Czy z obraczki papugi mozna odczytac, kiedy sie urodzila
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Jeszcze nic konkretnego
- Kontakt:
a jeśli mam czerwoną obrączkę z datą 2011?
http://zapodaj.net/images/0aba71b780ed7.jpg
http://zapodaj.net/images/0aba71b780ed7.jpg
Pick it, Pack it
Fire it up, come along
And take a hit from the bong
Fire it up, come along
And take a hit from the bong
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Kolory które przypisane do roków przez gienek_k, to są kolory ustalone przez COM(Światowa Konfederacja Ornitologiczna) obowiązujące w zrzeszonych krajach bodajze od 2002r - nie jestem pewien) W sumie jest chyba 7 czy 8 kolorów stosowanych które to zmieniają sie cyklicznie więc jest tak iż kolor obowiązyjący np w tym roku-czarny- obowiązywał w roku 2002 i 2007.
Generalnie producenci wytwarzajacy obrączki starają sie robić taki kolor jaki obowiązuje danego roku wg COM ale są równiez obrączki zwykłe srebrne czy kolorem nieprzypisanym do danego roku.
Generalnie producenci wytwarzajacy obrączki starają sie robić taki kolor jaki obowiązuje danego roku wg COM ale są równiez obrączki zwykłe srebrne czy kolorem nieprzypisanym do danego roku.
-
- Ptaki które hoduję: Rodosterka
Witam,
Proszę bardzo o pomoc. Mam problem z rozszyfrowaniem obrączki u mojej nowej papugi. Poprzednia ma czerwoną obrączkę z symbolem PL 12 ..., czyli tak jak mówił hodowca zapewne jest z 2012 r i była papugą młodą. Jednak druga ma na obrączce:
10 M6 PFO 007 - Wydaje mi się, że zaczyna się od liczby 10, bo pomiędzy nią, a 007 jest większa przerwa. Obrączka jest pomarańczowa.
Czy to oznacza, że ptak jest z 2010 roku? Sugerując się 1 papugą od tego samego hodowcy mogę zakładać, że stosuje się do zakładania papugom obrączek odpowiednich do daty wyklucia. Druga papuga miała być młoda, z tego, 2013, roku...
Dodatkowo mam problem z nim, bo miał mi dosłać dokumenty tej papugi, a zwleka z tym. Przejeżdżał przez moje miasto i mi ją przywiózł, jednak papierów od lekarza weterynarii, czy też z testami DNA jeszcze nie miał. Jako, że zakupiłam już u niego jedną papugę, miałam do niego zaufanie, ale obecnie je mocno nadszarpnął. Chce ją jak najszybciej zarejestrować, a nie mogę. Wielokrotnie do niego dzwoniłam, a on ciągle obiecuje, że zaraz wyśle. Czy dodatkowo mam się jeszcze wściekać, że sprzedał mi papugę starą, choć miał młodą? Boję się, że będę miała jakieś konsekwencje z tego, albo co gorsza, że wcale mi tych papierów nie przyśle. Rozmawiałam z inną osobą na forum o papugach i ponoć ten hodowca też miał mu dosłać papiery do rej. i papiery DNA, a zwlekał z tym 3 miesiące!
Proszę, pomóżcie, Dobrzy Ludzie.
Proszę bardzo o pomoc. Mam problem z rozszyfrowaniem obrączki u mojej nowej papugi. Poprzednia ma czerwoną obrączkę z symbolem PL 12 ..., czyli tak jak mówił hodowca zapewne jest z 2012 r i była papugą młodą. Jednak druga ma na obrączce:
10 M6 PFO 007 - Wydaje mi się, że zaczyna się od liczby 10, bo pomiędzy nią, a 007 jest większa przerwa. Obrączka jest pomarańczowa.
Czy to oznacza, że ptak jest z 2010 roku? Sugerując się 1 papugą od tego samego hodowcy mogę zakładać, że stosuje się do zakładania papugom obrączek odpowiednich do daty wyklucia. Druga papuga miała być młoda, z tego, 2013, roku...
Dodatkowo mam problem z nim, bo miał mi dosłać dokumenty tej papugi, a zwleka z tym. Przejeżdżał przez moje miasto i mi ją przywiózł, jednak papierów od lekarza weterynarii, czy też z testami DNA jeszcze nie miał. Jako, że zakupiłam już u niego jedną papugę, miałam do niego zaufanie, ale obecnie je mocno nadszarpnął. Chce ją jak najszybciej zarejestrować, a nie mogę. Wielokrotnie do niego dzwoniłam, a on ciągle obiecuje, że zaraz wyśle. Czy dodatkowo mam się jeszcze wściekać, że sprzedał mi papugę starą, choć miał młodą? Boję się, że będę miała jakieś konsekwencje z tego, albo co gorsza, że wcale mi tych papierów nie przyśle. Rozmawiałam z inną osobą na forum o papugach i ponoć ten hodowca też miał mu dosłać papiery do rej. i papiery DNA, a zwlekał z tym 3 miesiące!
