Anglicy boją się mnich
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Anglicy boją się mnich
http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... rs-species Aleksandrety obrożne wymkneły się z pod kontroli,więc obecnie mają być usówane gniazda mnich-ptaków jest obecnie w uk.100-150 sztuk i oczywiście populacja rośnie.Szkoda ich trochę ,ale są niestety bardzo niszczycielskie.
Lęgowe są jeszcze aleksy duże i jeden gatunek conur.

Pozdrawiam. Artur
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
essex1, bo Anglicy uczą się na błędach innych a nie swoich.
Hiszpania już od dawna ma problem z gniazdującymi mnichami. Są to ptaki tak ekspansywne, że wypierają ze środowiska rodzime skrzydlate.
Naprawdę nie ma o czym marzyć.
Jakiś czas temu objęte ochroną wrony siwe tak skutecznie się rozmnożyły i z roku na rok jest ich więcej, że o świcie słychać tylko ich krakanie. Za to wróbli, które nie mają gdzie gniazdować jest coraz mniej i mniej. A te, którym uda się gniazdowanie, tracą pisklęta bo właśnie wrony pospołu ze srokami w okresie lęgowym wyjmują wróblom pisklęta by tym ,,mięskiem" nakarmić swoje głodomory.......
Taka niestety jest ekspansywność jednego gatunku ptaków nad innymi. I tak w dużych miastach przez betonową zabudowę gniazdowniki nie mają miejsc lęgowych, czasami odpowiednie służby wieszają budki .......... Gdyby do tego doszło jeszcze gniazdowanie papug, to jak sobie Michale wyobrażasz ptasią konkurencję o miejsca do lęgów ? Bo ja jestem na 100% przekonana o przegranej naszych rodzimych np wróbli, kosów, itp
Hiszpania już od dawna ma problem z gniazdującymi mnichami. Są to ptaki tak ekspansywne, że wypierają ze środowiska rodzime skrzydlate.
GoldAngelo pisze:..... Gdyby tak w PL się papugi na wolności tak lęgły jak tam
Naprawdę nie ma o czym marzyć.
Jakiś czas temu objęte ochroną wrony siwe tak skutecznie się rozmnożyły i z roku na rok jest ich więcej, że o świcie słychać tylko ich krakanie. Za to wróbli, które nie mają gdzie gniazdować jest coraz mniej i mniej. A te, którym uda się gniazdowanie, tracą pisklęta bo właśnie wrony pospołu ze srokami w okresie lęgowym wyjmują wróblom pisklęta by tym ,,mięskiem" nakarmić swoje głodomory.......
Taka niestety jest ekspansywność jednego gatunku ptaków nad innymi. I tak w dużych miastach przez betonową zabudowę gniazdowniki nie mają miejsc lęgowych, czasami odpowiednie służby wieszają budki .......... Gdyby do tego doszło jeszcze gniazdowanie papug, to jak sobie Michale wyobrażasz ptasią konkurencję o miejsca do lęgów ? Bo ja jestem na 100% przekonana o przegranej naszych rodzimych np wróbli, kosów, itp

-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Krysiu, nawet gdyby do tego doszło to znalazłby się ktoś kto uznałby że te ptaki mu się przydadząKrysia- pisze:Gdyby do tego doszło jeszcze gniazdowanie papug, to jak sobie Michale wyobrażasz ptasią konkurencję o miejsca do lęgów ? Bo ja jestem na 100% przekonana o przegranej naszych rodzimych np wróbli, kosów, itp

Też się zgadzam, mimo że u mnie z tego pożytek-zawsze robali jednak robali mniej, no i co jak co, ale nic tak skutecznie nie działa na stonkę w ziemniach jak ptaki w pobliży (kiedy oczywiście gospodarstwo jest ekologiczne)Krysiu zgadzam się z tobą w 100% powinniśmy się cieszyć i dbać o to co mamy a nie myśleć i marzyć o nowych gatunkach i tak jest już ich parę pożytku z nich żadnego tylko straty.

