Senegalki a inne papugi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

xlukaszx
Ptaki które hoduję: Senegalka, Konura Sloneczna
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » ndz paź 02, 2011 01:24

Druga sprawa Senegalka odemnie ucieka ? Dziwne bo wyglada jak by sie bala!! hmmm jedyne co moge powiedziec to sie stalo odkad konurek sie pojawil. :-(

Plaster
Ptaki które hoduję: Senegalka

Post autor: Plaster » ndz paź 02, 2011 09:36

To trochę niepokojące, co piszecie o dziczejących ptaszkach.
Przymierzamy się powoli do towarzystwa dla naszego senegalca, rozważając różne opcje: narzeczona, kolega senegal, kumpel/ka z innego gatunku. Skłanialiśmy się ku senegalce płci żeńskiej, żeby ptaszki miały pełną relację.
Nasz papug jest super przylepką. Jak w stadku będzie trochę mniej pieszczochowaty, to ok, ale nie chcielibyśmy żeby jego nastawienie do nas zmieniło się o 180 stopni. Kawał dzioba ma, więc lepiej, żeby nas nie atakował. ;) Jakieś rady jakie towarzystwo byłoby najlepsze?

Z innej beczki.
http://www.youtube.com/user/Gesior84?feature=mhee

xlukaszx, czy na filmikach widać klatkę http://www.grafi.ehost.pl/product_info. ... ducts_id=4 ?
i pytanie do wszystkich: czy taka klatka byłaby odpowiednia dla 2 ptaszków?
Ta, którą mamy jest fatalna do sprzątania, więc chcemy zmienić na jakąś z rynnami, szufladą i najlepiej placem zabaw na górze i przy okazji nie zbankrutować (na niemieckim eBayu są lepsze ceny, ale najpierw chcemy ustalić jakiego rozmiaru klatki poszukujemy...).
Jeśli chodzi o wymiary, to wiem, że spełnia wymagania, pytam bardziej, czy zapewni odpowiednio wysoki komfort podczas naszej nieobecności spowodowanej koniecznością zarabiania na ziarenka. ;)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz paź 02, 2011 09:41

Plaster pisze:Nasz papug jest super przylepką.

a taki był urwis, największy rozrabiaka z rodzeństwa
Plaster pisze:Ta, którą mamy jest fatalna do sprzątania, więc chcemy zmienić na jakąś z rynnami, szufladą i najlepiej placem zabaw na górze

a nie da się tej przerobić?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Plaster

Post autor: Plaster » ndz paź 02, 2011 09:52

a taki był urwis, największy rozrabiaka z rodzeństwa

Stworzyliśmy potwora. ;) Ostatnio lubuje się w kładzeniu się na pleckach. Rozchyla lekko skrzydełka, wyciąga łebek i jest gotowy do głaskania. Od skórki pod dziobkiem do brzuszka. ;)

a nie da się tej przerobić?

Efekt mógłby nie być zadowalający. ;) Poza tym ta klatka ma jedną super zaletę - mimo rozmiaru (50x80x100) jest świetnie składana do płaskiej postaci, więc bralibyśmy ją na wyjazdy. No i wykorzystana by była dla 2 papużki zanim zamieszkałaby z Plastrem.

Tylko teraz: jakiego towarzysza wybrać? i jaką klatkę dla dwójki?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz paź 02, 2011 09:54

Plaster pisze:jaką klatkę dla dwójki

To taka nadaje się dla pary
pisałem na PW
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Plaster

Post autor: Plaster » ndz paź 02, 2011 10:08

pisałem na PW

Ups.

To jeszcze pozostaje kwestia towarzystwa.
Co zrobić, żeby mieć przysłowiowe "rybkę + akwarium", czyli zadowolone ze swojego towarzystwa ptaszki, a jednocześnie będące nadal zwierzątkami domowymi, a nie hodowlanymi?

Przeszło nam nawet przez myśl, żeby dokupić parkę jakichś mniejszych ptaszków i mieć 3, ale może to nie być taki świetny pomysł jak zostaną zjedzone przez Plastusia, no i też miałyby pewnie zupełnie inne pożywienie - dla nas żaden problem, a czy dla nich? Chociaż może z tego wszystkiego to najlepszy pomysł?

atil
Ptaki które hoduję: wkrótce Żako
Kontakt:

Post autor: atil » ndz paź 02, 2011 10:19

www.zooshop-online.com/category/voegel/ ... /papageien
Wkrótce (mam nadzieję) będę się wybierał do tego sklepu. Siedziba zaraz przy granicy PL-DE.

Plaster

Post autor: Plaster » ndz paź 02, 2011 13:03

atil, fajne te klatki, ale trochę za duże.
Ta jest super-ekstra:
http://www.parrotshop.de/products/de/Sc ... LIZZI.html
Jeśli chodzi o wielkość również. Mogłaby być ewentualnie trochę jeszcze szersza, ale 90cm razem z rynnami to maks. Ta, co mamy w tej chwili ma szer. 80cm, ale jest płytsza.

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » ndz paź 02, 2011 23:03

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » pn paź 03, 2011 00:14

Przenioslem klatke do innego pokoju gdzie ostatnio spedzam wiekszosc czasu. Myslicice ze to dobry pomysl ? Chce tak zrobic tylko do czasu do poki ptak sie kompletnie oswoi.

