Karmienie Nimf
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Karmienie Nimf
Witam oswajałem moje nimfy i udało mi sie je oswoić za pomocą mlecza.
i Teraz mam pytanie podaje rano przy oswajaniu i w poludnie tak samo mlecza chociaz juz nie jest tak potrzebny ale one go poprostu kochają .
Jak często mogę go podawać 1raz dzienie ? czy raz na tydzień bo jak narazie to podaję go dziennie .
Czekam na odpowiedz.
i Teraz mam pytanie podaje rano przy oswajaniu i w poludnie tak samo mlecza chociaz juz nie jest tak potrzebny ale one go poprostu kochają .
Jak często mogę go podawać 1raz dzienie ? czy raz na tydzień bo jak narazie to podaję go dziennie .
Czekam na odpowiedz.
-
- Ptaki które hoduję: mam nimfe
zakładają u mnie nowy sklep zoologiczny- włąsciciel twierdzi że prowadzi hodowle ary w KRakowie że dla nimf podaje się ziarnisty pieprz. po co? twierdzi że to pomocnik w zapamętywaniu naszych słow. pytam- czy się daje? czy ten Pan ma rację? nimfa ma 10 lat pieprzu nie zna -więc reakcja może być różna. stąd pytam was- co sądzicie o tej opinii pieprzu?
mało tego to polecał polskie karmy że są super?!
mało tego to polecał polskie karmy że są super?!
-
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
-
ok rozumiem- czyli to ma być pseudohodowca że tak sugeruje?????? co mam myśleć????????
propozycja pieprzu wydaje mi się dziwna chwalenie polskich firm - dziwne polecanie dawania kawy czarnej sypanej dziwne. owszem moja nimfa- "czubuś" lubi ale herbatę owocową . więc mam mętlik co o tamtych słowach myśleć??????????? 

- fotorobart
- Kontakt:
myślisz, że polskie "ziarno" jest inne niż to z zagranicy? "zarobaczona" karma zawsze może się trafić, nieważne kto jest producentem;
papugi z reguły widzą co dobre, i jak widzisz ze jej coś smakuje, wtedy poczytaj czy można to i w jakich ilościach dawać, u mnie tak było z szpikem gotowanego kurczaka uwielbia i co jakiś czas dostaje , czy masłem, które też uwielbia a nie dostaje bo jest za tłuste i nie zdrowe, (a jakie są przy tym fochy
)
papugi z reguły widzą co dobre, i jak widzisz ze jej coś smakuje, wtedy poczytaj czy można to i w jakich ilościach dawać, u mnie tak było z szpikem gotowanego kurczaka uwielbia i co jakiś czas dostaje , czy masłem, które też uwielbia a nie dostaje bo jest za tłuste i nie zdrowe, (a jakie są przy tym fochy

-
- fotorobart
- Kontakt:
nie zachwalam żadnej, tylko uważam, że polskie nie znaczy gorsze, sam na początku kupiłem coś tam (nie polskie) kierują się tylko etykietą i mam to do tej pory (16 m-cy), dodatkowo po żniwach "pozbierałem" na wsi co się dało, zboża, owoce i warzywa i tym karmię.
jaką karmę kupić (kraj pochodzenia, czy skład będę się martwił, jak się ta skończy
edit. majonez odstawiłbym natychmiast sosy też
jaką karmę kupić (kraj pochodzenia, czy skład będę się martwił, jak się ta skończy
edit. majonez odstawiłbym natychmiast sosy też
-
- fotorobart
- Kontakt:
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
fotorobart pisze: a motyw z pieprzem był w C.K. Dezerterzy
o tym samym pomyślałam czytając ten temat

a jeśli chodzi o to co papugi lubią.. hmm.. moje uwielbiają kawę z mlekiem ale to nie znaczy że im pozwalam ją pić, nie wiem czego by się nażarły gdybym im na to pozwoliła...

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
czubus1961 pisze:...... zakładają u mnie nowy sklep zoologiczny- włąsciciel twierdzi że prowadzi hodowle ary w KRakowie że dla nimf podaje się ziarnisty pieprz.......
czubus1961 pisze:..... czyli to ma być pseudohodowca że tak sugeruje?????? co mam myśleć????????propozycja pieprzu wydaje mi się dziwna ....
Następna durnota wciskana ludziom .....

Pieprz do niczego papugom nie jest potrzebny. Jest tyyyyyyyyyyyyle innych, zdrowych warzyw i owoców, dzikich ziół, nawet gotowanego bez soli ryżu czy makaronu, gałązek z bezpiecznych drzew, że wynalazki totalnie są zbędne. Nawet za smakołyk potrzebny w oswajaniu czy nauce mowy, może służyć owoc czy warzywo .... na czorta pieprz

Mówicie o filmie CK Dezerterzy. Więcej szkody niż pożytku

Żadne z Was nie wyciąga wniosku, że to TYLKO film, że scenarzysta używając fantazji wyimaginował w chorym umyśle podanie pieprzu tylko na potrzeby filmu, a zaraz wszyscy się zachwycają och i ach, zaraz są gotowi podawać tylko pieprz ptakom bo szybciej się nauczą mówić. Nic bardziej mylnego.
Myślcie ludzie choć trochę jeśli Wam zależy na zdrowiu i długich latach życia Waszych ptaków

czubus1961 pisze:.... mój czubus uwielbia sałatki z majonezem zielony groszek sosy wszelkigo smaku- daję choć wiem ze nie za bardzo można....
Wiesz, a mimo to trujesz ptaka bo nerki i wątroba przy takich ,,rarytasach" szybko ptaka wykończą ...... Pomyśl : czy w naturze, na wolności, ptaki mają dostęp do majonezów, sosów i innych takich wynalazków .... ?
czubus1961 pisze: .... ale co mam zrobić jak uwielbia?????/
A zrobić sałatkę zdrową, bez majonezu, bez sosów, bez żadnych ludzkich udziwnień, choćby taką : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0
I wogóle zalecam do poczytania masę tematów : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0
Forum jest po to by pomagać a nigdy szkodzić.
- fotorobart
- Kontakt:
-
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
To są męczące pytania i nie mają jakiegoś większego pożytecznego celu. Powiem Ci tak, tylko się nie obraź, mój wujek hoduje króliki i często z nimi przebywa, ale jak jedzą trawę to raczej im nie podjada i myślę że w drugą stronę działa to podobnie
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Tylko się cieszyć,że nimfa lubi coś więcej niż suche ziarno i kiełki,ale to nie znaczy że trzeba jej dawać wszystko co my jemy-wystarczy nie jeść niezdrowych "sosów i majonezów"przy niej i nie ma już "błagalnych oczek"Ja przy swoich siadam z talerzykiem owoców lub warzyw i sama wcinam z nimi na spółkę i czasem też dorwą się do mojej kawy ale kawa jest tylko okazjonalnie i pozwalam tylko na zamoczenie dzioba raz na "ruski rok"