Proszę, pomóżcie, Dobrzy Ludzie.
- coco39
- Kontakt:
Vouivret,
10 to rok z którego pochodzi ptak,M6 to sygnum inaczej CIH (cecha identyfikacyjna hodowcy) M to pierwsza litera z nazwiska hodowcy u którego ptak się wykluł 6 to nr pierwszy wolny przy nadawaniu sygnum przez PFO dla hodowcy,PFO oznaczenie Polskiej Federacji Ornitologicznej(znaczy to iz hodowca należy do jakiegoś związku/stowarzyszenia zrzeszonego w PFO bo gdyby hodowca zamówił sam prywatnie obrączki poza "związkiem " nie byłoby oznaczenia PFO na obrączce no i 007 to nr kolejny obrączki.
Vouivret pisze:10 M6 PFO 007
10 to rok z którego pochodzi ptak,M6 to sygnum inaczej CIH (cecha identyfikacyjna hodowcy) M to pierwsza litera z nazwiska hodowcy u którego ptak się wykluł 6 to nr pierwszy wolny przy nadawaniu sygnum przez PFO dla hodowcy,PFO oznaczenie Polskiej Federacji Ornitologicznej(znaczy to iz hodowca należy do jakiegoś związku/stowarzyszenia zrzeszonego w PFO bo gdyby hodowca zamówił sam prywatnie obrączki poza "związkiem " nie byłoby oznaczenia PFO na obrączce no i 007 to nr kolejny obrączki.
-
Aha.. A czy to możliwe, że hodowca włożył na nóżkę młodego ptaka stare obrączki, bo mu "zostały"? Chociaż w 2012 r dawał nowe?
I czy to możliwe, że te dwie papugi pochodzą od innego hodowcy? Przypomnę numery:
1) PL 12 429
2) 10 M6 PFO 007
I czy to możliwe, że te dwie papugi pochodzą od innego hodowcy? Przypomnę numery:
1) PL 12 429
2) 10 M6 PFO 007
- coco39
- Kontakt:
Vouivret pisze:A czy to możliwe, że hodowca włożył na nóżkę młodego ptaka stare obrączki, bo mu "zostały"? Chociaż w 2012 r dawał nowe
Wątpię w to,lecz wykluczyć nie mogę tego ale jest to bardzo mało prawdopodobne.Ja np u siebie każdego roku zostają obrączki i nigdy nie przyszło mi do głowy aby zakładać stare obrączki młodemu.Ba nawet nie oddaję swoich obrączek zawsze je niszczę bo tam jest moje sygnum.
Vouivret pisze:I czy to możliwe, że te dwie papugi pochodzą od innego hodowcy?
To zależy jakie to są papugi (gatunek) gdyż jest moda na wykup pisklaków i odchów ręczny przez inne osoby,ale jest takie prawdopodobieństwo iz ptaki pochodzą z różnych hodowli ale pewności nie ma.Jest jednak mozliwość że hodowca w '10 r był zrzeszony i miał dostęp do związkowych obrączek ale następnie wypisał się ze związku co skutkuje brakiem dostępu do związkowych obrączek i kupił je w 2012 na giełdzie ale to są tylko teoretyczne rozważania.
Po nr obrączek widać iż 1 obrączka jest kupiona na giełdzie natomiast 2 obrączka jest zakupiona za pośrednictwem stowarzyszenia.
Można spróbować poszukać hodowcy po CIH czyli M6.Są dostępne w internecie bazy hodowców wraz z ich CIH(sygnum)
Zresztą kupując ptaki od tego hodowcy znasz jego nazwisko więc masz wskazówkę czy ptak/i są jego bo M6 to pierwsza litera nazwiska.
-
Z tego co mi wytłumaczyłeś papuga nie jest od tego hodowcy, gdyż sprzedał mi ją Łukasz Strylski. Do tego ma trzy lata, a nie parę miesięcy... Więc pewności do tego czy dostałam samiczkę też nie mogę mieć, skoro już tak mi namieszał. Chociaż jest mniejsza od Pierwszej Papugi, więc mogę liczyć na to, że chociaż trafiła mi się samiczka. Ech.. A gryzie nas bez przerwy, czasem ze złością, czasem od tak, bez większy emocji, a z dużą siłą.
