Lęgi rozell krok po kroku
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Odnośnie pomysłu aby dać wybór połączenia sie parę ptaków w większej grupie( samiec +2 samice) to pomysł zasadniczo dobry jednak specyfika sytuacji wymaga chyba specjalnego traktowania.
Może nie puszczaj jednak 2 samic do tego samca a puść do tego pomieszczenia najpierw jakąś ( którą uawżasz za lepszą)samicę i jak sie oswoi z pomieszczeniem to dopiero wtedy daj tam samca do niej. Rozelle są raczej niewybredne i po jakimś czasie powinno być ok( nie wiem czy 2 samice mogą być teraz właśnie ,jak samiec jest w toku razem z nim, bo ja tak nigdy nie robiłem).
To dopiero początek sezonu więc duża szansa na udane lęgi nowej pary. Ja bym tak zrobił.
A w ogóle to dobrze sprawdź pomieszczenie bo jak weszła jedna łasica to może wejść i druga lub cos innego. Pozdrawiam
Może nie puszczaj jednak 2 samic do tego samca a puść do tego pomieszczenia najpierw jakąś ( którą uawżasz za lepszą)samicę i jak sie oswoi z pomieszczeniem to dopiero wtedy daj tam samca do niej. Rozelle są raczej niewybredne i po jakimś czasie powinno być ok( nie wiem czy 2 samice mogą być teraz właśnie ,jak samiec jest w toku razem z nim, bo ja tak nigdy nie robiłem).
To dopiero początek sezonu więc duża szansa na udane lęgi nowej pary. Ja bym tak zrobił.
A w ogóle to dobrze sprawdź pomieszczenie bo jak weszła jedna łasica to może wejść i druga lub cos innego. Pozdrawiam
- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Dobrze. bo to jest pomieszczenie tzw pywnica pod domem powiazana z garazem i ta mgdzie jest piec centralny w pomieszczeniu obok planuje aby zrpobi tam w tym pomieszczeniu gdzie mama papugi drzwi szczelne i chyab jutro wezme sie do roboty
- walh
Ara macao
Ara chloroptera
Kupilem dzis Pewna i dorodana a zaraze mładna samice od znajomego hodowcy rocznik 07 maj, zapewnial mnie ze to bardzo dobry material hodowlany i ze na pewno pojdzie w tym roku na legi,, bo sam chcial sobie ja zostawic do zabudowy:) mutacja samicy czerwona opal
Zrobilem tak jak mi poradziliscie samica naraszie sama a samca dopuszcze dopiero za jakis tydzien
Zrobilem tak jak mi poradziliscie samica naraszie sama a samca dopuszcze dopiero za jakis tydzien
- walh
Ara macao
Ara chloroptera
No i po raz pierwszy zostawilem 2 pary rozel na dworze tą parę bialolicych powyzej i parę krolewskich z 07roku, jesli bedą nadal w doskonalej kondycji jak są to od nastepnego roku wszystkie pary juz bedą nocować na zewnątrz.... Poki co woliery teraz przykryte folią są i osloniete od wiatru
- walh
Ara macao
Ara chloroptera
W końcu doczekalem się, od Pary 1.0 Czerwony+ 0.1 Lutino
Prowadzilem kalkulacje dlugosci inkubacji jaj... i sie okazalo ze 3 dni bylo spóźnienia... slychac juz jakies popiskiwania w budce, Póki co nie zagladam zeby nie sploszyć pary. Jest to bowiem ich drugi lęg, ale w pierwszym jaja byly nie zaplodnione w tamtym roku,
Postaram sie wrzucic jakies fotki jak ptaki bedą większe,
Gerard Jesli mozesz wrzuc też jakies mlode od rubino i lutino
Prowadzilem kalkulacje dlugosci inkubacji jaj... i sie okazalo ze 3 dni bylo spóźnienia... slychac juz jakies popiskiwania w budce, Póki co nie zagladam zeby nie sploszyć pary. Jest to bowiem ich drugi lęg, ale w pierwszym jaja byly nie zaplodnione w tamtym roku,
Postaram sie wrzucic jakies fotki jak ptaki bedą większe,
Gerard Jesli mozesz wrzuc też jakies mlode od rubino i lutino

-
- Ptaki które hoduję: Nimfy , Modrolotki i Świergotka Seledynowa , Faliste
Witam jestem nowy na tym forum i myśle że mi pomożecie .
Mam trzy pytania a mienowicie ;
1. Moje Rozelle wchodzą do budki. Samiec wchodzi i gwizda w niej a jak wyjdzie to samiczka siada na patyk z budki i patrzy do niej poczym podlatuje do samca i go goni z żerdzi co to oznacza ?
2. Co zrobić aby moje Rozelle przystąpiły do lęgu?
3. Chciał bym sie upewnić czy jest to parka http://iv.pl/images/28650578691913119108.jpg ?
Mam trzy pytania a mienowicie ;
1. Moje Rozelle wchodzą do budki. Samiec wchodzi i gwizda w niej a jak wyjdzie to samiczka siada na patyk z budki i patrzy do niej poczym podlatuje do samca i go goni z żerdzi co to oznacza ?
2. Co zrobić aby moje Rozelle przystąpiły do lęgu?
3. Chciał bym sie upewnić czy jest to parka http://iv.pl/images/28650578691913119108.jpg ?
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Mieszankę możesz zmienic na bardziej urozmaiconą tzn Delli Nature 69 kupisz ją na giełdzie "u ciebie"(Pszczyna) u Justyny (W "pawilonie" handlowym). Nie musisz kupować całego worka 20kg możesz kupić 5 kg starczy na długo dla 2 ptaków.Oprócz mieszanki jajecznej wprowadź kiełki.Nie wiem czy ptaki mają dostęp do sepii jeśli nie zawieś w pomieszczeniu.Pogoda sprzyja ptaki powinny pójść w lęgi.