kolor młodych u aleks obrożnych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
Witam mam pytanie co może wyjść z stalowej samicy i żółtego samca ?
Poprawiłam pomyłkę jednocześnie kasując poprawiający post
Poprawiłam pomyłkę jednocześnie kasując poprawiający post
Ostatnio zmieniony pt mar 01, 2013 05:54 przez apol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Zależy co masz na myśli pisząc żółty samiec , czy jest to mutacja lutino czy mutacja żółta(bo takowa u penentów istnieje). Pozdrawiamapol pisze:Witam mam pytanie co może wyjść z stalowej samicy i żółtego samca ?
Ostatnio zmieniony pt mar 01, 2013 09:46 przez Gerard, łącznie zmieniany 1 raz.
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Witam Wszystkich i pozdrawiam gorąco. Dużo ostatnio czytam o genetyce Aleks, co nieco już rozumiem i sie orientuje, ale potrzebuje potwierdzenia od wiekszego znawcy i hodowcy niż ja
Zastanawim sie co wyjdzie mi z par:
1.0 turkus niebieski x 0.1 cynamonowa
1.0 turkus niebieski leceving x 0.1 niebieska leceving
Pozdrawiam Wszystkich Miłośników Ptaków!

pirat59 pisze:Witam Wszystkich i pozdrawiam gorąco. Dużo ostatnio czytam o genetyce Aleks, co nieco już rozumiem i sie orientuje, ale potrzebuje potwierdzenia od wiekszego znawcy i hodowcy niż ja
1. same zielone
2. 50% niebieski lacewing, 50 %trks niebieski lacewing.
(oczywiście lacewing to prawidłowo nazywa sie pallid). Pozdrawiam
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Gerard, Dzieki wielkie za odpowiedz tak cos wlasnie podejrzewalam, ale z tej pierwszej pary zielone beda szpaltami? no wlasnie a dlaczego pallid a nie leceving?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
1.Tak będą szpaltami.
2.Lacewing stosuje się do kombinacji mutacji cynamonowej i lutino(SL) jest to tak zwane cynamonowe lutino . Ta nazwa pochodzi jeszcze od papużek falistych gdzie taką kombinację zauważono i tak ją nazwano i późniei u innych gatunków też taką kombinację uzyskano i tak się wszedzie nazywa. Lacewing to cynamonowe lutino.
U aleksandrett też jest taka kombinacja i możliwe że mutacja pallid na początku jak się pojawiła nie wiedziano dokładnie czym jest i tak była nazywana. To" się przyjęło" i powszechnie stosuje sie lacewing na mutacje pallid. Pozdrawiam
2.Lacewing stosuje się do kombinacji mutacji cynamonowej i lutino(SL) jest to tak zwane cynamonowe lutino . Ta nazwa pochodzi jeszcze od papużek falistych gdzie taką kombinację zauważono i tak ją nazwano i późniei u innych gatunków też taką kombinację uzyskano i tak się wszedzie nazywa. Lacewing to cynamonowe lutino.
U aleksandrett też jest taka kombinacja i możliwe że mutacja pallid na początku jak się pojawiła nie wiedziano dokładnie czym jest i tak była nazywana. To" się przyjęło" i powszechnie stosuje sie lacewing na mutacje pallid. Pozdrawiam
- pirat59
- Kontakt:
Co to znaczy za aleksandretta jest jedno lub dwufaktorowa?? Pytam ponieważ widzialam ogłoszenie ze ktos chce sprzedać mutacje pallid turkus nieb.(df turkus) a skad wiadomo ze ta papuga bedzie dwufaktorowa?? Czy to widac? Czy trzeba wykonac badania DNA?
- krzysiek007
- Ptaki które hoduję: papugi
Nie znam się za bardzo na genetyce,ale z tego co wiem to ptaki 2F występują tylko u mutacji dominujących,jak kobalt fiolet,szary...... Wizualnie u tych ptaków można dostrzec różnice,szczególnie u fioletów i kobaltów Kobalt DF (mauve),natomiast u turkusa to cięższa sprawa i wg/mnie pisanie pallid turkus niebieski DF lub SF jest niepoprawne,ponieważ są 2 mutacje pallid turkus i pallid turkus niebieski ptaki niemal identyczne i tego określenia DF niektórzy używają do tej pierwszej mutacji
Fiolet SF I DF
http://parakeet.me/irn/BRviolets1.jpg
Fiolet SF I DF
http://parakeet.me/irn/BRviolets1.jpg
- pirat59
- Kontakt:
Jak można sprawdzić który, ptak jest który, mając w gnieździe młode takie jak np: dark green i dark green/niebieski. Wizualnie takie same?? Czy DNA także rozpoznaję też, które ptaki to szpalty??
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Wizualnie nie ma zadnej pożliwości odkrycia co jest ukrytego w genach. Natomiast poprzez banie genów czyli badanie sekwencji DNA jest to teoretycznie mozliwe, ale przypuszczam, że okropnie kosztowne.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna
Witam
Chciałbym zapytać o kolory młodych po parce Zielony samiec (rodzice Zielone) samica Albino (kolorów rodziców nie znam) i moje drugie pytanie trochę wyprzedzające odpowiedz
Jeśli młode wyjdą zielone to jaką mutację dać młodym żeby wyszły inne kolory niż zielony i ewentualnie jakie to będą kolorki (jeśli można to przewidzieć).
Z góry dziękuję za odpowiedz i Pozdrawiam
Chciałbym zapytać o kolory młodych po parce Zielony samiec (rodzice Zielone) samica Albino (kolorów rodziców nie znam) i moje drugie pytanie trochę wyprzedzające odpowiedz

Jeśli młode wyjdą zielone to jaką mutację dać młodym żeby wyszły inne kolory niż zielony i ewentualnie jakie to będą kolorki (jeśli można to przewidzieć).
Z góry dziękuję za odpowiedz i Pozdrawiam
Diesel Power
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
A po proszę o przybliżenie jakie ustrojstwo może z tego wyjść:?
1.0 zielony żółta głowa x 0.1 lacewing zielony ?
1.0 turkus stalowy x 0.1 lacewing zielony ?
1.0 zielony żółta głowa x 0.1 lacewing zielony ?
1.0 turkus stalowy x 0.1 lacewing zielony ?
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
A nie wiecie jak posługiwać się kalkulatorem ? http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0PsitIR . Pozdrawiam