Herbatka

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

traki11
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Herbatka

Post autor: traki11 » czw paź 11, 2012 20:14

Witam mam pytanie czy mojemu paputkowi zamiast wody mogę dawać herbatę z cukrem i cytryną? Bardzo ją lubi! :P

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » czw paź 11, 2012 20:37

z cukrem nie :-/ ,herbatkę podawaj jako łakocia jeśli lubi... nie widzę potrzeby odstawiania zwykłej czystej wody,bo lubi herbatkę

traki11

Post autor: traki11 » czw paź 11, 2012 20:43

Czyli jak juz podaje jej herbate to bez cukru ?

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » czw paź 11, 2012 21:01

bez cukru,soli itp. to szkodzi,podobnie jak nam ;-)

traki11

Post autor: traki11 » czw paź 11, 2012 21:02

Racja tylko ja jej daje zawsze jak sam sobie robie i pije :P

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » czw paź 11, 2012 21:06

Podobnie jak u mnie... Buźka uwielbia kawkę z ekspresu,dlatego muszę się kamuflować troszkę aby nie robić jej smaka :mrgreen:

Awatar użytkownika
seti
Ptaki które hoduję: rudosterka hypoxantha

Post autor: seti » pt paź 12, 2012 01:12

dlatego właśnie myślę, że lepiej nigdy nie częstować paputów czymkolwiek z naszych szklanek/talerzy, nawet jeśli jest to coś zdrowego... bo pewnego dnia dorwą się do czegoś szkodliwego i później tylko problem z pilnowaniem... a i ptasior nieszczęśliwy, bo pewnie nie rozumie, czemu mu odmawiamy ;-) ja swojemu nie daję nawet wody z mojej szklanki, tylko ma obok swoje naczynie z wodą :-D ale dzięki temu mogę spokojnie przy nim jeść i pić wszystko :mrgreen: a on dostaje kawałek biszkopta i też jest happy :lol:

Krieg
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Krieg » pn lis 12, 2012 18:13

Czy papugom w ogóle wolno podawać herbatę? Bo czytałam, że niespecjalnie...

Awatar użytkownika
Zukola
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: Zukola » pt lis 23, 2012 11:59

Witam serdecznie! Jestem tu nowa, mam na imię Aleksandra :-D i od 3 dni jestem szczęśliwą posiadaczką Aleksandretty Obrożnej- Kobe`ego. Zauważyłam, że mój paput bardzo mało pije. Ma poidełko z wodą oraz osobno wodę w pojemniku zawieszanym. Pierwszego dnia po podróży papuga piła wodę z tego dużego pojemnika, ale później praktycznie nic. Wody nie ubywa. Papuga je wszystko normalnie, ziarna, owoce, warzywa (może z nich się też nawadnia). Pomyślałam, czy nie zrobić mu herbatki rumiankowej, jeżeli posmakuje mu, może sobie przypomni o tym, że trzeba pić :-) ?

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pt lis 23, 2012 12:20

jak będzie chciała to się napije (wody) tylko zmieniaj codziennie

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pt lis 23, 2012 12:32

nie pije za dużo bo czerpie płyny z owoców które jej podajesz ;-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt lis 23, 2012 15:24

[quote="Krieg"]Czy papugom w ogóle wolno podawać herbatę?.... /quote]
Raczej nie wskazane z uwagi na zawartość teiny (kofeina) i szczawianów, które mają szkodliwy wpływ na nerki. Nie należy parzyć tych herbat, które są sztucznie aromatyzowane lub badziewia z jednorazowych saszetek (expresowe) bo są to zwykłe odpadki zwane pyłem herbacianym. Przecież kasę producenci muszą zarobić .......
Jeśli już koniecznie raz na jakiś czas chcesz papudze zafundować herbatkę, to tylko i wyłącznie herbatę zieloną (bez cukru ani innych słodzików) której liście jako jedynej ze wszystkich gatunków nie są poddawane fermentacji w procesie przygotowywania do sprzedaży.
Poczytajcie o herbatach i zobaczycie co sami wypijacie http://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata bo ja herbat wogóle nie pijam :-D Woda, woda, mleko 2 % :-D i musi to być prosto z lodówki. :mrgreen:
Moim zdaniem czysta, zwykła woda jest najlepszą do gaszenia pragnienia, zarówno ludzi, jak i wszelkich zwierząt.
A jeśli ktoś czasami chce papudze podać coś innego niż woda, może podać własnoręcznie zrobiony sok z warzyw czy owoców (będzie miał pewność że nie ma w nim konserwantów, cukru czy słodzików ani innych sztucznych dodatków). Może również zrobić kompot z owoców czy suszu owocowego. Ważne przy tym jest to, by susz nie był wędzony ani podwędzany.
Zukola, herbatka rumiankowa czasami jest podawana w przypadkach choroby ptaka, więc nie ma sensu by się organizm przyzwyczajał do tego zioła bo w razie potrzeby po prostu nie zadziała. Lepiej choć raz w tygodniu zrób jej soczek, ale niech papużka ma dostęp i do wody. Sama wybierze rodzaj napoju :-D Przy czym taki sok nie może zbyt długo stać w pojniku bo w cieple szybko zachodzą procesy fermentacyjne.
Papugi nie piją dużo, czasami 3-4 łyki gaszą pragnienie, (nie widać ubytku wody) więc nie musisz się martwić. Twoja w żywieniu dostaje warzywa i owoce, a więc popyt na płyny w większości jest zaspakajany.

Awatar użytkownika
seti
Ptaki które hoduję: rudosterka hypoxantha

Post autor: seti » sob lis 24, 2012 03:27

moja jednorazowo zawsze bierze 2 "łyki", więc ubytku wodu nie sposób zauważyć...
Zukola, jeśli twoja papużka je normalnie, to nie masz się czym martwić :-) papugi nie piją dużo (ale zawsze muszą mieć dostęp do czystej wody) może twoja ma wystarczającą ilość z innych "produktów" i rzadziej pije, dlatego nie zauważyłaś kiedy to robi... dopóki normalnie je, to na pewno znajduje wodę kiedy jej potrzebuje :-)

Awatar użytkownika
Zukola
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: Zukola » pn lis 26, 2012 15:04

dziękuję za odpowiedzi, myślałam, że będzie wypijać 2l płynów dziennie :mrgreen: stąd moje zaniepokojenie. Rzeczywiście wodę czasem sobie łyknie, jeśli to jej wystarczy, to ok. Najważniejsze, że bardzo lubi jeść.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”