hymn śpiewa ; nic to, że nie niszczy zabawek czy mebli ; nic to, że miękkojad ; nic to, że ......... O mojej niechętnej posiadaniu decyzji zadecydował przede wszystkim jego donośny wrzask i niezmywalne ,,wzorki" na ścianach czy podłodze.
Ale życzę powodzenia w wyborze ......