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- -#moderator
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
GoldAngelo, a policz sobie ile gatunków papug żyje w Australii, niektóre nawet endemiczne. I co ? Strzelają do nich, tępią i innymi sposobami tylko dlatego, że jest ich za dużo, według Australijczyków są szkodnikami, nie łowią owadów, rozkopują ziemie w parkach, itd. Nam, papugomaniakom to się w głowach nie mieści.......
Zważ zatem co robią nasi sadownicy jak im nasze rodzime szpaki wielką chmarą obsiądą sady z czereśniami........
a gdyby do tego doszły jeszcze mnożące się papugi ?
Zatem to, co stworzyła natura w naszym klimacie niech pozostanie w takim stanie, bez obcych, czasami zbyt ekspansywnych gatunków
Zważ zatem co robią nasi sadownicy jak im nasze rodzime szpaki wielką chmarą obsiądą sady z czereśniami........

Zatem to, co stworzyła natura w naszym klimacie niech pozostanie w takim stanie, bez obcych, czasami zbyt ekspansywnych gatunków

-
- -#moderator
Ja tam czereśni i wiśni nie lubię wiec nie gonie szpaków mimo, że ich bardzo dużo jest.
essex1, artykułu nie mam czasu niestety przeczytać na spokojnie i dokładnie więc zapytam Ciebie-będą usuwane wszystkie gniazda czy tylko te w których nie ma jajek? No i co z tymi większymi gniazdami, które zbudowane są przez kilka par?

No i to mnie boli, mogliby je odłowić i wysłać do innych krajów lub zezwolić na wywóz-byłoby mniej przemytników, mniej szkodników u nich, więcej szczęśliwych ludzi u nas.Ludzie byli by zadowoleni tylko z ptakami gorzej bo życia wolności nawet złota klatka i pępek świata nie wynagrodzi.... No ale to chyba lepsze niż strzelanie do nich i śmierć, prawda? A zachowują się jak przysłowiowe psy ogrodnika...Krysia- pisze:GoldAngelo, a policz sobie ile gatunków papug żyje w Australii, niektóre nawet endemiczne. I co ? Strzelają do nich, tępią i innymi sposobami tylko dlatego, że jest ich za dużo, według Australijczyków są szkodnikami, nie łowią owadów, rozkopują ziemie w parkach, itd.
essex1, artykułu nie mam czasu niestety przeczytać na spokojnie i dokładnie więc zapytam Ciebie-będą usuwane wszystkie gniazda czy tylko te w których nie ma jajek? No i co z tymi większymi gniazdami, które zbudowane są przez kilka par?
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Akurat to tylko mieszkańcom "klatek" czyli ludziom mieszkającym w srodowisku zurbanizowanym wydaje się że ptaki marzą o "wolności". Tak naprawdę to one robią co mogą, żeby tylko dostać się do woliery
. Zresztą ludzi również, za zadne pieniądze, nie przenisie się do warunków naturalnych czyli na afrykańskie sawanny i za chiny nie chcą jeść naturalnego ludzkiego pokarmu :).

Ktoś tam powiedział z Defry(ministerstwo przyrody)ptaki mają być łapane,oddawane do wolier hodowlanych,ale również odstrzeliwane(specjalna licencja).Gatunek dziki chcą zachować,ale pod kontrolą,jeśli kolonie będą zagrażać rodzimym populacją lub np.elektryczności(gniazda na słupach elektrycznych) to będa kasowane.A tak na moje oko -to złapią z 50-80 sztuk ,zbudują kilka wolier w parkach gdzieś w Anglii zamkną je i będzie to służyć dla ludzi. 

Pozdrawiam. Artur
http://www.wharf.co.uk/2011/08/millwall ... ly-fo.html mieszkańcy Millwall w Londynie robią protest i petycję z podpisami w sprawie ochrony mnich przed odstrzałem z tego parku.Pierwszy odstrzał był już w czerwcu -zabito 14 dorosłych i 11 młodych ,teraz ma być druga seria.Szkoda mnich. 

Pozdrawiam. Artur