Nurtujące mnie pytania

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz sty 08, 2012 10:19

pysia34, Ja to wszystko wiem :mrgreen: ale PiotrRadom, musi wybrać ptaka,który bedzie w domu sam, tylko z ludzmi. Inaczej zachowują się ptaki,ktore mają towarzystwo a inaczej samotne

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sty 08, 2012 10:54

Zdecydowanie preferuję ptaki parami wówczas są z nimi znacznei mniejsze problemy :) Ręcznie karmione czy nie w parze mają siebie nawzajem kiedy brakuje człowiekowi c\zasu a pomimo to moje są nadzwyczaj oswojone z ludźmi.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » ndz sty 08, 2012 11:47

pysia34 pisze:Zatra nie zgodzę się z Tobą co do kakadu :) Prawidłowo wychowane nie tylko kochają wszystkich domowników ,ale nie stronią od gości :) U mnie papugi począwszy od ary poprzez kakadu i lory siadają nieznajomym na ramie i nie ma z nimi problemu włącznie z samicami lor. Wszystko zależy od wychowania.Nigdy ptaki dzikie nie będą tak oswojone jak ręcznie karmione , zawsze zostaje różnica, chociaż mam lorę która była dzika nie była ręcznie karmiona i jest słodsza niż dwie inne czorty ręcznie karmione :)

Ja z kolei zgodzę się z Tobą z zdaniem - ...'Nigdy ptaki dzikie nie będą tak oswojone jak ręcznie karmione , zawsze zostaje różnica"... . Co do pozostałych to już nie koniecznie. Z tego co pamiętam masz kakadu alby a to są jedne z, jak nie najłatwiejsze w oswojeniu i rozmnażaniu kakadu i gdyby nie ich wrzaski ...... . Ja doświadczenia opieram na kakadu żółtolicym które są trudniejsze nawet od żółtoczubego, a obecnie na salomońskim.
Siadanie na ramieniu nie jest oznaką dobrego wychowania bo papuga siedząca na ramieniu czy głowie ma pozycję dominującą i kontrolującą człowieka i raczej powinno się dążyć by trzymać papugę na ręce gdzie my mamy możliwość kontrolowania jej zachowania.
Dla mnie oznaką pełnego oswojenia papugi jest wówczas, gdy właściciel bez problemu łapie ją oburącz za skrzydła a ptak który ma pełne zaufanie nie protestuje. To że u Ciebie samica Lory jest słodsza niż samce to też się zgadzam. Samice są bardziej spontaniczne i to okazują, samce z natury są dostojne ułożone, ale też łatwiej się podporządkują gdyż w naturze zwykle są zdominowane przez samice.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sty 08, 2012 12:04

No widzisz u mnie wczoraj była obca osoba zupełnie pierwszy raz, na dodatek bała się papug. Starsza kobieta koło 70. Jej mąż poprosił żeby wzięła kakadu które siedziało na stole i wzięła go nieświadomie właśnie za skrzydła oba przyciskając je do ciała. Mały siedział u niej pół godziny na kolanach pozwalając się kłaść na plecy nawet. Mały na 2,5 roku niecałe ale nigdy nie wykazywał żadnych nawet najniejszych oznak agresji wobec zarówno domowników jak i obcych.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » ndz sty 08, 2012 13:17

Nie mam powodu by Ci nie wierzyć i pewno trafiłaś na dobrze traktowane od początku pisklęta. Podejrzewam, że je odebrałaś bezpośrednio od hodowcy który podchodził do niej z sercem. Nie mniej jednak to są jeszcze pisklęta i alby znane są z łagodności tym bardziej że przed nimi okres dojrzewania. U mnie kakadu również nadstawiała głowę do głaskania i zastygała bez ruchu godzinami a gdy komuś się to znudziło zaczynały się protesty, toteż uważaj by ich nie rozpieścić.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sty 08, 2012 13:24

nie są rozpieszczone a Małego brałam od hodowcy jak miał 2,5miesiaca zaledwie :) wiem ze przed nim okres dojżewania jeszcze ale myśle ze tego nie da się już spierniczyć

PiotrRadom
Ptaki które hoduję: hodowałem faliste,nimfy,kozy
Kontakt:

Post autor: PiotrRadom » ndz sty 08, 2012 14:02

Im więcej czytam tym wybór bardziej pada na senegalke,lore,amazonke,nobilis.Zobaczymy jak to się dalej potoczy ;-)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » ndz sty 08, 2012 14:55

PiotrRadom, jeśli bierzesz papugi średniej wielkości to ja polecam mnichy(mam obecnie (ponownie)dwie sztuki oswojone.To fajne ptaki ,zabawne i raczej nie wymagające dla początkujących.Trochę gorącokrwiste,ale do wytrzymania,siła ich głosu jest znacznie mniejsza od papug o których myślisz. :->
Pozdrawiam. Artur

PiotrRadom
Kontakt:

Post autor: PiotrRadom » wt sty 10, 2012 13:25

Po wiekszej weryfikacji pozostaly mi 2 gatunki.Liderzy od poczatku;-)Ara nobilis i Lora wielka.Wybór mega trudny,cena podobna,2 hodowcy cieszący się dobrym zdaniem.Lora...piekne kolory spokojny ptak duzy ,ara zas bardzo rodzinna a to wazne no i ara...klasa sama w sobie;-).Masakra

Pewne jest ze za jakis czas dokupie druga papuge,przemyslalem sobie.

ps.czy ma ktos kontakt z uzytkownikiem Lary?chcial bym podpytac odnosnie nobilisa.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 10, 2012 14:41

A napisz do niego na PW, był nawet dziś na forum po długim niebycie :-D

PiotrRadom
Kontakt:

Post autor: PiotrRadom » wt sty 10, 2012 15:06

To tez uczynilem tylko nie wiem czy wiadomosci moje sie wysylaja bo caly czas mam w wiadomosciach do wyslania;-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 10, 2012 15:35

Widać jeszcze nie odczytał skoro masz w skrzynce do wysłania. Jak odczyta, to z twojej skrzynki zniknie, radzę zapytanie wysłać również za pośrednictwem mejla.

PiotrRadom
Kontakt:

Post autor: PiotrRadom » wt sty 10, 2012 17:04

Niestety brak e maila,będe czekać

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”