Potwierdzenie pochodzenia zwierzęcia
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Potwierdzenie pochodzenia zwierzęcia
znalazłem taki dokument na www.terrarium.com.pl
Czy na takim ,,papierze" mozna przywieść z zagranicy ptaka?
Czy na takim ,,papierze" mozna przywieść z zagranicy ptaka?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Przywieść możesz, tylko nie wiadomo co na taki dokument prokuratura a następnie sąd, gdybyś takiego ptaka chciał sprzedać w Polsce.
Urzędnik w starostwie, jak nie jest bardzo „upierdliwy” to zarejestruje. Ale u nas problemem nie jest nawet rejestracja, bo wystarczy tylko mieć potwierdzenie, że chciałeś zarejestrować i już jesteś w zgodzie z prawem. Problemem jest dalszy obrót, gdyż u nas jedynymi dokumentami są potwierdzenia PLW i zezwolenia na import MS. Nie ma innych dokumentów oficjalnie potwierdzających pochodzenie ptaków z załącznika B, chyba że podlegają rejestracji w innym państwie UE [niektóre ptaki z B podlegają rejestracji w Niemczech, Czechach i Słowacji]. Dopiero prokurator lub sąd może uznać „inny papier” za potwierdzenie pochodzenia. Ale nawet jak jeden sąd tak uzna, to inny może mieć odmienne zdanie. W orzecznictwie sądowym nie ma precedensów tak jak w USA i u nas każdy sąd może wydać inny wyrok na podstawie tych samych danych.
Urzędnik w starostwie, jak nie jest bardzo „upierdliwy” to zarejestruje. Ale u nas problemem nie jest nawet rejestracja, bo wystarczy tylko mieć potwierdzenie, że chciałeś zarejestrować i już jesteś w zgodzie z prawem. Problemem jest dalszy obrót, gdyż u nas jedynymi dokumentami są potwierdzenia PLW i zezwolenia na import MS. Nie ma innych dokumentów oficjalnie potwierdzających pochodzenie ptaków z załącznika B, chyba że podlegają rejestracji w innym państwie UE [niektóre ptaki z B podlegają rejestracji w Niemczech, Czechach i Słowacji]. Dopiero prokurator lub sąd może uznać „inny papier” za potwierdzenie pochodzenia. Ale nawet jak jeden sąd tak uzna, to inny może mieć odmienne zdanie. W orzecznictwie sądowym nie ma precedensów tak jak w USA i u nas każdy sąd może wydać inny wyrok na podstawie tych samych danych.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Tego nie wiem.Ja ptaki, które kupiłem/aleksandretty różowopierśne/ przewiozłem i zarejestrowałem na podstawie umowy kupna-sprzedaży napisaną odręcznie w dwóch językach Polskim i Czeskim z danymi hodowców adresami,oznaczeniami ptaków/obrączki/.Dokument ten napisałem po konsultacji z urzędnikiem odpowiedzialnym za rejestrację ptaków w "moim"wydziale ochrony środowiska,czyli to, co chcieli, aby tam było to w nim/umowa/było nie mieli żadnych możliwości odrzucenia dokumentu.No i ważna rzecz dokument był potwierdzony przez lekarza weterynarii.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Łotwa oczywiście przecierz jest w UE, Białoruś nie - tam to wyłącznie z papierami wystawionymi przez MS, czyli oficjalnymi dokumentami eksportowymi [CITES]. Tylko, żeby na Łotwę jechać przez Litwę z papugami, a nie przez Białoruś
coco39, tylko nie próbuj tych ptaków dalej sprzedawać, na tych papierach, bo można się ostro sparzyć.

coco39, tylko nie próbuj tych ptaków dalej sprzedawać, na tych papierach, bo można się ostro sparzyć.
-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Codo tego dokumentu ,a przede wszystkim tej strony terrarium.com.pl proponuje skontaktowac sie z gosciem o nicku "Wiciu"Jest to specjalista jesli chodzi o eksport i import,przynajmniej jesli o weze chodzi!Dzieki niemu załatwiłem sobie moje kochane pytony siatkowane!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Ale tu nie chodzi o speca od "sprowadzania" zwierząt, tylko o obowiązujące przepisy prawa i ich interpretacje. Gdyby była oficjalna interpretacja Ministerstwa Środowiska, że za dokument poświadczający pochodzenie zwierzęcia w myśl Ustawy o ochronie przyrody uznaje się oświadczenie hodowcy z kraju UE w którym nie wystawia się takich urzedowych dokumentów, - to by było ok. Bo tylko taka interpretacja usnęła by zagrożenie sankcją od 3 miesięcy do 5 lat
Wszystkie inne rozważania typu "jedna baba drugiej babie" - nie wiążą w żaden sposób sądów i prokuratury. Nawet wyrok jakiegoś sądu nic nie daje, bo inny sąd może te przepisy interpretować odmiennie.

