Znoszenie jajka?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- tomeka92
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
Znoszenie jajka?
Witam! Dzisiaj zauważyłem, że moja samiczka bardzo się purzy, wydaje się grubsza, prawie w ogóle się nie rusza, pokarmu podstawowego zjadła mniej niż zawsze. Ale schodziła kilka razy na dół klatki jeść piasek. Wczoraj natomiast zjadła 1/5 wapnia. Samiec próbował ją zabawiać ale ona nie odpowiadała na to co robi, ciągle siedzi na żerdzi. Czy możliwe jest, że przygotowuje się do zniesienia jajka? Papużka jest młoda, ma około 7miesięcy. Zamontowałem przed napisaniem postu budkę lęgową, nie wiem czy dobrze zrobiłem. Do drugiego pojemnika dałem pokrojoną marchewkę, jabłko i jajko ale tak jak zawsze mało się tym zainteresowały
- Karolina_PNGR
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste
Jeśli papużka ma 7 miesięcy to koniecznie wyjmij budkę jest zdecydowanie za młoda na rozmnażanie. Nie mówiąc o tym, że ptak, który nie jest nauczony jedzenia warzyw owoców, zieleniny i jajka nie nadaje się do rozmnażania.
Maja sepię czy wapienko w kształcie serduszka? Jeśli to drugie to wyrzuć je bo to zwykły gips i kup w sklepie zoologicznym sepię (muszlę mątwy).
Może to być zaparcie jaja ale moze też być jakaś inna choroba. Jakie ptak robi kupki? Samiczki podczas znoszenia jajek robią bardzo duze kupki o wiele większe niż norlanie. Jeśli kupki są wodniste to moze być chora.
Maja sepię czy wapienko w kształcie serduszka? Jeśli to drugie to wyrzuć je bo to zwykły gips i kup w sklepie zoologicznym sepię (muszlę mątwy).
Może to być zaparcie jaja ale moze też być jakaś inna choroba. Jakie ptak robi kupki? Samiczki podczas znoszenia jajek robią bardzo duze kupki o wiele większe niż norlanie. Jeśli kupki są wodniste to moze być chora.
- tomeka92
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
Już zdjąłem budkę lęgową. Papużka robi normalne kupki albo wodne, czasami tak a czasami tak - przyjrzałem się temu. W klatce mają te serduszko ale na opakowaniu było napisane, że to sepia. Obydwa paputy jedzą owoce ale więcej samiec i w porównaniu do poprzednich moich paputków mało. Do tej pory ciągle śpi. Nie wiem co robić :(