Chciałam dobrze dla Dudusia kupują drugą papugę. Sobie z kolei narobiłam tylko nerwów i problemów.
Niemniej dziękuję bardzo za dokładną i wyczerpującą temat odpowiedź, Coco39! Bardzo mi pomogłeś. :)
Chciałam dobrze dla Dudusia kupują drugą papugę. Sobie z kolei narobiłam tylko nerwów i problemów.
Niemniej dziękuję bardzo za dokładną i wyczerpującą temat odpowiedź, Coco39! Bardzo mi pomogłeś. :)
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Vouivret pisze:Z tego co mi wytłumaczyłeś papuga nie jest od tego hodowcy, gdyż sprzedał mi ją Łukasz Strylski. Do tego ma trzy lata, a nie parę miesięcy... Więc pewności do tego czy dostałam samiczkę też nie mogę mieć, skoro już tak mi namieszał. (...)
nie dostalaś swiadectwa urodzenia?

"mieszanie" to jego chyba specjaloność, wg oferty na stronie moja Rudosterka też miała mieć badania DNA (w cenie), nie długo minie 10 m-cy od zakupu a ja dokumentu nie widziałem i nie dostalem, a na podstawowe dokumenty czekałem trzy miesiące

Vouivret: Rudosterka zielonolica PL 12 429 wykluta 19.08.2012

moja ma PL 12 428 i była to jedyna samiczka z 2012 dostępna w lutym 2013 (pomijając pary lęgowe) wg zapewnień Hodowcy
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
O witam moi przyjaciele:)
Jak najbardziej wszystkie informacje które to przekazał wam Arkadiusz na temat obrączek są prawdziwe. W tym roku miałem "zamieszanie" z obrączkami ponieważ nie otrzymałem zamówionych "13" terminowo na ten rok wiec obrączkowałem - tym czym miałem:) Dlaczego?? ponieważ niezaobrączkowany ptak w myśl PLW w Krakowie nie otrzyma dokumentów potwierdzających urodzenie w niewoli. Na dokumentach potwierdzających pochodzenie które to są wysyłane do właścicieli są dokładne daty klucia ptaków które to sprawdza PLW... Wiem że to wygląda średnio profesjonalnie ale takie rzeczy się zdarzają tym razem na 2014 już sobie zamówiłem. A czekanie na dokumenty 3 miesiące... hmmm gdybym je dostał z urzędu po 14 dniach a nie 3 miesiącach od złożenia wniosku to pewnie byłoby szybciej :( Mnie też księgowa chce głowę urwać jak przynoszę faktury z opóźnieniem ale tak to wszystko niestety u nas działa.
Pozdrawiam
Jak najbardziej wszystkie informacje które to przekazał wam Arkadiusz na temat obrączek są prawdziwe. W tym roku miałem "zamieszanie" z obrączkami ponieważ nie otrzymałem zamówionych "13" terminowo na ten rok wiec obrączkowałem - tym czym miałem:) Dlaczego?? ponieważ niezaobrączkowany ptak w myśl PLW w Krakowie nie otrzyma dokumentów potwierdzających urodzenie w niewoli. Na dokumentach potwierdzających pochodzenie które to są wysyłane do właścicieli są dokładne daty klucia ptaków które to sprawdza PLW... Wiem że to wygląda średnio profesjonalnie ale takie rzeczy się zdarzają tym razem na 2014 już sobie zamówiłem. A czekanie na dokumenty 3 miesiące... hmmm gdybym je dostał z urzędu po 14 dniach a nie 3 miesiącach od złożenia wniosku to pewnie byłoby szybciej :( Mnie też księgowa chce głowę urwać jak przynoszę faktury z opóźnieniem ale tak to wszystko niestety u nas działa.
Pozdrawiam
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
Co mogą oznaczać litery "CZ" na obrączce mojego ptaka?
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
pewnie że pochodzi z Czech:)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
MisiekPapuga pisze: ponieważ niezaobrączkowany ptak w myśl PLW w Krakowie nie otrzyma dokumentów potwierdzających urodzenie w niewoli. Na dokumentach potwierdzających pochodzenie które to są wysyłane do właścicieli są dokładne daty klucia ptaków które to sprawdza PLW...
mam tak samo. Wcięło mi obrączki na ten rok, a tu lęgi zaczynają się.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.