Wszystkie inne rozważania typu "jedna baba drugiej babie" - nie wiążą w żaden sposób sądów i prokuratury. Nawet wyrok jakiegoś sądu nic nie daje, bo inny sąd może te przepisy interpretować odmiennie.
-
- Ptaki które hoduję: żako Kongo
- Kontakt:
coco39 pisze:Nie spotkałem innego.Może inaczej ,ja stosuję podobny dokument choć treść jest taka sama w zasadzie.
Dam może to co napisał mi hodowca z Czech. Wychodzi raczej na to, że wie o co chodzi i nie powieniem mieć problemów. Wysłałem mu @ umowę z pierwszgoo postu. Czy potrafi ktoś dokładnie to przetłumaczyć ??
Poniżej treść @
"K tomu potvrzení Vám mohu sdělit, že žakové podléhali evidenci
"CITES", nyní jsou již u nás z této evidence vyřazeni a nemusí
se evidovat na úřadu životního prostřdí. U Vás se zřejmě
také požaduje doklad o původu zvířete, což může nahrazovat
kupní smlouva, nebo čestné prohlášení o nabytí a přenechání
novému majiteli. Nic z toho není pro nás problém a nabytí
řádně doložíme. "
pozdr Robert
- coco39
- Kontakt:
Dokładnie (słowo w słowo) też nie przetłumaczę bo hodowca czeski nie jest z Morawskośląskiego Kraju(odpowiednik naszego województwa).Postaram sie przetłumaczyć sens maila.
Zako u nas nie podlega już ewidencji CITES sa z tej ewidencji wykreślone.
Hodowca wypisze ci umowę kupna żako .Nie jest to zaden problem.
Zako u nas nie podlega już ewidencji CITES sa z tej ewidencji wykreślone.
Hodowca wypisze ci umowę kupna żako .Nie jest to zaden problem.
- coco39
- Kontakt:
RobertN pisze:Dam może to co napisał mi hodowca z Czech. Wychodzi raczej na to, że wie o co chodzi i nie powieniem mieć problemów. Wysłałem mu @ umowę z pierwszgoo postu.
Ale powiedz mi dlaczego wysłałeś mu ten dokument

-
- Kontakt:
coco39 pisze:(....).Oprócz tego dokumentu podczas transportu ptaka do Polski musisz posiadac świadectwo weta z okręgu gdzie kupujesz żako i to najlepiej w języku czeskim i polskim (na jednym dokumencie)ułatwia to proces rejestracji ptaka u nas.
A można gdzieś znależć treść takiego świadectwa w języku polskim i czeskim........... albo zamieścić tutaj ?
pozdr Robert
-
- Kontakt:
coco39 pisze:tak. wystawia takie weterynarz na giełdzie w Prerovie
W necie raczej tego nie znajdziesz bo każdy ma swój druk.
Nie kupuję żadnych zwierząt na giełdzie ;). A może chociaż jakieś zdanie po czesku, że potrzebny jest taki dokument.
pozdr Robert
- coco39
- Kontakt:
Ja też nie kupuję z giełdy ale na giełdzie niekiedy się spotykam z hodowcą jeśli daleko mieszka on wypisuje dokument biorę świadectwo od weta i szafa gra.Niekiedy warto ułatwić sobie życie.
a jak nie chcesz tak zrobić to kiedyś takie zaświadczenie mi starczyło oczywiście z pieczatkami i podpisem ale wtedy wet jeszcze coś dopisał i była potrzeba tłumaczenia przez przysięgłego.
Miasto 31.12.2011
Prohlášení/ Oświadczenie
Prohlašuji / Oświadczam, že papoušek/ że papugi druh/gatunku (Nazwa łacińska / nazwa polska) koupil od chovatele/ kupione od hodowcy Imię i Nazwisko pocházejí/ pochodzą z jeho farmy / z jego hodowli a se narodilo v zajetí / i urodziły się w niewoli.

Miasto 31.12.2011
Prohlášení/ Oświadczenie
Prohlašuji / Oświadczam, že papoušek/ że papugi druh/gatunku (Nazwa łacińska / nazwa polska) koupil od chovatele/ kupione od hodowcy Imię i Nazwisko pocházejí/ pochodzą z jeho farmy / z jego hodowli a se narodilo v zajetí / i urodziły się w niewoli.