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » pn paź 03, 2011 11:16

hej Plaster ważne że jest zaczep na zabawke na górze klatki, mi tego bardzo brakuje

xlukaszx mysle że twoje ''stado'' jast bardzo specyficzne: dorosła już senegalka i mały konurek ale nie ręcznie karmiony. troche eksperyment więc i trzeba próbowac odnaleźć sie w sytuacji, skoro dwa źródła mówia o trzymaniu, bawieniu sie oddzielnie więc czemu nie

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » śr paź 05, 2011 00:46

Drugi dzien oddzielenia:

Wczoraj rano papuzki sie nawolywaly dzisiaj juz nie.

Konurek powoli zaczyna wchodzic na palca ale jeszcze troche sie boi reki ale nie ucieka.

Zauwazylem ze Rozi ucieka tylko wtedy jak wracam po zabawie z Kiwi, czemu tak jest zazdrosc?

ogolnie wydaje mi sie ze dobrze zrobilem oddzielajac ptaki. Maly bardziej sie mna intersuje.

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » czw paź 13, 2011 01:12

male uaktualnienie

Ptaszki maja sie dobrze. Mimo sepracji co drugi dzien daje senegalke do malego na godzinke. Ptaki sie kochaja doslownie. jeszcze nie bylo zeby sie podziobaly potrafia jesc z tej samej mieseczki w tym samym czasie. Nie wiem co to za zwyczaj ale strasznie lubia sie czyscic i karmic na wzajem a senegalka zaczela wydawac dziwne dzwieki albo chrumka albo po piskuje i rusza gloeka jak sprezynka do gory i w dol . To wtedy maly sie odsuwa biedny nie wie co ma zrobic. Senegalka bardzo lubi jego towarzystwo sama skreca glowa o 90 stopni i podstawia malemu zeby ja skubal i a juz pozniej cala ja skubie a jej to bardzo sie podoba. ostatnio biedny chcial na nia wejsc. Czy to znaczy ze Senegalka dojrzala plciowo? Dwa razy strasznie na siebie piszczeli ale zadne nie udziobalo ale po krzyku mozna sie domyslic ze klotnia hehe.

chrum

Post autor: chrum » pt paź 14, 2011 08:50

Przepraszam, ale pomyślałęm sobie, że jeśli chciał na nią wejść, to może pomyślał, ze ona jest człowiekiem i postanowił po prostu na ramieniu usiąść...
Taki niewinny żarcik... Już się nie wtrącam. Czytam z zainteresowaniem.

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » sob paź 15, 2011 03:11

nie wiem moze i tak pomyslala. Dzisiaj zabaw ciag dalszy.. Dzisiaj ptaszki sie ocieraly smiesznie to wyglada bo maly jak by chcial ja wziasc pod skrzydelko hehe pozniej poganialy sie po klatace zjedli razem kolacje i Senegalka opuscila jego klatke. Dzisiaj albo jutro zostawie je na noc w klatce razem i zobacze jaka bedzie reakcja.
Musze naladowac kamere to porobie jakies filmiki.

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » sob paź 15, 2011 03:14

Bardzo sie ciesze ze ptaki sie lubia, po separacji maly juz sie do mnie przyzywaczail w klatce ma maly problem z wejsciem na palec, ale sie nie boi i nie dziobie, a po za klatka do bez problemu. Takze separacja i zostawienie jednej zabawki a nie 4-ech pomogla w 101 %.

chrum

Post autor: chrum » sob paź 15, 2011 07:37

Ciekawi mnie czy będzie widać różnice charakterów pomiędzy tymi dwoma gatunkami... Koniecznie zacznij filmiki nagrywać. Najlepiej o razu ładuj tę baterię - te momenty nie wrócą!!!

Jeszcze jedno. Tolek, jeśli ma problemy z wejściem na palec w klatce - zachowuje się wtey mniej więcej tak jakby się do tego przymierzał, ale zupełnie nie wiedział jak to zrobić - to oznacza, że nie ma ochoty wychodzić z klatki.

xlukaszx
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » sob paź 15, 2011 22:04

To samo z moja senegalka. jak podaje palec to ona wklada glowke pod palec i chce zeby ja podrapac zamiast wyciagnac z klatki.

charaktery juz mozna zobaczec maly jak zgasnie swiatlo to gdzies przez 3 minuty strasznie krzyczy.. i jest bardziej aktywny niz senegalka ale to chyba dlatego ze mlody. 30 cm. drabinke w 2 dni wszystkie strzeble polamal dziobek ma straszny. ale zauwazylem ze skore obojetnie czy to palec ,reka czy policzek to delikatnie dotyka a wszysyko inne koszulka, zabawki co kolowiek innego mu wpadnie w dziobek to koniec.

mirek40
Ptaki które hoduję: kanarki,papugi,kury ozdobne
Kontakt:

Post autor: mirek40 » sob lut 23, 2013 19:27

Senegalka czy aleksandretta większa ? obie są w podobnej cenie , napiszcie jaki maja charakter, która spokojniejsza , która bardziej i szybciej sie oswaja, która bardziej nadaje się na domowego pupila.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob lut 23, 2013 20:35

Mirek40 ja tych papug nie hoduje ale z tego co czytalem w ksiazkach oraz na forum polecil bym Ci bardziej senegalke ale to juz od ciebie zalezy co wybierzesz
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”