gryzonie

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz paź 23, 2011 13:37

Jesteś pewien, że to gryzoń (czyli szczur)? Znajdujesz w okolicy klatki jego odchody?

To mogła być np. łasica.

Musisz zacząć od zabezpiecznenia klatki, zeby nie było szpar przez które coź może się prześliznąć.

owocms
Ptaki które hoduję: rozelle białolice ,rozelle królewskie

Post autor: owocms » ndz paź 23, 2011 17:02

nie wiem co to bylo mozliwe ze lasica tak podejrzewam, odchody sa brazowawe niektore ciemniejsze podluzne okolo 1,5cm do 2max jutro dam foto .jedyne wejscie do klatki to kratka ktora ma maxymalnie okolo trzech czterech centymetrow rozstawu tez sprawdze na jutro

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz paź 23, 2011 17:24

owocms pisze:prosze o wasze opinie

po jakimś czasie gryzonie się przyzwyczają. Nie kupuj.
owocms pisze:odchody sa brazowawe niektore ciemniejsze podluzne okolo 1,5cm do 2max

Prawdopodobnie szczur. Zostaw na noc jakiś słabe oświetlenie. Szczur wejdzie przez 1cm szparę.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn paź 24, 2011 07:19

owocms, podobny temat już był i wystarczyło poszukać. Oba tematy zostały scalone w jeden więc poczytaj ten temat od początku.
Miałam na działce solarne odstraszacze (1 szt to 60 zł) również emitujące ultradźwięki. Ptakom nie przeszkadzały ale gryzonie i krety po dość krótkim czasie przyzwyczaiły się do tych odgłosów zwłaszcza, że nic nie robiło im krzywdy. Efekt : pół metra od odstraszacza kret wystawił kopiec :evil:
Urządzenie z allegro jest tanie więc możesz kupić. Może na jakiś czas Twoje papugi będą miały spokój. Ale jeśli to była łasica, to moim zdaniem ustrojstwo na nią nie zadziała.
Najskuteczniejsze są zwykłe pułapki na szczury.

AgneSxdddd
Ptaki które hoduję: już niedługo falista ;)

Post autor: AgneSxdddd » sob lis 19, 2011 20:33

wojtek pisze:Szczur wejdzie przez 1cm szparę.

Na pewno nie wejdzie. Z takimi dzikimi szczurami miałam kontakt tylko u dziadka w piwnicy i mogę powiedzieć tyle, że są znacznie większe do tych domowych. Te domowe na 100% nie przejdą przez pręty 1 cm, więc tym bardziej te dzikie.

Co do tych odstraszaczy gryzoni ultradźwiękami moim zdaniem jest to zły pomysł. Skoro takie coś odstrasza gryzonie czyli przypuszczalnie ten dźwięk powoduje u nich ból uszu, co więc jeżeli np. w bloku czy też w zwykłym domku sąsiad ma chomika, myszkę, szczura, świnkę morską? Przecież mieszkania, a także i domy są dość blisko usytuowane, także to "cacuszko" również tam ma zasięg. Dlaczego to zwierzątko ma niepotrzebnie cierpieć?

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » ndz lis 20, 2011 03:39

Na jakimś forum spotkałam się z wypowiedzia że świnka morska odstrasza myszy i szczurzyska.Nie wiem ile w tym prawdy ale w lecie do puźnej jesieni w wolierze nic nie było oprucz prosiaków moich i faktycznie mysz nie było.Jak tylko wyprowadziłam prosiaki (a zrobiłam to szybciej niż papugi) od razu pojawiły się myszy w przedsionku. Być może to zbieg okoliczności ale wcześniej nie widziałam żadnej działaności mysz .
Mam drobniutka siatke 19x19 a i tak cholerstwo sie przedostaje .

AgneSxdddd
Ptaki które hoduję: już niedługo falista ;)

Post autor: AgneSxdddd » ndz lis 20, 2011 11:29

No to może jednak to myszy są, a nie szczury? Poza tym jest wiele innych szkodników myszo-szczuro podobnych, miałam okazję nieraz na działce poobserwować. Może to ich sprawka? :roll:

Awatar użytkownika
malachinka87
lekarz weterynarii
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
Kontakt:

Post autor: malachinka87 » ndz lis 20, 2011 19:53

z tymi swinkami to prawda :) ja tez mialam kiedys i rzeczywiscie myszy nie bylo :)

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » ndz gru 07, 2014 17:05

Witam mam problem z myszami, trutka ani ultradźwiękowe odstraszacze nie pomagają, chce sie zdecydować na świnki tylko pytanie czy mogą być cały rok w wolierze zewnętrznej? I czy mogą być razem z przepiórkami?

Papuasek
Ptaki które hoduję: nimfy

Post autor: Papuasek » czw maja 14, 2015 12:04

Najskuteczniejsze są klasyczne pułapki na myszy i pułapki na szczury. Ja tam jestem za humanitarnym pozbywaniem się takich szkodników dlatego zawsze stosuję żywołapki, ale jak kto tam woli:) Pułapki na myszy i szczury można dobre nabyc tutaj: http://www.agapulapki.pl/pulapki-na-myszy
Klatki dla ptaków - Wolieryaluminiowe.eu

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » czw maja 14, 2015 18:24

Na zwykłe sie nie łąpią z żywołapki omijają

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”